Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 8 (2014-2013)


20 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 8 (2014-2013)


Description
This mock test of Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 8 (2014-2013) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 8 (2014-2013) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 8 (2014-2013) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 8 (2014-2013) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 8 (2014-2013) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

There are seven persons up on a ladder, A, B, C, D, E, F and G (not in that order). A is further up than E but is lower than C. B is in the middle. G is between A and B. E is between B and F. If F is between E and D, the person on the bottom step of the ladder will be

[2014]

Solution:


D is at the bottom step of the ladder.

QUESTION: 2

Six identical cards are placed on a table. Each card has number '1' marked on one side and number '2' marked on its other side. All the six cards are placed in such a manner that the number '1' is on the upper side. In one try, exactly four (neither more nor less) cards are turned upside down. In how many least number of tries can the cards be turned upside down such that all the six cards show number '2' on the upper side?

[2014]

Solution:

QUESTION: 3

Out of a total of 120 musicians in a club, 5% can play all the three instruments, guitar, violin and flute. It so happens that the number of musicians who can play any two and only two of the above instruments is 30. The number of musicians who can play the guitar alone is 40. What is the total number of those who can play violin alone or flute alone?

[2014]

Solution:


a + b + c + d + e + f + g = 120

g = 6       ...(1)
c + b + e = 30        ...(2)
a = 40       ...(3)
So, a + b + c + e + d + f + g = 120    ...(4)
From (1), (2), (3) & (4)
40 + 30 + d + f + 6 = 120
d + f = 120 – 76
d + f = 44

QUESTION: 4

There are 50 students admitted to a nursery class. Some students can speak only English and some can speak only Hindi. 10 students can speak both English and Hindi. If the number of students who can speak English is 21, then how many students can speak Hindi, how many can speak only Hindi and how many can speak only English?

[2014]

Solution:


Students who can speak Hindi = 29 + 10 = 39
Students who can speak only Hindi = 50 – 21 = 29
Students who can speak only English = 50 – 29 – 10 = 11

QUESTION: 5

Six books are labelled A, B, C, D, E and F and are placed side by side. Books B, C, E and F have green covers while others have yellow covers. Books A, B and D are new while the rest are old volumes. Books A, B and C are law reports while the rest are medical extracts. Which two books are old medical extracts and have green covers?

[2014]

Solution:


So, E and F are old medical extracts and have green covers.

QUESTION: 6

A, B, C, D, E, F are members of a family. They are engineer, stenographer, doctor, draughtsman, lawyer and judge (not in order). A, the engineer is married to the lady stenographer. The judge is married to the lawyer. F, the draughtsman is the son of B and brother of E. C, the lawyer is the daughter-in-law of D. E is the unmarried doctor. D is the grandmother of F. There are two married couples in the family.

Q. What is the profession of B?

[2014]

Solution:


Judge

QUESTION: 7

A, B, C, D, E, F are members of a family. They are engineer, stenographer, doctor, draughtsman, lawyer and judge (not in order). A, the engineer is married to the lady stenographer. The judge is married to the lawyer. F, the draughtsman is the son of B and brother of E. C, the lawyer is the daughter-in-law of D. E is the unmarried doctor. D is the grandmother of F. There are two married couples in the family.

Q. Which of the following is/are a couple/couples?

[2014]

Solution:


Couples are AD & BC

QUESTION: 8

A, B, C, D, E, F are members of a family. They are engineer, stenographer, doctor, draughtsman, lawyer and judge (not in order). A, the engineer is married to the lady stenographer. The judge is married to the lawyer. F, the draughtsman is the son of B and brother of E. C, the lawyer is the daughter-in-law of D. E is the unmarried doctor. D is the grandmother of F. There are two married couples in the family.

Q. What is the profession of D?

[2014]

Solution:


Stenographer

QUESTION: 9

If the 3rd day of a month is Monday, which one of the following will be the fifth day from 21st of this month?

[2014]

Solution:

Tuesday
3rd ⇒ Monday + 7
10th ⇒ Monday + 7
17th ⇒ Monday + 7
24th ⇒ Monday
Fifth day from 21st is 25th day.
So, on 25th day is Tuesday.

QUESTION: 10

In a row 'A' is in the 11th position from the left and 'B' is in the 10th position from the right. If ‘A’ and ‘B’ interchange, then 'A' becomes 18th from the left. How many persons are there in the row other than 'A' and 'B'?

