Test: Judiciary


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Judiciary


Description
This mock test of Test: Judiciary for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Judiciary (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Judiciary quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Judiciary exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Judiciary extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the maximum number of judges of the Supreme Court of India including the Chief Justice?

Solution:

With a huge backlog of cases in the top court, the government had recently increased the strength of its judges from 31 to 34, including the Chief Justice of India.

QUESTION: 2

The judges of the Supreme Court of India are appointed by the

Solution:

The judges of the Supreme Court of India are appointed by the President.

QUESTION: 3

A judge of a High Court can be transferred to another

Solution:

A judge of a High Court can be transferred to another High Court by the President after consultation with the Chief Justice of India.

QUESTION: 4

The executive plays a crucial role; the legislature has the powers of removal. This has ensured…

Solution:

While making appointments, the executive plays a crucial role; the legislature has the powers of removal. This has ensured both balance of power and independence of the judiciary

QUESTION: 5

Under which Article High Courts also have the power to issue writs?

Solution:

Supreme court can restore fundamental rights by issuing writs of Habeas Corpus; mandamus etc. (article 32). The High Courts also have the power to issue such writs (article 226).

QUESTION: 6

In Golaknath vs the State of Punjab case, the Supreme Court was led by Chief Justice

Solution:

In Golaknath vs the State of Punjab case, the Supreme Court led by Chief Justice Suba Rao declared by majority of 6 to 5 that the Parliament would have no power in future to amend any of the provisions of Part III of the Constitution so as to take away Fundamental Rights.

QUESTION: 7

The salaries and allowances of the judges’ are determined by

Solution:

The salaries, allowances and benefits of the judges are determined by the Parliament from time to time and are charged on the Consolidated Fund of India.

QUESTION: 8

Who defined the functions and responsibilities of the Supreme Court?

Solution:

Supreme court functions within the limitations imposed by the Constitution. The functions and responsibilities of the Supreme Court are defined by the Constitution.

QUESTION: 9

The process of judicial appointments is influenced by…

Solution:

Council of Ministers, Governors and Chief Ministers and Chief Justice of India — all influence the process of judicial appointment.

QUESTION: 10

By convention who is appointed as the chief justice of India?

Solution:

 Over the years, a convention had developed whereby the senior-most judge of the Supreme
Court was appointed as the Chief Justice of India.

Related tests