Test: Landforms And Their Evolution


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Landforms And Their Evolution


Description
Attempt Test: Landforms And Their Evolution | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Erosion causes

Solution:

Erosion transformed surfaces from high to low, irregular to regular and vice- versa.

QUESTION: 2

The total number of wings a seif has is

Solution:

Seif is similar to barchan with a small difference. Seif has only one wing or point. This happens when there is shift in wind conditions. The lone wings of seifs can grow very long and high.

QUESTION: 3

Natural levees and point bars are depositional land form of

Solution:

Natural levees are low, linear and parallel ridges of coarse deposits along the banks of river. Point bars are found on the convex side of meanders of large rivers.

QUESTION: 4

Erosional landforms are the

Solution:

River terraces are basically products of erosion as they result due to vertical erosion by the stream into its own depositional floodplain.

QUESTION: 5

A landform is a

Solution:

A landform may be a mountain, a valley, a plateau etc.Landforms are the result of geomorphic processes.

QUESTION: 6

In the middle stages, erosion of valley sides is

Solution:

In the middle stages, streams cut their beds slower, and lateral erosion of valley sides becomes severe. Gradually, the valley sides are reduced to lower and lower slopes.

QUESTION: 7

In which of the following regions the chemical weathering process is more dominant than the mechanical process?

Solution:

Limestone is rich in calcium carbonate, which is easily dissolved in water, through which the chemical process of solution and precipitation deposition develops varieties of landforms.

QUESTION: 8

The erosional land form consists of

Solution:

Valleys start as small and narrow rills. They gradually develop into long and widen gullies. This further deepens, widens and lengthens to give rise to a valley.

QUESTION: 9

The depositional land form consists of

Solution:

Natural levees are found along the river bank as low, linear and parallel ridges are deposited during the flooding of the same river.

QUESTION: 10

Deflation and abrasion activities are associated with

Solution:

Winds cause deflation, abrasion and impact. Deflation includes lifting and removal of dust and smaller particles from the surface of rocks. In the transportation process sand and silt act as effective tools to abrade the land surface. The impact is simply sheer force of momentum, which occurs when sand is blown into or against a rock surface.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code