Test: Friction - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Friction - 1


Description
This mock test of Test: Friction - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Friction - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Friction - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Friction - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Friction - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A ball rolling on ground slows down and finally stops because of:

Solution:
  • A ball rolling on ground slows down and finally stops because of friction offered by the ground.
  • Frictional force works in the opposite direction of motion to slow down the ball.
QUESTION: 2

In the figure below, a boy is shown pushing the box from right to left. The force of friction will act on the box ______.
                                                            

Solution:

Friction always acts in the opposite direction to the motion, hence the force of friction will be from left to right.

QUESTION: 3

Friction produces:

Solution:

Friction produces heat. When two moving surface are in contact of each other, they produce friction due to which heat is developed.
Example: Moving fans become hot due to this friction.

QUESTION: 4

Sliding friction is ______________ than static friction.

Solution:
  • Friction comes into play when irregularities present in the surfaces of two objects in contact get interlocked with each other.
  • In sliding, the time given for interlocking is very small. Hence, the interlocking is not strong.
  • Therefore, less force is required to overcome this interlocking. Because of this reason, sliding friction is less than static friction.
QUESTION: 5

Sprinkling of powder on the carrom board ______.

Solution:

We sprinkle powder on carrom board to make the surface of the board smooth. This reduces the friction between the surface of the carrom board, the striker and the coins. As a result, the coins and the striker can move easily on the carrom board.

QUESTION: 6

Fluid friction can be minimized by:

Solution:

The substances that flow are called fluid. Liquid and gases are common fluid. Friction in fluid can be minimized by giving suitable shape as streamline to ships and airplanes.

QUESTION: 7

 A toy car released with the same initial speed will travel farthest on:

Solution:

A polished marble surface has the least frictional force, hence a car will travel farther on a marble floor.

QUESTION: 8

In machine, friction between moving parts is reduced by:

Solution:

In machine, friction between moving parts is reduced by using lubricants. These lubricants stick with machine parts to make them smoother that leads to reduction in friction.

QUESTION: 9

Friction opposes the __________ between two surfaces in contact.

Solution:

Friction opposes the relative motion between two surfaces in contact. Frictional force acts in opposite direction of motion to slow down the speed of moving body.

QUESTION: 10

 Fluids are ______.

Solution:
  • Fluid is a general term, that both liquid and gas fit under.
  • A liquid has a definite volume and is incompressible.
  • All liquids are fluids, but not all fluids are liquids.
  • Therefore, fluids are a subset of the phases of matter and include liquids, gases, plasmas and, to some extent, plastic solids, etc.

Similar Content

Related tests