Test: The Age Of Industrialisation - 3


25 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | Test: The Age Of Industrialisation - 3


Description
This mock test of Test: The Age Of Industrialisation - 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: The Age Of Industrialisation - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Age Of Industrialisation - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: The Age Of Industrialisation - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Age Of Industrialisation - 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

First country to undergo industrial revolution is?

Solution:

The first Industrial Revolution. In the period 1760 to 1830 the Industrial Revolution was largely confined toBritain. Aware of their head start, the British forbade the export of machinery, skilled workers, and manufacturing techniques.

QUESTION: 2

The first Asian country to be industrialized was ?

Solution:

In Japan industrialization started after the fall of tokugawa government in 1868. In China industrialization started in 1958, whereas, in India mills were being setup since 1818

QUESTION: 3

Elgin mill was set up at ?

Solution:

Elgin Mills Company Ltd. manufactures textiles. The company was founded in 1864 and is based in Kanpur, India. Elgin Mills Company Ltd. operates as a subsidiary of British India Corp. Ltd.

QUESTION: 4

Where was the first jute mill established? 

Solution:

The Acland Mill was the first jute mill established in India. The first jute mill was established at Rishra, on the River Hooghly near Calcutta in 1855 when Mr. George Acland brought jute spinning machinery from Dundee. Four years later, the first power driven weaving factory was set up. By 1869, five mills were operating with 950 looms.

QUESTION: 5

The paid servants of the East India Company was ?

Solution:

Paid servant of east India company were "Gomastha" . They were appointed by the company to contact with local dealers and weavers and contact them in such away that the dealer force to deal with the company and sell their products to the company. For this work Gomastha were paid.
In addition Mamladar was also the servant of company and collect all the revenue but they used to have very limited power.

QUESTION: 6

In India the first cotton mill set up in-

Solution:

The first Indian cotton mill, "The Bombay Spinning Mill", was opened in 1854 in Bombay by Cowasji Nanabhai Davar. Opposition from the Lancashire mill owners was eventually offset by the support of the British manufacturers of textile machinery.

QUESTION: 7

Who invented the steam engine

Solution:
QUESTION: 8

Who devised the Spinning Jenny. 

Solution:

The spinning jenny is a multi-spindle spinning frame, and was one of the key developments in the industrialization of weaving during the early Industrial Revolution. It was invented in 1764 by James Hargreaves in Stanhill, Oswaldtwistle, Lancashire in England.

QUESTION: 9

This city connected India to the gulf and red sea port in the pre-colonial period. 

Solution:

Surat connected India to Gulf countries and Red Sea port.

QUESTION: 10

Which one is the flourishing industry of England?

Solution:

Import of steel ingots from Britain gradually led to decline or the Indian iron smelting industry in the nineteenth century. The new forest laws were also responsible for this because finding wood and charcoal was becoming more difficult. New forest laws also restricted the smelters’ access to iron ore mines.

QUESTION: 11

Which Indian entrepreneur set up six joint stock companies in India in 1830? 

Solution:

Dwarkanath Tagore invested his money to set up six joint stock companies in 1830 -1840, but they did not florish.

Dwarkanath Tagore, one of the first Indian industrialists and entrepreneurs. He was the founder of the Jorasanko branch of the Tagore family. He also contributed to the Bengal Renaissance.

QUESTION: 12

Dwarkanath Tagore is a ?

Solution:

Dwarkanath Tagore, one of the first Indian industrialists and entrepreneurs, was the founder of the Jorasanko branch of the Tagore family, and is notable for making substantial contributions to the Bengal Renaissance. 

QUESTION: 13

When was the telephone invented?

Solution:

Alexander Graham Bell is most famous for his invention of the telephone. He first became interested in the science of soundbecause both his mother and wife were deaf. His experiments in sound eventually let him to want to send voice signals down a telegraph wire. He was able to get some funding and hire his famous assistant Thomas Watson and together they were able to come up with the telephone. The first words spoken over the telephone were by Alex on March 10, 1876.

QUESTION: 14

Guilds were associations of- 

Solution:

The merchant guilds were usually associations of traders who were travelling away from their homes and therefore in need of lodging and representation in the places where they traded. In such locations, they came to own collectively inns and trading outlets which were regarded as theirs as a group which had an identity separate from that of their individual personalities. 

QUESTION: 15

18th Century India witnessed the decline of which port town? 

Solution:

Here are three reasons behind the decay of the Surat port by the end of 18th century:

1) The British merchants had huge resources when compared to the Indian merchants. So it was difficult for them to compete with Britishers. Hence the Indian production reduced.

2) Some of the European companies had monopoly rights by which only they only had authority to produce the products and set prices according to their choice.


3) Some of the European companies gained concession through which they were able to sell their products at lower prices set by Indian merchants.

QUESTION: 16

When was the first cotton mill set up in India - 

Solution:

The first Indian cotton mill, "The Bombay Spinning Mill", was opened in 1854 in Bombay by Cowasji Nanabhai Davar. Opposition from the Lancashire mill owners was eventually offset by the support of the British manufacturers of textile machinery.

QUESTION: 17

What was the fly shuttle used for-

Solution:

The flying shuttle was one of the key developments in the industrialization of weaving. It allowed a single weaver to weave much wider fabrics, and it could bemechanized, allowing for automatic machine looms. It was patented by John Kay (1704–c. 1779) in 1733.

QUESTION: 18

Who was E.T. Paull ?

Solution:

Edward Taylor Paull was a minor American composer, arranger, and sheet music publisher. 

QUESTION: 19

What did the term ‘Orient’ refers to ?

Solution:

The Orient is a term that traditionally referred to the Middle-East, South Asia, and East Asia, or more specifically most regions east of Europe but west of Australia. Today the term generally only refers to that part of the world where both Dharmic religions are dominant and most natives of the region have an epicanthic fold. This would include India, Burma, Cambodia, China, Japan, parts of Indonesia, Korea, Manchuria, Mongolia, the Philippines, Thailand, Taiwan, Tibet and Vietnam.

QUESTION: 20

How did advertisements reach the common people ?  

Solution:
QUESTION: 21

Which among these was a pre colonial sea port? 

Solution:

A vibrant sea trade operated through the main pre-colonial ports, Surat and Hoogly.
By 1750s the exports from these ports declined as European countries gradually gained power - first securing a variety of concessions from local courts , then the monopoly rights to trade.

QUESTION: 22

It is the first industrial city in England ?

Solution:

Manchester's unplanned urbanisation was brought on by a boom in textile manufacture during the Industrial Revolution, and resulted in it becoming the world's first industrialised city. Manchester achieved city status in 1853.

QUESTION: 23

Who established the first jute mill in India? 

Solution:

The First Jute mill was started in Calcutta in 1917 by a Marwari businessman Seth Hukumchand.

QUESTION: 24

The Tata iron and steel company was formed ?

Solution:

25 August 1907, Jamshedpur
Tata Steel Limited formerly Tata Iron and Steel Company Limited is an Indian multinational steel-making company headquartered in Mumbai, Maharashtra, India, and a subsidiary of the Tata Group. 

QUESTION: 25

The machine age in India started in ?

Solution:

The machine age in India began when cotton textile. jute and coal mining industries were started in the 1850s. The first textile Mill was started in Bombay by Cowasjce Nanabhoy in 1853, and the first jute Mill in Rishra (Bengal) in 1855. These industries expanded slowly but continuously. In 1879 there were 56 cotton textilemills in India employing nearly 43,000 persons. 

Related tests