Test: Latitudes & Longitudes


10 Questions MCQ Test Geography for UPSC CSE | Test: Latitudes & Longitudes


Description
This mock test of Test: Latitudes & Longitudes for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Latitudes & Longitudes (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Latitudes & Longitudes quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Latitudes & Longitudes exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Latitudes & Longitudes extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following imaginary latitude divides Earth into two equal parts?

Solution:

The Equator is an imaginary line running on the globe divides it into two equal parts.

QUESTION: 2

Which of the following zone lies between tropic of Cancer and tropic of Capricorn?

Solution:

The tropical, or Torrid Zone, lies near the Equator and extends to the Tropic of Cancer in the north and the Tropic of Capricorn in the south.

QUESTION: 3

The mid-day sun never shines overhead on any latitude beyond the

Solution:

The sun is never overhead beyond the tropics due to the latitudes. The sun's rays always fall directly at 0° latitude which is known as the equator. The sun rays can be experienced overhead till the tropic of cancer and Capricorn in the northern and southern hemispheres of the earth respectively.

QUESTION: 4

Which of the following is the prime meridian of India?

Solution:

In India, the longitude of 82½° E (82° 30'E) is treated as the standard meridian. The local time at this meridian is taken as the standard time for the whole country. It is known as the Indian Standard Time (IST).

QUESTION: 5

At which angle the meridians of longitudes drawn to the Equator from the North Pole to the South Pole?

Solution:

Meridians of longitude are drawn from the North Pole to the South Pole and are at right angles to the Equator. 

QUESTION: 6

On which of the following latitude, the mid-day sun is exactly overhead at least once a year?

Solution:

The mid-day sun is exactly overhead at least once a year on all latitudes in between the Tropic of Cancer(23 ½ ⁰N) and the Tropic of Capricorn(23 ½ ⁰). This area, therefore, receives the maximum heat and is called the Torrid Zone. So clearly the answer is 22⁰N.

QUESTION: 7

Consider the following statement:
1. The mid-day sun never shines overhead on any latitude beyond the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn.
2. The angle of the sun’s rays goes on increasing towards the poles.
Which of the statements given above is/ are correct?

Solution:

Statement 1 is correct- The mid-day sun is exactly overhead at least once a year on all latitudes in between the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn. Therefore, this area gets maximum heat and is called the Torrid Zone. The midday sun never shines overhead on any latitude beyond the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn.
Statement 2 is incorrect- The angle of the sun's rays goes on decreasing towards the poles. As such, the areas bounded by the Tropic of Cancer and the Arctic circle in the northern hemisphere, and the Tropic of Capricorn and the Antarctic circle in the southern hemisphere, have moderate temperatures.

QUESTION: 8

Areas lying between the Arctic Circle and the North Pole in the Northern Hemisphere and the Antarctic Circle and the South Pole in the Southern Hemisphere are very cold because?

Solution:

It is because here the sun does not rise much above the horizon . Therefore, its rays are always slanting and provide less heat. These are called Frigid Zones.

QUESTION: 9

Which of the following city lies on the east side of the Indian standard meridian?

Solution:

Kolkata is located east side of the Indian standard meridian.

QUESTION: 10

As the earth rotates from west to east, those places east of Greenwich will be

Solution:

As the earth rotates from west to east, those places east of Greenwich will be ahead of Greenwich time and those to the west will be behind it.

Similar Content

Related tests