Test: Types Of Displacement Reactions


15 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Test: Types Of Displacement Reactions


Description
This mock test of Test: Types Of Displacement Reactions for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Types Of Displacement Reactions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Types Of Displacement Reactions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Types Of Displacement Reactions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Types Of Displacement Reactions extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In a given reaction, barium hydroxide reacts with ammonium chloride to form product X and Y. Identify X and Y.
Ba(OH)2 + NH4Cl → X + Y​

Solution:

Ba(OH)2 +2NH4Cl → BaCl2 +2NH4OH

QUESTION: 2

Which of the following is an example of displacement reaction?

Solution:

It is a single replacement reaction. 
Mg + 2HCl → MgCl2  + H2 

QUESTION: 3

The reactions in which a precipitate is formed are also known as:

Solution:

Precipitation is the creation of a solid from a solution. When the reaction occurs in a liquid solution, the solid formed is called the 'precipitate'. The chemical that causes the solid to form is called the 'precipitant'.

QUESTION: 4

The reaction, Zn + 2HCl → ZnCl2 + H2 is an example of:

Solution:

The above reaction is an example of displacement reaction as in the above reaction the elemental Zinc is displacing hydrogen from the compound of hydrochloric acid which is released in the form of hydrogen gas. The Zinc then combines with Chlorine to form Zinc Chloride.

QUESTION: 5

Iron displaces copper from its salt solution because:

Solution:

Fe is more reactive than Cu, hence Fe can displace the Cu from its salt solution.

QUESTION: 6

Which metallic spoon can be used to stir lead nitrate solution?

Solution:

Silver is less reactive than lead, so there will be no displacement reaction.

QUESTION: 7

Which of the following metal comes below copper in reactivity series?

Solution:

Nature of material of which they are made resistance is depend upon nature of material of which they are made for two wire of same physical dimensions one of the mode of copper and another is silver then reside of silver is much less then resistance of copper

QUESTION: 8

The reaction between lead nitrate and potassium iodide is an example of _______ .

Solution:

Lead nitrate reacts with Potassium iodide to form Lead iodide and Potassium nitrate.

Pb(NO3)2 + 2KI → PbI2 + 2KNO3

QUESTION: 9

Fe2O3 + 2Al → Al2O3 + 2Fe
The above reaction is an example of a:

Solution:

The given equation is a displacement reaction in which Fe of Fe2O3 has been displaced by Al. Hence, (c) is the correct option.

QUESTION: 10

Which of the following metals comes above zinc in reactivity series?

Solution:

The other metals are less reactive than zinc.

QUESTION: 11

The given reaction indicates that:
Cu + 2AgNO3 → Cu(NO3)2 + 2Ag

Solution:

Inactivity series silver is placed below the copper. hence copper is more reactive than silver. The more reactive element can displace the less reactive element from its solution.

QUESTION: 12

The colours of aqueous solutions of CuSO4 and FeSO4 as observed in the laboratory are:

Solution:

The colours of aqueous solutions of CuSO4 and FeSO4 as observed in the laboratory are dark blue and pale green respectively.

QUESTION: 13

Which of the following statement is correct?

Solution:

A more reactive metal displaces a less reactive metal from its salt solution.

When a more reactive metal is placed in the salt solution of a less reactive metal,then the more reactive metal displaces the less reactive metal from its salt solution.

QUESTION: 14

When iron filings are added to a blue coloured copper sulphate solution, what colour change would you observe in solution?

Solution:

When Copper sulphate and iron nail are put together then the reactions occurs is: 

Fe(s) + CuSO₄ (aq) → FeSO₄(aq) + Cu (s)

As we know the colour copper sulphate solution is blue in colour. When we put iron nail in it , copper forms brown coloured coating on iron nail. The solution's colour also changes to light green colour. 

QUESTION: 15

A strip of copper was placed in a beaker containing zinc sulphate solution. On observing the strip next day, it was noticed that:

Solution:

A single replacement reaction is one in which a more reactive element displaces a less reactive element from its salt solution.

But copper can not lose electrons easily as compared to zinc and do not result in any reaction.

Thus there will no color change as no chemical reaction take place between the two.

Related tests