Test: Components of Food


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Components of Food


Description
Attempt Test: Components of Food | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Night blindness is caused by the deficiency of:

Solution:
  • Vitamin A deficiency is one of the most common causes of night blindness.
  • An insufficient amount of vitamin A in the body affects the production of rhodopsin, the necessary pigment for night vision. 

QUESTION: 2

Weak bones and tooth decay is caused by the deficiency of:

Solution:

Deficiency of Calcium in the diet for a longer duration leads to weak bones and tooth decay.

QUESTION: 3

Iodine solution is used to test:

Solution:

Iodine solution is used to test the presence of starch in a food item by observing the colour change.

QUESTION: 4

Which vitamin is destroyed during heating?

Solution:

Vitamin C, also known as ascorbic acid, is a water-soluble vitamin found in fruits and vegetables, including oranges, strawberries, broccoli, tomatoes, and green peppers. It is easily destroyed by excessive heat and water, as well as exposure to air.

QUESTION: 5

The component of food that has no nutritive value is:

Solution:

Roughage is a non-nutritive food component of the diet but it is very essential. It is referred to as dietary fiber. Fruits are the most common source of roughage.

QUESTION: 6

Butter and Ghee are the major source of

Solution:

Butter and ghee are major source of fats consumed by human beings.

QUESTION: 7

Proper food keeps us in

Solution:

Properly balanced food keeps us in good health as it contains the entire nutrient in appropriate quantity.

QUESTION: 8

The ingredients containing some components essential of body are called

Solution:

The ingredients containing some components essential for the body are called nutrients. Common nutrients include carbohydrates, fats, and proteins.

QUESTION: 9

Which mineral is required for the formation of haemoglobin?

Solution:

Hemoglobin is essential for the transport of oxygen in the blood. Iron is required for the formation of hemoglobin.

QUESTION: 10

Vitamins and minerals are

Solution:

Vitamins and minerals protect our body from various diseases.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code