Test: The Philosophy Of Constitution


10 Questions MCQ Test Political Science Class 11 | Test: The Philosophy Of Constitution


Description
This mock test of Test: The Philosophy Of Constitution for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: The Philosophy Of Constitution (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Philosophy Of Constitution quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: The Philosophy Of Constitution exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Philosophy Of Constitution extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

‘Democracy is a government of the people, by the people and for the people’. Whose statements is it?

Solution:

This statement was given by Abraham Lincoln.

QUESTION: 2

The preamble was for the first time amended by the

Solution:

Under the 42nd Amendment, two new words "SOCIALIST & SECULAR" have been added in the Preamble.

QUESTION: 3

The procedural achievement reflects in

Solution:

The Indian constitution reflects a faith in political deliberations. The debates in the Constituent Assembly amply show that the makers of the Constitution wanted to be as inclusive in their approach as possible.

QUESTION: 4

The idea of Preamble is borrowed from

Solution:

Our constitution makers were inspired to draft the provisions from the various constitutions of the world. Like, they incorporated emergency provision from Germany, distribution of the legislative powers from Canada, and parliamentary institutions from the United Kingdom.

QUESTION: 5

The Preamble of our Constitution reads: India is a

Solution:

India is a Sovereign, Socialist, Secular, Democratic Republic. The words "SOCIALIST" and "SECULAR" were introduced in 42nd amendment.

QUESTION: 6

The ultimate authority according to the Preamble of the Indian Constitution vests in the

Solution:

The words "We, the people of India... adopt, enact and give to ourselves this Constitution", thus, declare the ultimate sovereignty of the people of India and that the constitution rests on their authority .

QUESTION: 7

Which one of the following is not an essential feature of a democracy?

Solution:

Judiciary is responsible to the legislature is not an essential feature of a democracy.

QUESTION: 8

The Japanese Constitution popularly known as

Solution:

The preamble states that " We, the Japanese people desire peace for all time and are deeply conscious of the high ideals controlling human relationships". Thus, the philosophy of the Japanese constitution is based on the ideal of peace.

QUESTION: 9

Which one of the following Fundamental Rights has been ensured to the citizens of India?

Solution:

The Right to Freedom gives the Freedom to form associations or unions or co-operative societies on which the State can impose reasonable restrictions in the interest of public order, morality and the sovereignty and integrity of India.

QUESTION: 10

In the Constituent Assembly of India, “Chairman of Union Constitution Committee” was

Solution:

He was also a Chairman of Union Powers Committee and States Committee. He introduced the “Objectives Resolution” in the Constituent Assembly on 13 December 1946.