Test: Strong And Weak Arguments


15 Questions MCQ Test Logical Reasoning for CLAT | Test: Strong And Weak Arguments


Description
This mock test of Test: Strong And Weak Arguments for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for CLAT Test: Strong And Weak Arguments (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Strong And Weak Arguments quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Test: Strong And Weak Arguments exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Strong And Weak Arguments extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between “strong” arguments and “weak” arguments in so far as they relate to the question. “Strong” arguments are those which are both important and directly related to the question. “Weak” arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question. Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the argument is a “strong” argument is and which is a “weak” argument. 

Q.

Should all students passing out from the government run colleges and desirous of settling aboard be asked to pay back the cost of their education to the government? 

Arguments:

I. Yes, such students who study on the resources of the exchequer should be discouraged to leave the country.

II. No, every citizen has the right to select their place of further study or work and therefore such a condition is unjustified.

Solution:

The first statement is strong enough as private colleges are known for their quality. To maintain this, they need to charge higher fees. The second statement is not strong enough as the fees of private colleges, if brought down, may bring down the quality. Meritorious students can always be given scholarships, etc.

QUESTION: 2

Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between “strong” arguments and “weak” arguments in so far as they relate to the question. “Strong” arguments are those which are both important and directly related to the question. “Weak” arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question. Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the argument is a “strong” argument is and which is a “weak” argument.

Q.
​Should India support all the international policies of United States of America?

Arguments:

I. No, many other powerful countries do not support the same.
II. Yes, this is the only way to gain access to USA developmental funds.

Solution:

Both the arguments are weak because you not support a country to gain it's support and You don't withdraw your support if other countries are doing the same.

QUESTION: 3

Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between “strong” arguments and “weak” arguments in so far as they relate to the question. “Strong” arguments are those which are both important and directly related to the question. “Weak” arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question. Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the argument is a “strong” argument is and which is a “weak” argument.

Q. 
Should there be a compete ban on use of pesticides in agricultural sector?

Arguments:

I. Yes, is the only way to save the underground water from getting polluted with such dangerous chemicals.
II. No this will adversely affect the agricultural production and the pests will damage the crops

Solution:

Option b is correct because the argument 1 states that banning pesticides is THE ONLY way to save underground water but we know that it is not the only way. Other measures can also be taken to reduce the pollution.

QUESTION: 4

Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between “strong” arguments and “weak” arguments in so far as they relate to the question. “Strong” arguments are those which are both important and directly related to the question. “Weak” arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question. Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the argument is a “strong” argument is and which is a “weak” argument.

Q. 

Should labour reforms be immediately introduced in India?

Arguments:

I. Yes, this will help increase the productivity in all the sectors in general and in the public sector in particular.
II. No, many other countries have not implemented this so far.

Solution:

The answer has to be "a" as statement 1 is in direct relation with the question whereas the second statement is not. statement 1 is an exact answer for the question asked.

QUESTION: 5

Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between “strong” arguments and “weak” arguments in so far as they relate to the question. “Strong” arguments are those which are both important and directly related to the question. “Weak” arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question. Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the argument is a “strong” argument is and which is a “weak” argument.

Q.

Should the subsidy on kerosene be immediately increased further?

Arguments:

I. Yes, this will bring considerable relief to the poorer section of the society as they will be the major beneficiary.
II. No, our economy is otherwise in a difficult stage and it will not be able to withstand any further burden on it.

Solution:

According to the first arguement it will be beneficial and affordable for the poor section while according to the second arguement now a days our economical growth is a bit slow , so giving more subsidy on kerosene may create a nuisance in the future.
So option d is correct.

QUESTION: 6

Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between “strong” arguments and “weak” arguments in so far as they relate to the question. “Strong” arguments are those which are both important and directly related to the question. “Weak” arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question. Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the argument is a “strong” argument is and which is a “weak” argument.

Q. 

Statement: Should HIV + kids be facilitated with ‘in-house school’ instead of allowing them to continue in ‘outside school?

Arguments:

I. Yes, this preventive step will ease the tension of majority of parents who send their wards to ‘outside schools’.
II. No, ‘in-house school’ facility will isolate the children from the outside world; the move will harm the basic purpose of education and do the children more harm than good.

Solution:

The correct answer is B as statement 2nd is more strong or more or which is directly relevant to the given statement as compare to first one because it relates only general reason.

QUESTION: 7

Statement: Should India encourage exports, when most things are insufficient for internal use itself? 
Arguments: Yes, We have to earn foreign exchange to pay for our imports. No. Even selective encouragement would lead to shortages. 

Solution:

Clearly, India can export only the surplus and that which can be saved after fulfilling its own needs, to pay for its imports. Encouragement to export cannot lead to shortages as it shall provide the resources for imports. So, only argument I holds.

QUESTION: 8

Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between “strong” arguments and “weak” arguments in so far as they relate to the question. “Strong” arguments are those which are both important and directly related to the question. “Weak” arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question. Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the argument is a “strong” argument is and which is a “weak” argument. 

Q.

Statement: Should there be reservation for the very poor among the upper castes?

Arguments:

I. Yes, the purpose of reservation is to uplift the standard of the life of the weaker section of the people, which includes the very poor among the upper castes also.
II. No, the move will divide people of upper castes and will harm age-old social structure too.

