UPSC Exam  >  UPSC Tests  >  CSAT Preparation  >  Test: Data Caselets - UPSC MCQ

Test: Data Caselets - UPSC MCQ


Test Description

10 Questions MCQ Test CSAT Preparation - Test: Data Caselets

Test: Data Caselets for UPSC 2024 is part of CSAT Preparation preparation. The Test: Data Caselets questions and answers have been prepared according to the UPSC exam syllabus.The Test: Data Caselets MCQs are made for UPSC 2024 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for Test: Data Caselets below.
Solutions of Test: Data Caselets questions in English are available as part of our CSAT Preparation for UPSC & Test: Data Caselets solutions in Hindi for CSAT Preparation course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for UPSC Exam by signing up for free. Attempt Test: Data Caselets | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study CSAT Preparation for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you? Download the App
Test: Data Caselets - Question 1

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given beside.

At 10 am Amit left for work 90 km from his house, travelling at 45 km/hr. He reaches there at [A] pm. He can do a piece of work alone in 6 hours and Sumit can do the same work alone in 8 hours. They together finish the work in [B] hours. After finishing the work, while returning home if Amit increases his speed by 5 km/hr, then he reaches his house in [C] hours.

Q. At what time Amit reaches his work place?

Detailed Solution for Test: Data Caselets - Question 1

Speed = 45 km/hr, Distance = 90 km
Time taken = 90/45 = 2 hours
Amit reaches his work place at 12 pm.
Hence, option B is correct.

Test: Data Caselets - Question 2

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given beside.

At 10 am Amit left for work 90 km from his house, travelling at 45 km/hr. He reaches there at [A] pm. He can do a piece of work alone in 6 hours and Sumit can do the same work alone in 8 hours. They together finish the work in [B] hours. After finishing the work, while returning home if Amit increases his speed by 5 km/hr, then he reaches his house in [C] hours.

Q. In how much time Amit and Sumit together can finish the work?

Detailed Solution for Test: Data Caselets - Question 2

Amit alone can do the work in 6 hours.
Sumit alone can do the work in 8 hours.
Together they can do the work in = 
Hence, option C is correct.

Test: Data Caselets - Question 3

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given beside.

At 10 am Amit left for work 90 km from his house, travelling at 45 km/hr. He reaches there at [A] pm. He can do a piece of work alone in 6 hours and Sumit can do the same work alone in 8 hours. They together finish the work in [B] hours. After finishing the work, while returning home if Amit increases his speed by 5 km/hr, then he reaches his house in [C] hours.

Q. How much time Amit took to reach his house when he increased his speed  by 5 km/hr?

Detailed Solution for Test: Data Caselets - Question 3

Speed = 45 + 5 = 50 km/hr
Distance = 90 km

Hence, option D is correct.

Test: Data Caselets - Question 4

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given beside.

At 10 am Amit left for work 90 km from his house, travelling at 45 km/hr. He reaches there at [A] pm. He can do a piece of work alone in 6 hours and Sumit can do the same work alone in 8 hours. They together finish the work in [B] hours. After finishing the work, while returning home if Amit increases his speed by 5 km/hr, then he reaches his house in [C] hours.

Q. If Amit alone works just for 2 hours and then leaves, then the rest of the work is completed by Sumit alone, then in how much time the remaining work gets completed?

Detailed Solution for Test: Data Caselets - Question 4

Total work = LCM {6,8} = 24 units
Number of units of work done by Amit in 1 hour = 24/6 = 4 units
Number of units of work done by Amit in 2 hours = 4 × 2 = 8 units
Work left = (24 – 8) = 16 units
Number of units of work done by Sumit in 1 hour = 24/8 = 3 units/hr
16 units of work is done by Sumit in = 16/3 hours
Hence, option E is correct.

Test: Data Caselets - Question 5

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given beside.

At 10 am Amit left for work 90 km from his house, travelling at 45 km/hr. He reaches there at [A] pm. He can do a piece of work alone in 6 hours and Sumit can do the same work alone in 8 hours. They together finish the work in [B] hours. After finishing the work, while returning home if Amit increases his speed by 5 km/hr, then he reaches his house in [C] hours.

Q. In how much time, same work will be completed, if Amit and Sumit work alternately for an hour each starting with Amit?

Detailed Solution for Test: Data Caselets - Question 5

Total work = LCM {6,8} = 24 units
Number of units of work done by Amit in 1 hour = 24/6 = 4 units
Number of units of work done by Sumit in 1 hour
= 24/8 = 3 units

Work done in 2 hours = 4 + 3 = 7 units
Work done in 6 hours = 7 × 3 = 21 units
Units of work left = (24 – 21) = 3 units
Now its Amit turn, Amit will do it in

Test: Data Caselets - Question 6

Directions: The following caselet shows the number of males and females working in three different hospitals.

Number of females working in hospital A is 40% more than the number of males working in the same hospital and the number of males working in hospital B is 100 less than the males working in hospital A. Number of females working in hospital B is  100 less than the number of females working in hospital A. Number females working in hospital C is 75% of the number of females working in hospital B. Total females working in all the hospitals is 1750. Ratio between the number of females to males in hospital C is 3: 2.

If 66.66% of the males working in hospital C are married and 40% of the females working in hospital C are unmarried. Find the number of married persons working in hospital C.

Detailed Solution for Test: Data Caselets - Question 6

Number of married males working in hospital C = 300×  2/3 = 200
Number of unmarried females working in hospital C = 450 ×  (40/100) = 180
Number of married females working in hospital C = (450 - 180) = 270
Total married in hospital C = (200 + 270 ) =470

Test: Data Caselets - Question 7

Directions: The following caselet shows the number of males and females working in three different hospitals.

