Test: Government And Administration (India & World) - 2 (2018-2015)


20 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: Government And Administration (India & World) - 2 (2018-2015)


Description
This mock test of Test: Government And Administration (India & World) - 2 (2018-2015) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Government And Administration (India & World) - 2 (2018-2015) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Government And Administration (India & World) - 2 (2018-2015) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Government And Administration (India & World) - 2 (2018-2015) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Government And Administration (India & World) - 2 (2018-2015) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Regarding Money Bill, which of the following statements is not correct?

[2018]

Solution:

Since this MCQ has generated lot of debate and Hairsplittery, let's look at Constitution of India: Part-V: Article 110
• 110/1/(a): the imposition, abolition, remission, alteration or regulation of any tax;
• 110/1/(b): the regulation of the borrowing of money or the giving of any guarantee by the Government of India, or the amendment of the law with respect to any financial obligations undertaken or to be undertaken by the Government of India;
• 110/1/(c): the custody of the consolidated Fund or the Contingency Fund of India, the payment of moneys into or the withdrawal of moneys from any such Fund;
• 110/1/(d): the appropriation of moneys out of the consolidated Fund of India; ·
• 110/1/(e): the declaring of any expenditure to be expenditure charged on the Consolidated Fund of India or the increasing of the amount of any such expenditure;
• 110/1/(f): the receipt of money on account of the Consolidated Fund of India or the public account of India or the custody or issue of such money or the audit of the accounts of the Union or of a State; or
• 110/1/(g): any matter incidental to any of the matters specified in sub clause (a) to (f)
In this MCQ, we've to find the wrong option. Let's check
• Option D is right as per 110/1/b.
• Option B and C are right as per 110/1/c.
• Option A is wrong, as per 110/1/a in combination with 110/1/g. That is: if a bill contains provisions "INCIDENTAL" to imposition...abolition then also it's a money bill. Hence A is the answer.

QUESTION: 2

With reference to the Parliament of India, which of the following Parliamentary Committees scrutinizes and reports to the House whether the powers to make regulations, rules, sub-rules, by-laws, et(c) conferred by the Constitution or delegated by the Parliament are being properly exercised by the Executive within the scope of such delegation? 

[2018]

Solution:

• Committee on government assurances- checks the assurances, promises and undertakings given by ministers from time to time on the floor of the House and reports on the extent to which they have been carried through. In the Lok Sabha, it consists of 15 members and in the Rajya Sabha, it consists of 10 members. It was constituted in 1953.
• Committee on Subordinate legislation examines and reports to the House whether the powers to make regulations, rules, sub-rules and bye-laws delegated by the Parliament or conferred by the Constitution to the Executive are being properly exercised by it. In both the Houses, the committee consists of 15 members. It was constituted in 1953.
• Rules committee considers the matters of procedure and conduct of business in the House and recommends necessary amendments or additions to the rules of the House. The Lok Sabha committee consists of 15 members including the Speaker as its ex-officio chairman. In the Rajya Sabha, it consists of 16 members including the Chairman as its ex-officio chairman.
• Business advisory committee regulates the programme and time table of the House. It allocates time for the transaction of legislative and other business brought before the House by the government. The Lok Sabha committee consists of 15 members including the Speaker as its chairman. In the Rajya Sabha, it has 11 members including the Chairman as its ex-officio chairman.

QUESTION: 3

Consider the following statements :
1. In the first Lok Sabha, the single largest party in the opposition was the Swatantra Party.
2. In the Lok Sabha, a "Leader of the Opposition" was recognized for the first time in 1969.
3. In the Lok Sabha, if a party does not have a minimum of 75 members, its leader cannot be recognized as the Leader of the Opposition.
Which of the statements given above is/are correct?

