Test: Peace


10 Questions MCQ Test Political Science Class 11 | Test: Peace


Description
This mock test of Test: Peace for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Peace (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Peace quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Peace exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Peace extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The Cuban Missile Crisis illustrated

Solution:

The Cuban Missile Crisis was a confrontation between the United States, the Soviet Union and Cuba in October 1962, during the cold war.

QUESTION: 2

The core business of UN peacekeeping operations does not include

Solution:

UN peacekeeping plays a limited role in socio-economic recovery and development.

QUESTION: 3

Pacifists attach supreme value to:

Solution:

Pacifists preach peace and opposition to war. They believe that violence has a spiral effect. They take a moral stand against the use of violence and advocate the mobilisation of love and truth to win the hearts and minds of the oppressors.

QUESTION: 4

The Cuban Missile Crises ended with the

Solution:

The Cuban Missile Crises ended with the withdrawal of missiles by USSR.

QUESTION: 5

According to Balance of Power theory, the main objective of states is

Solution:

Balance of power theory accords centrality to states. It respects their sovereignty and treats competition between the states as a fact of life. States avoid dominance of one particular state and try to preserve their safety and security.

QUESTION: 6

According to realist theory, the main actors in international politics are

Solution:

Realist theory is state-centric. They believed that states are rational autonomous actors who follow their own self-interest.

QUESTION: 7

During second world war Germany ‘carpet bombed'

Solution:

Germany ‘carpet-bombed’ London during the Second World War and the British responded by sending 1000- bomber raids to attack German cities.

QUESTION: 8

FLN ( National Liberation Front) led the independence movement of

Solution:

FLN ( National Liberation Front) led the independence movement of Algeria, by using violent means.

QUESTION: 9

Martin Luther King, Jr., worked for racial equality and civil rights in

Solution:

His main legacy was to secure progress on civil rights in the United States and he is known as the human rights icon today.

QUESTION: 10

To introduce a peace award for your class, the quality you would look for in your fellow students is

Solution:

Peace can be achieved in society through inculcation of positive values such as tolerance, respect for diversity, love and compassion. So, any one who has these qualities would deserve the peace award.

Related tests