Test: Motion & Measurement of Distances


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Motion & Measurement of Distances


Description
Attempt Test: Motion & Measurement of Distances | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The standard unit of length in SI system is

Solution:

The standard unit of length in SI system is metre.

QUESTION: 2

What device should a tailor use to measure the length of cloth?

Solution:

Measuring tape is used by a tailor to measure the length of cloth.

QUESTION: 3

One cm is equal to

Solution:

One centimetre (cm) is equal to:

► 10 mm
► 10-2m
► 10-5km

QUESTION: 4

The movement of earth around the sun is an example of

Solution:
  • Oscillatory motion takes place when the restoring force acting on the body is directly proportional to its displacement from its equilibrium position. In practice, oscillatory motion eventually comes to rest due to damping or frictional forces.
  • Non-periodic motion: The motion which does not repeat itself after a regular interval of time is called non-periodic motion. Examples: A footballer running on a field, application of brakes in a moving vehicle, a ball rolling the ground gradually slows down finally stops, the motion of tides in the sea, etc.
  • A type of motion in which all parts of the body move the same distance in a given time is known as translatory motion. Translatory motion can be of two types: rectilinear and curvilinear.
  • The movements of the earth around the sun are an example of periodic motion as it is completed in a fixed interval of time.
QUESTION: 5

The distance between Delhi and Kanpur is usually expressed in

Solution:

The distance between Delhi and Kanpur is usually expressed in kilometre.

QUESTION: 6

Which of the following does not represent a time-interval?

Solution:

Time of sunrise is a point of time while a day, a minute and a second represent a period of time or time interval.

QUESTION: 7

One kilometer is equal to

Solution:

One kilometre is equal to 1000 meter.

QUESTION: 8

Hectare is the unit of

Solution:

Hectare is the unit of area which is equal to 10000 meter square.

QUESTION: 9

Which one is not a/an ancient unit of measurement?

Solution:

Girah, Cubit and Angul are ancient unit of measurement while meter is SI unit of measurement.

QUESTION: 10

Change in position of a body with time is called

Solution:

Change in position of a body with time is called motion.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code