Test: Chemistry - 3


20 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Test: Chemistry - 3


Description
This mock test of Test: Chemistry - 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Chemistry - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Chemistry - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Chemistry - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Chemistry - 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

Solution:

Bleaching powder or calcium hypochlorite is a chemical compound with formula Ca(ClO)2. The chemical formula for marble is CaCO3. It is calcium carbonate. Marble is used in various applications, including home design. Gypsum is a very soft sulphate mineral composed of calcium sulphate dihydrate, with the chemical formula CaSO4 · 2H2O. It can be used as a fertilizer, is the main constituent in many forms of plaster and is widely mined.

QUESTION: 2

Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

Solution:

Manganese is essential to iron and steel production. At present, steel making accounts 85 to 90% of the total demand, most of the total demand. Manganese is a key component of low-cost stainless steel formulations and certain widely used aluminium alloys. Limestone can be used in constructing buildings. It can be used for making cement and mortar. Limestone is used to make glass and even used to make roads. Bauxite is the mineral ore of aluminium which is used in the manufacture of cans, airplanes, sporting and electronic equipment and home appliances. The Wright Brother's first airplane to fly in 1903 only was able to get off the ground because they modified its engine with aluminium in order to reduce its weight. Without the ability of the strong aluminium, alloys to withstand the huge pressures and stresses involved, high altitude flying would not be conceivable. In fact, aluminium comprises about 80% of an aircraft’s unladen weight. The element copper is used extensively as an electrical conductor, for the making of electrical wire.

QUESTION: 3

Which one of the following pairs is not correctly matched?

Solution:

Fullerene is a pure carbon molecule composed of at least 60 atoms of carbon.

QUESTION: 4

Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

Solution:

Diamond is a metastable allotrope of carbon, where the carbon atoms are arranged in a variation of the face-centred cubic crystal structure called a diamond lattice. The most common constituent of sand is silica (silicon dioxide, or SiO2), usually in the form of quartz, which, because of its chemical inertness and considerable hardness, is the most common mineral resistant to weathering. Marble is composed of recrystallized carbonate minerals, most commonly calcite or dolomite. Calcite is a carbonate mineral and the most stable polymorph of calcium carbonate (CaCO3). A ruby is a pink to blood-red-coloured gemstone, a variety of the mineral corundum (aluminium oxide).

QUESTION: 5

Consider the following statements and select the correct code.
Assertion (A): The main constituent of the liquefied petroleum gas is methane.
Reason (R): Methane can be used directly for burning in homes and factories where it can be supplied through pipelines.

Solution:

The main components of LPG are butane and propane.

QUESTION: 6

Which one among the following statements regarding the properties of mixtures and compounds is not correct?

Solution:

The compound is always formed by absorption or evolution of energy but no energy is released or absorbed during the formation of mixture.

QUESTION: 7

Which of the following pairs is/are correctly matched?
1. Isotopes : Atoms with same atomic number but different atomic mass.
2. Isobars : Atoms with same number of neutrons but different atomic number.
3. Isotones : Atoms with same mass number but different atomic number.

Q. Select the correct answer using the codes given below :

Solution:

Isotopes are variants of a particular chemical element: while all isotopes of a given element share the same number of protons and electrons, each isotope differs from the others in its number of neutrons. For example, carbon-12, carbon-13 and carbon-14 are three isotopes of the element carbon with mass numbers 12, 13 and 14 respectively. The atomic number of carbon is 6, which means that every carbon atom has 6 protons, so that the neutron numbers of these isotopes are 6, 7 and 8 respectively

QUESTION: 8

 Match List–I with List–II and select the correct answer using the code given below:

              List- I                                List-II

Solution:

Goldstein discovered proton, ChadwickNeutron, J. J. Thomson- Electron and John DaltonAtomic Theory.

QUESTION: 9

Consider the following statements regarding diamond:
1. It is an allotrope of silicon.
2. It is a bad conductor of heat and electricity.
3. It is the hardest substance.
4. It burns to produce carbon dioxide.

