Test: Understanding Diversity


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 6 | Test: Understanding Diversity


Description
This mock test of Test: Understanding Diversity for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Understanding Diversity (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Understanding Diversity quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Understanding Diversity exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Understanding Diversity extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Ladakh is

Solution:

Desert lands with extremely low temperatures are called cold deserts like Antarctica, which is the largest cold desert in the world. Ladakh in India is a cold desert that lies in the Great Himalayas on the eastern side of Jammu and Kashmir. It is also known as Khapa-chan, which means snow land.

QUESTION: 2

Which language does Sameer Do speak?

Solution:

Sameer speaks hindi because Hindi is our national language and his mother tongue too, as his name suggests so.

QUESTION: 3

We should all tell that we are one despite of all ______

Solution:

Despite all differences, we should stand together in unity as India upholds the values of integrity and secularism.

QUESTION: 4

What is Inequality?

Solution:

Inequality comes when people doesn't have opportunities or resources that are available to others.

QUESTION: 5

On which source do the people of Ladakh depend for drinking water?

Solution:

The climate in Ladakh is very cold so the water of ponds, and rivers freezes and becomes snow.

QUESTION: 6

Everyone has the right to express their

Solution:

Everyone has the right to freedom of opinion and expression; this right includes freedom to hold opinions without interference and to seek, receive and impart information and ideas through any media and regardless of frontiers.

QUESTION: 7

Which of the following area produces the Pashmina wool

Solution:

Ladakh India produces the finest Pashmina (Cashmere) wool in the world, coming from the Changthang plateau of Ladakh region of J&K State. Pashmina wool is produced by Changra (Pashmina) goat in Ladakh and Chegu breed of goat in the eastern parts of Himalayas.

QUESTION: 8

What is Dzos

Solution:

A dzo is a hybrid between the yak and domestic cow. The word dzo technically refers to a male hybrid, while a female is known as a dzomo or zoom. In Mongolian it is called king.

QUESTION: 9

Difference among the people on cultural basis is known as

Solution:

The cultural diversity refers to differences among people because of their racial or ethnic backgrounds, language, dress and traditions.

QUESTION: 10

Name the religion which reached Tibet via Ladakh

Solution:

Buddhism reached Tibet form India via Ladakh, leaving a large impression within the artistheritage of the country. Within Ladakh both the Muslim and Buddhist religionsare practiced and visually represented through the architecture of either themosque or gompa.

Similar Content

Related tests