Test: Gender, Religion & Caste - 2


10 Questions MCQ Test Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters | Test: Gender, Religion & Caste - 2


Description
Attempt Test: Gender, Religion & Caste - 2 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

What is meant by ‘gender division’?

Solution:

The gender division of labour refers to the allocation of different jobs or types of work to women and men. Gender division of paid and unpaid work in private and public life. Occupational segregation by gender and race/ethnicity. Cultural variation in the gender division of labour.

QUESTION: 2

What is meant by the term ‘Feminist’?

Solution:

Feminism is a range of political movements, ideologies, and social movements that share a common goal: to define, establish, and achieve political, economic, personal, and social equality of sexes. This includes seeking to establish educational and professional opportunities for women that are equal to those for men.

QUESTION: 3

Which one of these does not refer to the ‘Feminist movement’?

Solution:
QUESTION: 4

What is the result of political expression of gender division?

Solution:
QUESTION: 5

In which of these countries, the participation of women is not very large?

Solution:

From the given options, Indian women do not have very large amount of participation.

QUESTION: 6

Indian society is considered as

Solution:

Patriarchy is a social system in which men hold primary power, predominate in the roles of political leadership, moral authority, special privilege and control of the property. They also hold power in the domain of the family, as fatherly figures.

QUESTION: 7

Which of these Acts provides that equal wages should be paid for equal work to both men and women?

Solution:

Equal Remuneration Act, 1976 being the prime one amongst them. The Act by means of Section 4 not only emphasizes on equal pay for equal work but even bars the employer from reversing the pay scales in order to attain equilibrium.
Equal Remuneration Act, 1976 is also known as ‘Equal Wages Act.’

QUESTION: 8

In which of these categories of work do you think less time is spent by men?

Solution:

The correct option is A.
 Men at work :
Men hardly do any household work. They work as cooks, tailors when they are paid in hotel

QUESTION: 9

The representation of women in state assemblies is less than :

Solution:

In state Legislature less than 5% of its total members are women.

QUESTION: 10

To provide representation to women in Panchayats and Municipalities, the following step has been taken :

Solution:

Representation is only the first step to ensure equal participation in decision making. In 1992, when the 73rd and 74th Constitutional Amendments introduced local self-governance, it was  an unparalleled step to consciously empower women as decision makers with 1/3rd of the seats reserved for women.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code