[2014]

Solution:


No. of students between A & B in the 1st arrangement = 17 – 11 = 6
∴ Total no. of students except A & B is, = 10 + 6 + 9 = 25

QUESTION: 11

Examine the following statements:
1. George attends Music classes on Monday.
2. He attends Mathematics classes on Wednesday.
3. His Literature classes are not on Friday.
4. He attends History classes on the day following the day of his Mathematics classes.
5. On Tuesday, he attends his sports classes.
If he attends just one subject in a day and his Sunday is free, then he is also free on

[2014]

Solution:

According to question,

So, Friday is free.

QUESTION: 12

Four persons, Alok, Bhupesh, Chander and Dinesh have a total of ₹ 100 among themselves. Alok and Bhupesh between them have as much money as Chander and Dinesh between them, but Alok has more money than Bhupesh; and Chander has only half the money that Dinesh has. Alok has in fact ₹ 5 more than Dinesh has. Who has the maximum amount of money?

[2014]

Solution:

a + b + c + d = 100
Also, a + b = c + d = 50

∴ d > c
Also, a > b & between a and d, a = d + 5
∴ a > d
∴ Alok (a) has the maximum money.

QUESTION: 13

If political leadership fails to emerge, there is Q likelihood of military taking over power in developing countries. Radical student groups or labour may try to raise revolution but they are not likely to compete with the military. Military intervention, rule, and withdrawal from politics is closely related to a society's level of political development."

In the context of political development, the assumption in the above passage is that

[2014]

Solution:
QUESTION: 14

Given the statement: "Buses are the cause of more accidents than cars, and trucks cause fewer accidents than buses", which of the following conclusions can we draw?

[2014]

Solution:
QUESTION: 15

The number of deaths among the army personnel is 8 in 1000, but among the civilian population it is 20 per 1000. Which one of the following inferences can be drawn from this statement?

[2014]

Solution:
QUESTION: 16

The letters L, M, N, O, P, Q, R, S and T in their order are substituted by nine integers 1 to 9 but not in that order. 4 is assigned to P. The difference between P and T is 5. The difference between N and T is 3. What is the integer assigned to N?

[2014]

Solution:


Difference between P & T is 5 i.e., T = 5 + 4 = 9
Difference between N & T is 3 i.e., N = 9 – 3 = 6
So, integer assigned to N = 6

QUESTION: 17

In a group of six women there are four dancers, four vocal musicians, one actress and three violinists. Girija and Vanaja are among the violinists while Jalaja and Shailaja do not know how to play on the violin. Shailaja and Tanuja are among the dancers. Jalaja, Vanaja, Shailaja and Tanuja are all vocal musicians and two of them are also violinists. If Pooja is an actress, who among the following is certainly a dancer and a violinist?

[2014]

Solution:

QUESTION: 18

A question paper must have a question on one of the eight poets : A, B, C, D, E, F, G or H. The first four belong to the medieval period while the rest are considered modern poets. Generally, modern poets figure in the question paper in alternate years. Generally those who like H like G also; and those who like F like E also. The paper-setter does not like to ask about F as he has written a book on F, but he likes F. Last year, the paper contained a question on A. On the basis of the information given, this year's paper is most likely to contain a question on

[2014]

Solution:

Medieval Period Poets = A, B, C, D Modern Period Poets = E, F, G, H
Option (a) is eliminated as it is a modern poet. Question on modern poet will come in next year.
Option (c) is eliminated as the paper-setter does not like to ask about F.
Option (b) is appropriate as the paper-setter likes F and those who like F like (E) also.

QUESTION: 19

Four friends A, B, C and D distribute some money among themselves in such a manner that A gets one less than B, C gets 5 more than D, D gets 3 more than B. Who gets the smallest amount?

[2013]

Solution:

According to question,
A = B – 1
B = A + 1
C = D + 5
D = B + 3
According to above equation, we get except A, all others got some more amounts. So, A gets the smallest amount.

QUESTION: 20

In a class of 45 students, a boy is ranked 20th. When two boys joined, his rank was dropped by one. What is his new rank from the end?

[2013]

Solution:

Initial strength of class = 45
Now, new strength = 47
The boy’s rank is dropped by one Now, his rank becomes 21.
Total number of boys in class = Boy’s rank from starting + Boy’s rank from end – 1
∴ Boy’s rank from end = 47 – 21 + 1 = 27