[2018]

Solution:

• The results of the first general election did not surprise anyone…Congress party won 364 of the 489 seats in the first Lok Sabha and finished way ahead of any other challenger. The Communist Party of India that came next in terms of seats won only 16 seats.  So, statement#1 is wrong
• In the remaining options b and c, both contain statement#2, so as such we've to accept it as true, and no need to waste time finding proofs, Nonetheless, to satiate the curiosity: It was Ram Subhag Singh- who became the first leader of opposition in Lok Sabha in 1969.
• In each House of Parliament, there is the 'Leader of the Opposition'. The leader of the largest Opposition party having not less than one-tenth seats of the total strength of the House is recognized as the leader of the Opposition in that House. maximum strength of the Lok Sabha is fixed at 552 so minimum 10% doesn't translate to 75 in any case. Hence statement#3 is wrong, by elimination, we get Answer (b)

QUESTION: 4

Consider the following statements:
1. The Election Commission of India is a five-member body.
2. Union Ministry of Home Affairs decides the election schedule for the conduct of both general elections and by-elections.
3. Election Commission resolves the disputes relating to splits/mergers of recognized political parties.
Which of the statements given above is/are correct?

[2017]

Solution:

Election Commission has three election Commissioners.
Election Commission decides the election schedule for the conduct of both general elections and bye-elections. It also decides the disputes relating to splits/ mergers of recognized political parties.
Hence answer "D" only 3.

QUESTION: 5

Right to vote and to be elected in India is a

[2017]

Solution:

Right to vote in elections is an important constitutional right.

QUESTION: 6

Consider the following statements:
1. In the election for Lok Sabha or State Assembly, the winning candidate must get at least 50 percent of the votes polled, to be declared elected.
2. According to the provisions laid down in the Constitution of India, in Lok Sabha, the Speaker's post goes to the majority party and the Deputy Speaker's to the Opposition.
Which of the statements given above is/are correct?

[2017]

Solution:

India has first past the post system wherein a candidate who wins the election may not (need to) get majority (50%+1) votes. Statement #1 is wrong.
Upto the 10th Lok Sabha, both the Speaker and the Deputy Speaker were usually from the ruling party. Since the 11th Lok Sabha, there has been a consensus that the Speaker comes from the ruling party (or ruling alliance) and the post of Deputy Speaker goes to the main opposition party. Meaning it's an 'informal consensus' among political parties, and not Constitutional provision.
Hence, statement 2 is wrong.

QUESTION: 7

For election to the Lok Sabha, a nomination paper can be filed by

[2017]

Solution:

For election to the Lok Sabha, a nomination paper can be filed by any citizen of India whose name appears in the electoral roll of a constituency.

QUESTION: 8

With reference to the Parliament of India, consider the following statements:
1. A private member's bill is a bill presented by a Member of Parliament who is not elected but only nominated by the President of India.
2. Recently, a private member's bill has been passed in the Parliament of India for the first time in its history.
Which of the statements given above is/are correct?

[2017]

Solution:

Private member's bill as a bill introduced by any member of the parliament who's not a minister. Hence first statement is wrong.
• The Indian Express report in 2016 says only 14 private members bill have been passed since 1952. So statement 2 is also wrong.

QUESTION: 9

The Parliament of India exercises control over the functions of the Council of Ministers through.
1. Adjournment motion
2. Question hour
3. Supplementary questions
Select the correct answer using the code given below:

[2017]

Solution:

The Parliament exercises control over the ministers through various devices like question hour, discussions, adjournment motion, no confidence motion, etc. and Supplementary questions can be asked during the question hour.Therefore, all three are correct.

QUESTION: 10

Out of the following statements, choose the one that brings out the principle underlying the Cabinet form of Government:

[2017]

Solution:

"Since it is not practical for all ministers to meet regularly and discuss everything, (hence) the decisions are taken in Cabinet meetings. That is why parliamentary democracy in most countries is often known as the Cabinet from of government." Therefore, some expert felt that cabinet from of Government helps in work distribution and thereby speeding up efficiency so B is the right answer. However, other experts went by the interpretation given in M.
Laxmikanth's book on Indian Polity: "Parliamentary system is also known as cabinet Government. It provides for collective responsibility of the executive to the legislature." So should be the answer. UPSC has kept 'C' as the official answer.