Number of females working in hospital A is 40% more than the number of males working in the same hospital and the number of males working in hospital B is 100 less than the males working in hospital A. Number of females working in hospital B is  100 less than the number of females working in hospital A. Number females working in hospital C is 75% of the number of females working in hospital B. Total females working in all the hospitals is 1750. Ratio between the number of females to males in hospital C is 3: 2.

Find the difference between 3/7 th and 3/4 th of females working in hospital A and B to the total males working in hospital C.

Detailed Solution for Test: Data Caselets - Question 7

3/7 th of females working in hospital A = 3/7 ×  700 = 300
3/4 th of females working in hospital B = 3/4 ×  600 = 450
Males working in hospital C = 300
Required difference = (750 - 300) = 450 

Test: Data Caselets - Question 8

Directions: The following caselet shows the number of males and females working in three different hospitals.

Number of females working in hospital A is 40% more than the number of males working in the same hospital and the number of males working in hospital B is 100 less than the males working in hospital A. Number of females working in hospital B is  100 less than the number of females working in hospital A. Number females working in hospital C is 75% of the number of females working in hospital B. Total females working in all the hospitals is 1750. Ratio between the number of females to males in hospital C is 3: 2.

If 40% , 25% and 33.33% of the males working in hospital A, B and C respectively are doctors and the remaining are nursing officers. Find the number of nursing officers working in hospital A, B and C.

Detailed Solution for Test: Data Caselets - Question 8

Number of male doctors working in hospital A = 500 ×  40/100 = 200
Number of male doctors working in hospital B = 400 ×  (25/100) = 100
Number of male doctors working in hospital C = 300 ×  (33.33/100) = 100
Number of male nursing officers working in hospital A = (500 - 200) = 300
Number of male nursing officers working in hospital B = (400 - 100) = 300
Number of male nursing officers working in hospital C = (300 - 100) =200
Required total = (300 + 300 + 200) = 800 

Test: Data Caselets - Question 9

Direction: Read the following data carefully and answer the following questions :

Two friends Amy and Sammy invested different amounts on simple and compound interest. The difference between the amount invested on simple interest by Sammy and Amy is Rs. 6000 and total simple interest earned by Amy and Sammy is Rs. 20640. Total amount invested in compound interest by Amy and Sammy is Rs. 25000 and the ratio between the amount invested on compound interest by Sammy and Amy is 3 : 2. Amy and Sammy invested on simple interest at the rate of interest 20% and 24% for 5 and 2 years respectively. For compound interest, Amy and Sammy invested at the rate of interest of 10% and 20% for two years and a year respectively.

What percent is the total sum invested by Amy and Sammy on the compound interest of the total sum invested on simple interest? (Sammy's investment is more than that of Amy's investment).

Detailed Solution for Test: Data Caselets - Question 9

Let amounts invested by Amy and Sammy on compound interest be Rs. A and Rs. B respectively.

⇒ A + B = 25000

⇒ B : A = 3 : 2

⇒ B = 3A/2

Solving,

⇒ A + 3A/2 = 25000

A = Rs. 10000 and B = Rs. 15000

Total sum invested by Amy and Sammy on compound interest = 10000 + 15000 = Rs. 25000

Let the amount invested by Amy and Sammy on simple interest be Rs. M and Rs. (6000 + M) respectively.

Simple Interest earned by Amy = M × 5 × 20/100 = M

Simple Interest earned by Sammy = (6000 + M) × 24 × 2/100 = 2880 + 12M/25

⇒ M + 2880 + 12M/25 = 20640

⇒ M = Rs. 12000

Amount invested by Amy = Rs. 12000

Amount invested by Sammy = 12000 + 6000 = Rs. 18000

Total sum invested by Amy and Sammy on simple interest = 12000 + 18000 = Rs. 30000

Required percentage = 25000/30000 × 100

∴ Required percentage = 83.33%

Test: Data Caselets - Question 10

Direction: Read the following data carefully and answer the following questions :

Two friends Amy and Sammy invested different amounts on simple and compound interest. The difference between the amount invested on simple interest by Sammy and Amy is Rs. 6000 and total simple interest earned by Amy and Sammy is Rs. 20640. Total amount invested in compound interest by Amy and Sammy is Rs. 25000 and the ratio between the amount invested on compound interest by Sammy and Amy is 3 : 2. Amy and Sammy invested on simple interest at the rate of interest 20% and 24% for 5 and 2 years respectively. For compound interest, Amy and Sammy invested at the rate of interest of 10% and 20% for two years and a year respectively.

What is the ratio between the amounts got after 2 years and a year on the sum invested by Amy and Sammy on compound interest calculated annually?

Detailed Solution for Test: Data Caselets - Question 10

Let amounts invested by Amy and Sammy on compound interest be Rs. A and Rs. B respectively.

⇒ A + B = 25000

⇒ B : A = 3 : 2

⇒ B = 3A/2

Solving,

⇒ A + 3A/2 = 25000

A = Rs. 10000 and B = Rs. 15000

Amount earned by Amy = 10000 × (1 + 10/100)2 = Rs. 12100

Amount earned by Sammy = 15000 × (1 + 20/100) = Rs. 18000

Required ratio = 12100 : 18000

∴ Required ratio = 121 : 180

214 videos|139 docs|151 tests
Information about Test: Data Caselets Page
In this test you can find the Exam questions for Test: Data Caselets solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for Test: Data Caselets, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice

Up next

214 videos|139 docs|151 tests
Download as PDF

Up next

How to Prepare for UPSC

Read our guide to prepare for UPSC which is created by Toppers & the best Teachers
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!