Test: World Climate And Climate Change


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: World Climate And Climate Change


Description
This mock test of Test: World Climate And Climate Change for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: World Climate And Climate Change (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: World Climate And Climate Change quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: World Climate And Climate Change exercise for a better result in the exam. You can find other Test: World Climate And Climate Change extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The type of climate found in the Amazon basin in South America is tropical

Solution:

This area is near the equator. Significant amount of rainfall occurs in every month of the year as thunder showers in the afternoon.

QUESTION: 2

The type of climate portrayed by Plateau Station, Antarctica is

Solution:

The ice cap climate or ‘EF’ occurs in this region. It is the polar climate. Even in summer, the temperature is below freezing point. This area receives very little precipitation. The snow and ice gets accumulated and the mounting pressure causes deformation of the ice sheets and they break.

QUESTION: 3

Which one of the following groups of four climates represent humid conditions?

Solution:

All the climatic types in the group A–C–D–E represent humid conditions.

QUESTION: 4

Which one of the following cause global warming?

Solution:

About 75% of the solar energy reaching the earth is absorbed by the earth’s surface the rest of the heat radiate back to the atmosphere. Some of the heat is trapped by greenhouse gases as carbon dioxide which is released by various human activities.

QUESTION: 5

The GHG that results from the intestinal gases of ruminants (cows) is

Solution:

Methane was discovered and isolated by Alessandro Volta between 1776 and 1778 when studying marsh gas from Lake Maggiore. Methane is a relatively potent greenhouse gas. Compared with carbon dioxide, it has a high global warming potential of 72 (calculated over a period of 20 years) or 25 (for a time period of 100 years). Methane also affects the degradation of the ozone layer.

QUESTION: 6

Warm temperate climates extend from:

Solution:

It is mainly on eastern and western margins of continents.

QUESTION: 7

In which of the following periods earth’s climate was not warm?

Solution:

Hercynian denoting a prolonged mountain-forming period in western Europe, eastern North America, and the Andes in the Upper Palaeozoic era, especially the Carboniferous and Permian periods.

QUESTION: 8

The group of four climates that represent humid conditions is

Solution:

Koeppen recognised five major climatic groups, four of them are based on temperature and one on precipitation. According to Koeppen, the capital letters A,C,D and E delineate humid climates and B dry climates.

QUESTION: 9

Polar climates are denoted by

Solution:

Polar climates exist poleward beyond 70° latitude. Polar climates consist of two types: (i) Tundra (ET); (ii) Ice Cap (EF).

QUESTION: 10

BWh denotes:

Solution:

Sub-tropical Desert Climate (BWh)  is located in the transition zone between humid and dry climates,