Q. Which of the statements given above are correct?

Solution:

Diamond is an allotrope of carbon not silicon

QUESTION: 10

Following statements are made in connection with carbon dioxide (CO2)
1. CO2 is a poisonous gas.
2. CO2 is an acidic oxide.
3. CO2 turns limewater milky.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

(i) CO2 is an acidic oxide. It dissolve in water formic unstable carbonic acid.

(ii) Limewater Ca(OH)2 is turned milky on passing CO2

QUESTION: 11

Which of the following statements about diamond are correct?
1. It is used as a gem in jewellery because of its ability to reflect light.
2. It is good conductor of electricity.
3. It is used for cutting glass, marble stones and other hard materials.
4. It is used for drilling of rocks.

Q. Select the correct answer using the codes given below :

Solution:

Diamond, an allotrope of carbon, has very high refractive because of which it is used as a gem in jewellery. It is used for cutting glass, marble stones and other hard materials and for drilling of rocks. It is a bad conductor of electricity. It is the hardest material known.

QUESTION: 12

Consider the following statements :
1. Diamond is hard and graphite is soft.
2. Diamond is soft and graphite is hard.
3. Diamond is a bad conductor but graphite is a good conductor.
4. Diamond is a good conductor but graphite is a bad conductor.

Q. Which of the statements given above is/are correct ?

Solution:

Diamond is hard and bad conductor but Graphite is soft and good conductor.

QUESTION: 13

Consider the following statements:
Nitrogen is an essential constituent of
1. soils
2. animals
3. plants

Q. Which of the statements given above is/are correct ?

Solution:

Nitrogen is a essential constituent of all vegetables and animal proteins. Soil contains nitrogen as ammonium salts.

QUESTION: 14

When iron is left exposed in open air, it gets rusted.
Which constituent(s) of air is /are responsible for rusting iron?
1. Oxygen gas present in air
2. Moisture present in air
3. Carbon dioxide gas present in air

Q. Select the correct answer using the codes given below :

Solution:

Both oxygen and moisture present in air cause rusting of iron.

QUESTION: 15

Which of the statements given below is/are correct?
Permanent hardness of water is due to the presence of soluble.
1. chloride of calcium
2. bicarbonate of calcium
3. sulphate of magnesium
4. bicarbonate of magnesium

Q. Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

Chlorides and sulphates of calcium and magnesium are responsible for permanent hardness of water. Note: Bicarbonates are responsible for temporary hardness of water.

QUESTION: 16

Consider the following statements :
1. An alloy is a mixture of two or more metals.
2. An alloy is a mixture of a metal or metals with a non-metal.

Q. Which of the statements given above is/are correct ?

Solution:

A homogeneous mixture of two or more metals is known as alloys.

QUESTION: 17

Match List–I with List–II and select the correct answer using the codes given below :

Solution:

These compounds are used in the manufacture of the following products. Cellulose nitrate- Gun powder, Potassium Sulphate- Fertiliser, Potassium salts of fatty acids- Soft soap, Calcium oxide- Glass.

QUESTION: 18

Consider the following statements and select the correct code.
Assertion (A) : In the periodic table of chemical elements, electron affinity is always found to increase from top to bottom in a group
Reason (R) : In a group, the atomic radii generally increase from top to bottom.

Solution:

Electron affinity generally decreases from top to bottom in a group. Atomic radii increases from top to bottom as energy levels increases because as we move down a group number of electrons increases.

QUESTION: 19

What happened when a hard boiled egg after shelling is immersed in saturated brine?

Solution:

When hard boiled egg after shelling is immersed in saturated brine, its size remains same. Due to coagulation of inner liquid there is no flow of solvent molecules across the membrane.

QUESTION: 20

Consider the following statements : The purpose of adding sodium sulphate and sodium silicate to washing powder is -
1. To keep washing powder dry
2. To maintain the alkalinity of the powder

Q. which of these statements is/are correct ?

Solution:

Sodium sulphate and sodium silicate are added to keep the washing powder dry. Sodium triphosphate or sodium carbonate is added to washing powder to maintain the alkalinity.

Related tests