Solution:

 I is the very rationale behind the establishment of trade unions. Hence I is strong. 

Illegal demand cannot be fulfilled unless the management is fully convinced of the reason-ability of their demands. Hence II is weak.

QUESTION: 9

Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between “strong” arguments and “weak” arguments in so far as they relate to the question. “Strong” arguments are those which are both important and directly related to the question. “Weak” arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question. Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the argument is a “strong” argument is and which is a “weak” argument.

Q.

Statement: Should conditional access system (CAS) for TVs be put in place in India?

Arguments:

I.  Yes, this will enable television viewers of India the freedom to access the channel of their choice and pay for only the ones selected.
II. No, the system negates the basic requirements such as the rights and obligations of broadcasters, cable operators and consumers. Besides, instead of offering a real choice to consumers at reasonable costs, the system promotes commercial interests of broad-casters or set-top manufacturers.

Solution:

the correct option is D. as  both the statements are the direct results of the CAS system and both carry strong opinions .

QUESTION: 10

Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between “strong” arguments and “weak” arguments in so far as they relate to the question. “Strong” arguments are those which are both important and directly related to the question. “Weak” arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question. Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the argument is a “strong” argument is and which is a “weak” argument.

Q.
Statement:
Should doctors and engineers be banned from civil services examination?

Arguments:

I.  No, banning engineers and medicos from joining civil services means denying the best talent in the land to work for the welfare of the society.
II. Yes, taxpayers money is being used to finance the studies of doctors and engineers, particularly in government institutes. The money spent on them goes down the drain once a medico or engineer shifts tracks to civil services.   

Solution:

Statement I is strong because if we deny doctors and engineers we are actually denying professional talented people from working for the society as they wish. Statement II is not strong because taxpayer's money is not wasted if someone goes to work in civil service, the person is still working for the people. Moreover taxpayer's money is not used for private college students too

QUESTION: 11

Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between “strong” arguments and “weak” arguments in so far as they relate to the question. “Strong” arguments are those which are both important and directly related to the question. “Weak” arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question. Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the argument is a “strong” argument is and which is a “weak” argument. 

Q.

Statement: Should ‘Mid-day Meal’ scheme be handled over to state governments?

Arguments:

I. Yes; it is a matter of social welfare and state governments can implement it more effectively.
II. No, it will increase the burden on the state governments

Solution:

The correct option is C.

The central and state governments share the cost of the Midday Meal Scheme, with the centre providing 60 percent and the states 40 percent. The central government provides grains and financing for other food. Costs for facilities, transportation, and labour is shared by the federal and state governments.

QUESTION: 12

Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between “strong” arguments and “weak” arguments in so far as they relate to the question. “Strong” arguments are those which are both important and directly related to the question. “Weak” arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question. Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the argument is a “strong” argument is and which is a “weak” argument.

Q.

Statement: Should there be reservations for widows, divorcees in the government jobs?

Arguments:

I.  Yes; widows and divorcees belong to the weaker section of the society.
II. No; percentage of reservation in government jobs has already reached its highest level.

Solution:

Both are true as widows and divorcees are independent and don't have any stable means to earn money, whereas reservations have already crossed the 50% limit hence both the statements are strong individually

QUESTION: 13

Directions: each of the following questions consist of a statement followed by two arguments I and II. Choose the best answer from the given options.

Statement: Should a lot of money be spent on promoting movies?

Arguments:
A. Yes. It is an essential component of attracting more audience.
B. No. it only leads to wastage of resources.

Solution:

The benefit of producing a movie lies in the fact that the film earns money along with creative appreciation. These two things are only possible if the viewers watch these movies. The best means to attract viewers is through promotions where the movies are officially introduced allowing the viewers to analyze whether a particular movie is worth meeting their expectations. Hence, argument A strongly justifies the given statement. Argument B which talks about the wastage of money through promotions is quite weak because promotions are investments so that the gain at the end can be better. It is no way can it be considered as ‘only’ wastage of money. Hence, 1 is the correct answer.

QUESTION: 14

Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between “strong” arguments and “weak” arguments in so far as they relate to the question. “Strong” arguments are those which are both important and directly related to the question. “Weak” arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question. Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the argument is a “strong” argument is and which is a “weak” argument. 

Q. Statement: Should Doordarshan give the Govt of the day precedence over others in the selection of news?

Arguments:

I.  Yes, the achievements of the country come through the agency of the Govt.
II.  No, the BBC does not give precedence to the govt of the UK.

Solution:

The correct answer is A as i statement is strong second one is making the comparison which makes it weak.

QUESTION: 15

Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between “strong” arguments and “weak” arguments in so far as they relate to the question. “Strong” arguments are those which are both important and directly related to the question. “Weak” arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question. Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the argument is a “strong” argument is and which is a “weak” argument.

Q.

Statement: Should books be abridged?

Arguments:

I. Yes, it will be a great service to those who can’t afford time.
II. No, it will be a great disservice to the author because the original flavour will be lost.

Solution:

Abridging a book can make it worse than it's original form and reading inaccurate content is worse than completing the book faster. 

Hence only second argument is correct

Related tests