Test: Writing and City Life- 2


20 Questions MCQ Test History Class 11 | Test: Writing and City Life- 2


Description
This mock test of Test: Writing and City Life- 2 for Humanities/Arts helps you for every Humanities/Arts entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Humanities/Arts Test: Writing and City Life- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Writing and City Life- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Humanities/Arts students definitely take this Test: Writing and City Life- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Writing and City Life- 2 extra questions, long questions & short questions for Humanities/Arts on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What was the name of the land between the Euphrates and the Tigris rivers that is now part of Iraq?

Solution:

Mesopotamia, the land between the Euphrates and the Tigris rivers, is now part of the Republic of Iraq.

QUESTION: 2

What term was used for the southern region after 2000 BCE?

Solution:

After 2000 BCE, when Babylon became an important city, the term Babylonia was used for the southern region.

QUESTION: 3

When did Akkadian begin to flourish?

Solution:

This language flourished until about alexanders time (336-323 BCE), with some regional changes.

QUESTION: 4

What is a stretch of upland called in the north?

Solution:

There is a stretch of upland called a steppe in the north where animal herding offers people a better livelihood than agriculture after the winter rains; sheep and goats feed on the grasses and low shrubs that grow here.

QUESTION: 5

What material were tablets made of?

Solution:

Writing began when society needed to keep records of transactions because, in city life, transactions occurred at different times and involved many people and various goods. Mesopotamians wrote on tablets of clay.

QUESTION: 6

What was the earliest known language of Mesopotamia?

Solution:

Sumerian, the earliest known language of Mesopotamia, was gradually replaced after2400 BCE by the Akkadian language.

QUESTION: 7

In Mesopotamian tradition, what was the city par excellence?

Solution:

In Mesopotamian tradition, Uruk was the city par excellence, often known as the city. The connection between city life, trade, and writing is brought out in along Sumerian epic poem about Enmerkar, one of the earliest rulers of Uruk.

QUESTION: 8

What was the face of the ruler of Aratta?

Solution:

The face of the ruler of Aratta face was frowning.

QUESTION: 9

What was seen as a sign of the superiority of Mesopotamian urban culture?

Solution:

The writing was seen as a sign of the superiority of Mesopotamian urban culture.

QUESTION: 10

What material were temples built on in Mesopotamia?

Solution:

The earliest known temples were small shrines made of unbaked bricks.

QUESTION: 11

What was subject to hazards in spite of natural fertility in southern Mesopotamia?

Solution:

In spite of natural fertility, agriculture was subject to hazards. The natural outlet channels of the Euphrates would have too much water one year and flood the crops, and sometimes they would change course altogether. 

QUESTION: 12

What were those who were put to work paid?

Solution:

Those who were put to work were paid rations.

QUESTION: 13

What was made about the willingness to marry?

Solution:

A declaration was made about the willingness to marry, the bride’s parents giving their consent to the marriage.

QUESTION: 14

Mari stands farther upstream on what body of water?

Solution:

Mari stands not on the southern plain with its highly productive agriculture but much further upstream on the Euphrates.

QUESTION: 15

Who brought their flocks into the sown area in the summer?

Solution:

Shepherds would bring their flocks into the sown area in the summer. Such groups would come in as herders, harvest labourers, or hired soldiers, occasionally become prosperous and settle down.

QUESTION: 16

How much did Mari charge before allowing the boat to continue downstream?

Solution:

Officers of this town would go aboard, inspect the cargo and levy a charge of about one-tenth the value of the goods before allowing the boat to continue downstream.

QUESTION: 17

What grain came in special grain boats?

Solution:

Barley came in special grain boats.

QUESTION: 18

What was the main industrial material for tools and weapons?

Solution:

As bronze was the primary industrial material for tools and weapons, this trade was of great importance.

QUESTION: 19

Where did Gilgamesh return to after a heroic attempt?

Solution:

After a heroic attempt, Gilgamesh failed and returned to Uruk.

QUESTION: 20

What did Gilgameshsh take in the city that his people had built?

Solution:

Gilgamesh took consolation in the city that his people had built.

Similar Content

Related tests