QUESTION: 11

The main advantage of the parliamentary form of government is that

[2017]

Solution:

Parliamentary system is also known as Cabinet Government. It provides for collective responsibility of the executive to the legislature. Hence answer "C".

QUESTION: 12

Local self-government can be best explained as an exercise in

[2017]

Solution:

Balwant Rai G Mehta Committee submitted its report in November 1957 and recommended the establishment of the scheme of 'democratic decentralisation', which ultimately came to be known as Panchayati Raj.

QUESTION: 13

Which one of the following is not a feature of Indian federalism?

[2017]

Solution:

Indian federation is not the result of an agreement among the states unlike the American federation. So, "D" is not the feature of Indian federalism.

QUESTION: 14

Which of the following are not necessarily the consequences of the proclamation of the President's rule in a State?
1. Dissolution of the State Legislative Assembly
2. Removal of the Council of Ministers in the State
3. Dissolution of the local bodies
Select the correct answer using the code given below:

[2017]

Solution:

MIND IT: you've to find the wrong statements here they're the right answers.

When the President's Rule is imposed in a state, the President dismisses the state council of ministers headed by the chief minister. The state governor, on behalf of the President, carries on the state administration with the help of the chief secretary of the state or the advisors appointed by the President.
Meaning "2" is definitely the consequence of proclamation. Hence all options involving "2" are wrong. Hence by elimination we are left with answer "B": 1 and 3 only.

QUESTION: 15

One of the implications of equality in society is the absence of

[2017]

Solution:

First step towards bringing about equality is of course ending the formal system of inequality and privileges.
The caste system in India prevented people from the 'lower' castes from doing anything except manual labour. In many countries only people from some families could occupy high positions. Attainment of equality requires that all such restrictions or privileges should be brought to an end.

QUESTION: 16

Democracy's superior virtue lies in the fact that it calls into activity

[2017]

Solution:

The take-off point for a democracy is the idea of consent, i.e. the desire, approval and participation of people. It is the decision of people that creates a democratic government and decides about its functioning.
So, since democracy requires voters' decision making- hence intelligence and character are called in. hence answer "A"

QUESTION: 17

Consider the following statements
1. The Executive Power of the Union of India is vested in the Prime Minister.
2. The Prime Minister is the ex officio Chairman of the Civil Services Board.
Which of the statements given above is / are correct?

[2015]

Solution:

The Executive powers of the Union of India is vested in the President. The Cabinet Secretary (and not the Prime Minister) is the ex-officio head of the Civil Services Board.

QUESTION: 18

When a bill is referred to a joint sitting of both the Houses of the Parliament, it has to be passed by

[2015]

Solution:

In India, if a bill has been rejected by any house of the parliament and if more than six months have elapsed, the President may summon a joint session for purpose of passing the bill. The bill is passed by a simple majority of a joint sitting. Joint sitting is an extra-ordinary machinery provided by the constitution to resolve a deadlock between the two houses over the passage of a bill.
If the bill in dispute is passed by a majority of the total number of member both the houses present and voting in the joint sitting, the bill is deemed to have been passed by both the houses.

QUESTION: 19

Consider the following statements:
1. The Rajya Sabha has no power either to reject or to amend a Money Bill.
2. The Rajya Sabha cannot vote on the Demands for Grants.
3. The Rajya Sabha cannot discuss the Annual Financial Statement.
Which of the statements given above is / are correct?

[2015]

Solution:

A Money Bill cannot be introduced in Rajya Sabha. Rajya Sabha has no power either to reject or amend a Money Bill. It can only make recommendations on the Money Bill.
Rajya Sabha can discuss the budget but cannot vote on the demands for grants which is the exclusive privilage of the Lok-Sabha.

QUESTION: 20

There is a Parliamentary System of Government in India because the

[2015]

Solution:

The executive in a Parliamentary system is responsible 1 to the legislature for all its actions. The ministers are answerable to the parliament and responsible to the Lok Sabha. The Council of Ministers remains in office as long as they enjoy the support and confidence of the Lok Sabha.