Test: Preposition- 1


20 Questions MCQ Test English for CLAT | Test: Preposition- 1


Description
Attempt Test: Preposition- 1 | 20 questions in 20 minutes | Mock test for CLAT preparation | Free important questions MCQ to study English for CLAT for CLAT Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Direction: The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by blackening the letter related to that part in the answer sheet provided. If a sentence has no error, indicate by blacking the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)

The widely publicised manifesto (A) / of the new party is not (B) / much different than ours. (C) / no error (D)

Solution:

Replace ‘than’ by ‘from’.

QUESTION: 2

Direction: The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by blackening the letter related to that part in the answer sheet provided. If a sentence has no error, indicate by blacking the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)

I was taken with surprise (A) / when I saw (B) / the glamorous Appu ghar. (C) / no error (D)

Solution:

Replace ‘with’ by ‘by’.

QUESTION: 3

Direction: The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by blackening the letter related to that part in the answer sheet provided. If a sentence has no error, indicate by blacking the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)

Man needs security (A) / and leisure (B) / of free thinking. (C) / no error (D)

Solution:

Replace ‘of’ by ‘for’.

QUESTION: 4

Direction: The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by blackening the letter related to that part in the answer sheet provided. If a sentence has no error, indicate by blacking the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)

That Brutus, who was his trusted friend (a) / had attacked on him (b) / caused heart break to Julius Caesar (c) / No error (d)

Solution:

Remove ‘on’. The verb ‘attack’ does not take a preposition

QUESTION: 5

Direction: The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by blackening the letter related to that part in the answer sheet provided. If a sentence has no error, indicate by blacking the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)

It was apparent for everyone (A) / present that if the patient did not receive (B) / medical attention fast, he would die. (C) / no error (D)

Solution:

Replace ‘for’ by ‘to’.

QUESTION: 6

Direction: The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by blackening the letter related to that part in the answer sheet provided. If a sentence has no error, indicate by blacking the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)

He knows very well (A) / what is expected from him (B) / but he is not able to fulfill all the expectations. (C) / no error. (D)

Solution:

Replace ‘from’ by ‘of’.

QUESTION: 7

Direction: The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by blackening the letter related to that part in the answer sheet provided. If a sentence has no error, indicate by blacking the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)

My brother has (A) / ordered for (B) / a new book. (C) / no error (D)

Solution:

Delete ‘for’.

QUESTION: 8

Direction: The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by blackening the letter related to that part in the answer sheet provided. If a sentence has no error, indicate by blacking the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)

That Brutus, who was his trusted friend (A) / had attacked on him (B) / caused heart break to Julius Caesar. (C) / no error (D)

Solution:

Delete ‘on’.

QUESTION: 9

Direction: The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by blackening the letter related to that part in the answer sheet provided. If a sentence has no error, indicate by blacking the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)

There are three bridges _______ the Godavari

Solution:
QUESTION: 10

Direction: The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by blackening the letter related to that part in the answer sheet provided. If a sentence has no error, indicate by blacking the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)

The doctor attended (A) / to (B) / the patient very quietly. (C) / no error (D)

Solution:

Replace ‘to’ by ‘upon’.

QUESTION: 11

Direction: The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by blackening the letter related to that part in the answer sheet provided. If a sentence has no error, indicate by blacking the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)

I was shocked to hear (A) / that his father (B) / died of an accident. (C) / no error (D)

Solution:

Replace ‘of’ by ‘in’.

QUESTION: 12

Direction: The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by blackening the letter related to that part in the answer sheet provided. If a sentence has no error, indicate by blacking the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)

I must start at dawn (A) / to reach the station (B) / in time. (C) / no error (D)

Solution:

Replace ‘at’ by ‘by’.

QUESTION: 13

Direction: The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by blackening the letter related to that part in the answer sheet provided. If a sentence has no error, indicate by blacking the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)

I shall put on (A) / a note in this regard (B) / for your consideration and necessary decision. (C) / no error. (D)

Solution:

Replace ‘on’ by ‘up’.

QUESTION: 14

Direction: The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by blackening the letter related to that part in the answer sheet provided. If a sentence has no error, indicate by blacking the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)

None could dare (A) / to encroach (B) / on his rights. (C) / no error. (D)

Solution:

No error.

QUESTION: 15

Direction: The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by blackening the letter related to that part in the answer sheet provided. If a sentence has no error, indicate by blacking the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)

The father brought the sweets (A) / and distributed them (B) / between his five children. (C) / no error. (D)

Solution:

Replace ‘between’ by ‘among’.

QUESTION: 16

Direction: The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by blackening the letter related to that part in the answer sheet provided. If a sentence has no error, indicate by blacking the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)

Raman developed the habit (A) / for sleeping late (B) / when he was staying in the hostel. (C) / no error. (D)

Solution:

Replace ‘for’ by ‘of’.

QUESTION: 17

Direction: The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by blackening the letter related to that part in the answer sheet provided. If a sentence has no error, indicate by blacking the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)

It is the duty of every right thinking citizen (A) / to try to make (B) / the whole world a happier place to live. (C) / no error. (D)

Solution:

Add ‘in’ after ‘live’.

QUESTION: 18

Direction: The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by blackening the letter related to that part in the answer sheet provided. If a sentence has no error, indicate by blacking the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)

The top-ranking candidates (A) / will be appointed in senior jobs (B) / in good companies. (C) / no error. (D)

Solution:

Replace ‘in’ by ‘to’.

QUESTION: 19

Direction: The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by blackening the letter related to that part in the answer sheet provided. If a sentence has no error, indicate by blacking the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)

My niece has been married (A) / with (B) / the richest man of the town. (C) / no error. (D)

Solution:

Replace ‘with’ by ‘to’.

QUESTION: 20

Direction: The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by blackening the letter related to that part in the answer sheet provided. If a sentence has no error, indicate by blacking the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)

The venue of examination (A) / is one mile (B) / further up the hill. (C) / no error. (D)

Solution:

Replace ‘of’ by ‘for’.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code