Test: On The Trail Of The Earliest People


10 Questions MCQ Test NCERT Hindi Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: On The Trail Of The Earliest People


Description
Attempt Test: On The Trail Of The Earliest People | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Hindi Textbooks (Class 6 to Class 12) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Tools of early man were made of ______.

Solution:

The Early Stone Age began with the most basic stone implements made by early humans.
Example: hammerstones, stone cores, and sharp stone flakes.

Above is the image of some stone tools of early men.

QUESTION: 2

A ______ is a place where archaeological evidence is found.

Solution:

An archaeological site is a place in which evidence of past activity is preserved, and which has been, or maybe, investigated using the discipline of archaeology and represents a part of the archaeological record.

Above is an image of an archaeological site in India.

QUESTION: 3

The system of exchange of articles for other goods is called

Solution:

Barter is a system of exchange by which goods or services are directly exchanged for other goods or services without using a medium of exchange, such as money.


Above image is the representation of Barter System.

QUESTION: 4

The early man lived in ______ by sides of ______.

Solution:
  • River valleys are the most fertile region and the first human settlement were all done to do agriculture.
  • The fertile soil in these regions was best suited for agriculture. Hence people built huts for shelter and settled near the river valleys.
QUESTION: 5

How did ancient people travel?

Solution:

As there were no such advancements at that time, the ancient people have to walk from one place to another in order to travel.

QUESTION: 6

Food gatherers mean:

Solution:
  • A food gatherer is someone like a hunter who brings food home for his family. 
  • A hunter-gatherer is a human living in a society in which most or all food is obtained by foraging (collecting wild plants and pursuing wild animals), in contrast to agricultural societies, which rely mainly on domesticated species.
QUESTION: 7

Living beings that can sow and grow food giving plant for his food were called

Solution:

Humans are strictly consumers. This is due to the fact that humans are not able to synthesize their own foods like plants. 

QUESTION: 8

Habitation is the site where:

Solution:
  • Habitation sites are places where people lived, whether permanently or temporarily. They may be constructed dwellings, or possibly a cave or rock-shelter.
  • Habitation sites need not be defended or otherwise enclosed, although many are. Many will be directly associated with other kinds of sites, for example, burial grounds and field systems.
QUESTION: 9

A number of things of same kind growing closely (very neatly) are called 

Solution:

Cluster is a group of similar things or people positioned or occurring closely together.

QUESTION: 10

Where is France located?

Solution:

France is a country located on the western edge of Europe.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

How to Prepare for UPSC

Read our guide to prepare for UPSC which is created by Toppers & the best Teachers

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!