Test: Tertiary And Quaternary Activities


10 Questions MCQ Test Geography Class 12 | Test: Tertiary And Quaternary Activities


Description
Attempt Test: Tertiary And Quaternary Activities | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Geography Class 12 for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

A quinary activity is

Solution:

Quinary activities are referred to as 'gold collar' profession.

QUESTION: 2

Which one of the following activities is related to quaternary sector?

Solution:

C is the correct option.The quaternary sector is the label used to describe a knowledge-based part of the economy, which typically includes knowledge-oriented economic sectors such as information technology; media; research and development; information-based services and “university teaching” is a part of it.

QUESTION: 3

Demand for transport is influenced by the

Solution:

Demand for transport is influenced by the size of population. The larger the population size, the greater is the demand for transport.

QUESTION: 4

Tourism fosters the growth of

Solution:

Tourism fosters the growth of infrastructure industries, retail trading, and craft industries (souvenirs).

QUESTION: 5

The intangible outputs that encompass diversity of services is called:

Solution:

The sector includes wide range of services, like services of a plumber to that of lawyer or a teacher etc.

QUESTION: 6

Marketing is

Solution:

Marketing is the activity, set of institutions, and processes for creating, communicating, delivering, and exchanging offerings that have value for customers, clients, partners, and society at large.

QUESTION: 7

The growth of services is an indication of

Solution:

Service sector is the lifeline for the social-economic growth of a country. It is today the largest and fastest growing sector globally; contributing more to the global output and employing more people than any other sector. The real reason for the growth of the service sector is due to the increase in the urbanization, privatization and more demand for intermediate and final consumer services.

QUESTION: 8

Which one is not included in Quinary activities:

Solution:

It is referred to as 'gold collar' profession.

QUESTION: 9

Quinary activities refer to:

Solution:

It includes highly specific group of activities.
These include high level decision makers i.e. lawyers, managers, administrators.

QUESTION: 10

A tertiary activity is

Solution:

Tertiary activities include both production and exchange. The production involves the ‘provision’ of services that are ‘consumed’.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

How to Prepare for UPSC

Read our guide to prepare for UPSC which is created by Toppers & the best Teachers

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related tests