Test: Sorting Materials into Groups


10 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Test: Sorting Materials into Groups


Description
Attempt Test: Sorting Materials into Groups | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Science & Technology for UPSC CSE for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The state of matter which has a definite volume but no definite shape

Solution:

If the particles of a substance have enough energy to partially overcome inter-molecular interactions, then the particles can move about each other while remaining in contact. This describes the liquid state. In a liquid, the particles are still in close contact, so liquids have a definite volume. However, because the particles can move about each other rather freely, a liquid has no definite shape and takes a shape dictated by its container.

QUESTION: 2

Which one will show a metallic lustre?

Solution:

Metals when cut, their freshly cut surface has shining.

QUESTION: 3

If a substance can be beaten into thin sheet, it is called

Solution:

The property of metals by which they can be beaten into thin sheets is called malleability. Most metals are malleable. Gold and silver are the best malleable metals and can be hammered into very fine sheets or foils. 

QUESTION: 4

In which solution, iron nail lose its shine and appear dull?

Solution:

Iron nail lose its shine and appear dull due to rusting. Oxygen and water is necessary for rusting. Soft drink contain both of them.

QUESTION: 5

Select the translucent materials from the following?

Solution:

Translucent objects allow some light to travel through them. Materials like frosted glass and some plastics are called translucent. When light strikes translucent materials, only some of the light passes through them. Muslin cloth is translucent material.

QUESTION: 6

Which among the following pair is commonly used for making safety pin?

Solution:

Safety pin is made up of either plastic or steel.

Steel can be moulded to get sharp points and plastic is used to seal the edges. Hence steel and plastic are used for making safety pins.

QUESTION: 7

Which type of material is used to make wind screen of a car?

Solution:

Transparent material is used to make wind screen of a car as it is must to see through them.

QUESTION: 8

Which among the following materials are not lustrous

Solution:

Those substances that have shining surface are called as lustrous substance. Diamond, gold and silver are lustrous

QUESTION: 9

Select odd from the following

Solution:

Tawa, spade and pressure cooker are made up of metals while eraser is made up of rubber.

QUESTION: 10

Choose the opaque materials from the following

Solution:

The wooden door is an opaque object which does not allow any light to pass through it.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code