Test: Odd Man Out- 2


20 Questions MCQ Test Business Mathematics and Logical Reasoning & Statistics | Test: Odd Man Out- 2


Description
Attempt Test: Odd Man Out- 2 | 20 questions in 20 minutes | Mock test for CA Foundation preparation | Free important questions MCQ to study Business Mathematics and Logical Reasoning & Statistics for CA Foundation Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Find the one which does not belong to that group ?

Solution:

P-3M+6S, R-3O+6U, G-3D+6J, K-2I+4M and E-3B+6H

Except KIM, all other groups follows similar pattern.

QUESTION: 2

Find the one which does not belong to that group ?

Solution:

G-1F+3I, Q-2O+3R, L-1K+3N, Y-1X+3A and T-1S+3V.

Except QOR, all other groups follows similar pattern.

QUESTION: 3

Find the one which does not belong to that group ?

Solution:

In each of the groups ABB, CCCDDDD, BBCCC and DDDDEEEEE, only two letters of the alphabet are used and each letter is written as many times as its place value in the alphabet.

This pattern is not followed in the group BCC.

QUESTION: 4

Find the one which does not belong to that group ?

Solution:

B+2D+2F+6L, 

P+2R+3U+5Z, 

J+2L+3O+5T, 

C+2E+3H+5M and 

I+2K+3N+5S.

Except BDFL, all other groups follows similar pattern.

QUESTION: 5

Find the one which does not belong to that group ?

Solution:

K+2M+1N-2L, P+2R+1S-2Q, V+1W+2Y+1Z, J+2L+1M-2K and W+2Y+1Z-2X.

Except VWYZ, all the other groups follow similar pattern.

QUESTION: 6

Find the one which does not belong to that group ?

Solution:

O+2Q-4M+6S, U+6A-4W+2Y, N+2P-4L+6R, B+2D-4Z+6F and F+2H-4D+6J.

Except UAWY, all other groups follow similar pattern.

QUESTION: 7

Find the one which does not belong to that group ?

Solution:

Y+4C-2A+4E-2C, K+4O-2M+4Q-2O, P+4T-2R+3U-1T, G+4K-2I+4M-2K and D+4H-2F+4J-2H.

Except PTRUT, all other groups follow similar pattern.

QUESTION: 8

Find the one which does not belong to that group ?

Solution:

The digits on either side of the letter in each of the groups 1P6, 2T0, 1M3 and 1R8 indicate the place value of the letter in the alphabet.

This pattern is not followed by 2Y4.

QUESTION: 9

Find the one which does not belong to that group ?

Solution:

In each of the groups B4, D16, E25 and F36 the number is the square of the position value of the letter. This pattern is not followed in I91.

QUESTION: 10

Find the one which does not belong to that group ?

Solution:

Cat, Dog, Tiger and Lion are carnivores, while Elephant is a herbivore.

QUESTION: 11

Find the one which does not belong to that group ?

Solution:

Crocodile, Turtle, Allegator and Frog are amphibians, while Chameleon is a terrestrial animal.

QUESTION: 12

Find the one which does not belong to that group ?

Solution:

Tiruvanantapuram, Hyderabad, Bangalore and Bhubaneswar are state capitals, while Calicut is not a state capital.

QUESTION: 13

Find the one which does not belong to that group ?

Solution:

Part, Cart, Dart and Mart are rhyming words, but Trap does not sound similarly.

QUESTION: 14

Find the one which does not belong to that group ?

Solution:

Star, Moon, Comet and Planet are natural celestial bodies, while Rocket is man made.

QUESTION: 15

Find the one which does not belong to that group ?

Solution:

Skin, Eye, Nose and Ear are sensory organs, while Leg is a limb.

QUESTION: 16

Find the one which does not belong to that group ?

Solution:

Boxing, Chess, Wrestling and Squash are individual events, while Baseball is a team event.

QUESTION: 17

Find the one which does not belong to that group ?

Solution:

Walk, Talk, Drink and Lick are verbs, but not Plank.

QUESTION: 18

Find the one which does not belong to that group ?

Solution:

Ganga, Yamuna, Sutlej and Krishna are rivers, Hirakud is a dam.

QUESTION: 19

Find the one which does not belong to that group ?

Solution:

The letters in the word are jumbled. The words are Wheat, Rice, Jowar, Cereals and Bajra.

Wheat, Rice, Jowar and Bajra are different entities of the class Cereals.

QUESTION: 20

Find the one which does not belong to that group ?

Solution:

All except Architect are manufactures.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code