Test: Water A Precious Resource


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Water A Precious Resource


Description
Attempt Test: Water A Precious Resource | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Groundwater between two layers of rocks is called

Solution:

The ground water between two layers of rocks is called aquifer. It bears permeable rocks.

QUESTION: 2

World water day is celebrated on

Solution:

World water day is celebrated on 22 March to enumerate importance of drinking water.

QUESTION: 3

Water is a/an

Solution:

Water is a compound as it contains hydrogen and oxygen in fixed ration by mass.

QUESTION: 4

Water is chlorinated to

Solution:

Water is chlorinated after water work to kill the germ present in it as chlorine acts as disinfectant.

QUESTION: 5

There is acute water shortage due to

Solution:

There is acute shortage of water throughout the world due to overuse and misuse of water.

QUESTION: 6

What percent of your body weight is water?

Solution:

About 60% of our body consists of water. It forms the main constituent of cell and blood.

QUESTION: 7

Rainwater harvesting is a method of

Solution:

Rainwater harvesting is a method of collecting rainwater and directing into ground to maintain the ground water level.

QUESTION: 8

Which sector is major user of water in India?

Solution:

In India, agricultural sector is major user of water as plants require water at regular interval of time.

QUESTION: 9

There is acute shortage of water due to

Solution:

There is acute shortage of drinking water world over due to growing population and overuse in other activities.

QUESTION: 10

In irrigation, which technique reduces the water loss?

Solution:

Drip irrigation is a form of irrigation that saves water and fertilizer by allowing water to drip slowly to the roots of many different plants, either onto the soil surface or directly onto the root zone, through a network of valves, pipes, tubing, and emitters.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code