Test: Synthetic Fibres & Plastics- 2


10 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Synthetic Fibres & Plastics- 2


Description
Attempt Test: Synthetic Fibres & Plastics- 2 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Fiber are :

Solution:

Fibres may be synthetic like nylon, natural like cotton and wool or artificial fibre like rayon. These fibres are used to obtain clothes and a number of household articles.

QUESTION: 2

In electrical field, PVC is used to make

Solution:

PVC is easily moulded , strong and light in weight . Therefore it is used in making pipes.

Economical, versatile polyvinyl chloride (PVC, or vinyl) is used in a variety of applications in the building and construction, health care, electronics, automobile and other sectors, in products ranging from piping and siding, blood bags and tubing, to wire and cable insulation, windshield system components and more.

QUESTION: 3

Which of the following set of features belong to thermoplastics ?

Solution:

Thermoplastics are soft and less brittle in nature. Thermoplastic gets deformed easily on heating and can be bent easily such as polythene and PVC.

QUESTION: 4

Fibre obtained by chemical treatment of wood pulp is called ___________.    

Solution:

Natural Silk: The protein fibre of silk is composed mainly of fibroin and is produced by certain insect larvae to form cocoons.
Rayon: Rayon is a manufactured regenerated cellulose fibre. It is made from purified cellulose, primarily from wood pulp, which is chemically converted into a soluble compound.
Nylon: Nylon is a strong, light synthetic fibre. Nylon thread is made from the polymerization of an amine and an acid chloride. 
Polyester: Polyester is a synthetic polymer made of purified terephthalic acid or its dimethyl ester dimethyl terephthalate and mono ethylene glycol. 
Hence, the correct option is B.

QUESTION: 5

The oldest synthetic plastic is :

Solution:

Synthetic plastic may be thermoplastic or thermosetting. Bakelite is the oldest synthetic plastic which is poor conductor of heat and electricity. It is used to make electrical switches.

QUESTION: 6

Which of the following is used for making stockings and parachutes?

Solution:

Nylon is used for making parachutes and stockings. As nylon is strong, elastic and light in weight.

QUESTION: 7

Statement incorrect for synthetic fibres is/are:

Solution:

Synthetic fibres are long lasting, non-biodegradable but less expensive than natural fibres. They are prepared by a number of processes using raw materials of petroleum origin.

QUESTION: 8

First synthetic fibre formed from natural material is:

Solution:

Nylon

Nylon is another man-made fibre. In 1931, it was made without using any natural raw material (from plant or animal). It was prepared from coal, water and air. It was the first fully synthetic fibre.

QUESTION: 9

First man-made fibre produced chemically is:

Solution:

Nylon is first man-made fibre produced chemically coal, water and air. Nylon fibre is strong, elastic and light. It is lustrous and easy to wash.

QUESTION: 10

The lightweight plastic material is :

Solution:

Polypropylene is the lightest plastic material which is used for packing and labelling. Laboratory equipment are also made from polypropylene.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

How to Prepare for UPSC

Read our guide to prepare for UPSC which is created by Toppers & the best Teachers

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!