Test: Our Changing Earth


10 Questions MCQ Test NCERT Hindi Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Our Changing Earth


Description
This mock test of Test: Our Changing Earth for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Our Changing Earth (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Our Changing Earth quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Our Changing Earth exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Our Changing Earth extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The lithosphere is broken into a number of plates known as the:

Solution:

The lithosphere, which is the rigid outermost shell of a planet (the crust and upper mantle), is broken into tectonic plates also known as Lithospheric plates.

The Earth's lithosphere is composed of seven or eight major plates and many minor plates.

QUESTION: 2

The molten magma inside the earth moves in a

Solution:

The lithosphere is broken into a number of plates known as the lithospheric plates. These plates move around very slowly because of the movement of the molten magma inside the earth which moves in a circular manner.

QUESTION: 3

The earth movements are divided on the basis of the _______ which cause them to move.

Solution:

The earth's movements are divided on the basis of the forces which cause them to move.

QUESTION: 4

Two types of forces are

Solution:
  • The forces which act in the interior of the earth are called Endogenic forces.
  • The forces that work on the surface of the earth are called Exogenic forces.
QUESTION: 5

The forces which act in the interior of the earth are called as:

Solution:

Endogenic forces are those forces that act in the interior of the earth.
Example: volcanoes and earthquakes causing mass destruction over the surface of the earth.

QUESTION: 6

Which of the following is NOT exogenic force?

Solution:
  • Exogenic (a.k.a. exogenetic) refers to external processes and phenomena that occur on or above the surface of the earth.
    Example: Comet and meteoroid impacts, the tidal force of the moon, and the radiation from the sun, Weathering effects, and erosion.
  • Running water, wind, snow and waves are agents in exogenous processes, and these agents are also known as “Geomorphic agents”.
  • ​Whereas, sudden movements such as volcanos are caused by endogenous force.

Thus, option A is correct.

QUESTION: 7

_________ movements like earthquakes and volcanoes cause mass destruction over the surface of the earth.

Solution:

Endogenic forces cause sudden movements like earthquakes, volcanoes, landslides which cause mass destruction over the earth's surface.

QUESTION: 8

It is a vent (opening) in the earth's crust through which molten material erupts suddenly

Solution:

A volcano is an opening in the Earth's crust that allows molten rock, gases, and debris to escape to the surface.

QUESTION: 9

The place in the crust where the movement starts is called the

Solution:

The place in the crust where the movement starts is called the focus. The place on the surface above the focus is called the epicenter. Vibrations travel outwards from the epicenter as waves. The greatest damage is usually closest to the epicenter and the strength of the earthquake decreases away from the center.

QUESTION: 10

When the Lithospheric plates move, the surface of the earth vibrates. The vibrations can travel all round the earth. These vibrations are called

Solution:

When the Lithospheric plates move, the surface of the earth vibrates. The vibrations can travel all round the earth. These vibrations are called earthquakes.

Similar Content

Related tests