Laxmikanth Test: Central Council of Ministers- 1


10 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC CSE | Laxmikanth Test: Central Council of Ministers- 1


Description
This mock test of Laxmikanth Test: Central Council of Ministers- 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Laxmikanth Test: Central Council of Ministers- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Laxmikanth Test: Central Council of Ministers- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Laxmikanth Test: Central Council of Ministers- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Laxmikanth Test: Central Council of Ministers- 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following statements is/are correct regarding the Central Council of Ministers?

1. It consists of three categories of ministers.

2. At times, the council of ministers may also include a deputy prime minister.

Select the correct answer code from the following options.

Solution: Central Council of Ministers consists of three categories of ministers, namely, cabinet ministers, ministers of state and deputy ministers. At times, the council of ministers may also include a deputy prime minister. The deputy prime ministers are appointed mostly for political reasons.

QUESTION: 2

Consider the following statements. 

1. Article 74 deals with the appointment and tenure of the council of ministers 

2. Article deals with the responsibility, qualification, oath and salaries and allowances of the ministers 

Which of these statements is/are correct?

Solution:

Article 74 deals with the status of the council of ministers while Article 75 deals with the appointment, tenure, responsibility, qualification, oath and salaries and allowances of the ministers. The principles of the parliamentary system of government are not detailed in the Constitution, but two Articles (74 and 75) deal with them in a broad, sketchy and general manner.

QUESTION: 3

Before a Minister enters upon his office, the president administers to him the oaths of office and secrecy. In his oath of office, the minister swears: 

1. To bear true faith and allegiance to the Constitution of India, 

2. To uphold the sovereignty and integrity of India, 

3. To faithfully and conscientiously discharge the duties of his office, and 

4. To preserve, protect and defend the constitution and the law 

Choose from the following options.

Solution: Before a Minister enters upon his office, the president administers to him the oaths of office and secrecy. In his oath of office, the minister swears: 1. to bear true faith and allegiance to the Constitution of India, 2. to uphold the sovereignty and integrity of India, 3. to faithfully and conscientiously discharge the duties of his office, and 4. to do right to all manner of people in accordance with the Constitution and the law, without fear or favour, affection or ill will.

QUESTION: 4

Consider the following statements.

1. The principle of collective responsibility means that the cabinet decisions bind all cabinet ministers not other ministers even if they differed in the Cabinet meeting

2. If any Minister disagrees with the cabinet decision and is not prepared to defend it, he must resign 

Which of these statements is/are correct?

Solution: The principle of collective responsibility also means that the Cabinet decisions bind all cabinet ministers and other ministers) even if they differed in the cabinet meeting. It is the duty of every minister to stand by cabinet decisions and support them both within and outside the Parliament. If any minister disagrees with a cabinet decision and is not prepared to defend it, he must resign. Several ministers have resigned in the past owing to their differences with the cabinet. For example, Dr BR Ambedkar resigned because of his differences with his colleagues on the Hindu Code Bill in 1953. CD Deshmukh resigned due to his differences on the policy of reorganisation of states. Arif Mohammed resigned due to his opposition to the Muslim Women (Protection of Rights on Divorce) Act, 1986.

QUESTION: 5

Consider the following statements.

1. A person who is not a member of either House of Parliament can also be appointed as a minister 

2. But within six months, he must become a member, by-election not by nomination, of either House of Parliament, otherwise, he ceases to be a minister

Which of these statements is/are correct?

Solution:

A person who is not a member of either House of Parliament can also be appointed as a minister. But within six months, he must become a member (either by election or by nomination) of either House of Parliament, otherwise, he ceases to be a minister.

QUESTION: 6

Which of the following statements are correct about the cabinet?

1. It is a smaller body consisting of 15 to 20 ministers 

2. It implements the decisions taken by the Council of Ministers 

3. It is collectively responsible to the lower house of the Parliament 

4. Its functions are determined by the Council of Ministers 

Choose from the following options.

Solution: It is a smaller body consisting of 15 to 20 ministers

QUESTION: 7

Which among the following are the roles of the cabinet?

1. It is the chief policy formulating body of the central government 

2. It deals with all the major legislative matters

3. It deals with all foreign policies and Foreign Affairs

Choose from the following options.

Solution:  

ROLE OF CABINET: 

  1. It is the highest decision-making authority in our politico-administrative system. 

  2. It is the chief policy formulating body of the Central government. 

  3. It is the supreme executive authority of the Central government. 

  4. It is the chief coordinator of the Central administration. 

  5.  It is an advisory body to the president and its advice is binding on him. 

  6. It is the chief crisis manager and thus deals with all emergency situations. 

  7. It deals with all major legislative and financial matters. 

  8. It exercises control over higher appointments like constitutional authorities and senior Secretariat administrators 

  9. It deals with all foreign policy and Foreign Affairs

QUESTION: 8

 Before a Minister enters upon his office, the president administers to him the oaths of office and secrecy. In his oath of office, the minister swears:

1. To bear true faith and allegiance to the Constitution of India,

2. To uphold the sovereignty and integrity of India,

3. To faithfully and conscientiously discharge the duties of his office, and

4. To preserve, protect and defend the constitution and the law

Choose from the following options.

Solution: Before a Minister enters upon his office, the president administers to him the oaths of office and secrecy. In his oath of office, the minister swears: 1. to bear true faith and allegiance to the Constitution of India, 2. to uphold the sovereignty and integrity of India, 3. to faithfully and conscientiously discharge the duties of his office, and 4. to do right to all manner of people in accordance with the Constitution and the law, without fear or favour, affection or ill will.

QUESTION: 9

Consider the following statements.

1. The principle of collective responsibility means that the cabinet decisions bind all cabinet ministers not other ministers even if they differed in the Cabinet meeting

2. If any Minister disagrees with the cabinet decision and is not prepared to defend it, he must resign

Which of these statements is/are correct?

Solution: The principle of collective responsibility also means that the Cabinet decisions bind all cabinet ministers and other ministers) even if they differed in the cabinet meeting. It is the duty of every minister to stand by cabinet decisions and support them both within and outside the Parliament. If any minister disagrees with a cabinet decision and is not prepared to defend it, he must resign. Several ministers have resigned in the past owing to their differences with the cabinet. For example, Dr BR Ambedkar resigned because of his differences with his colleagues on the Hindu Code Bill in 1953. CD Deshmukh resigned due to his differences on the policy of reorganisation of states. Arif Mohammed resigned due to his opposition to the Muslim Women (Protection of Rights on Divorce) Act, 1986.

QUESTION: 10

Which statement is not correct in the context of Article 75(3)?

Solution:

Council of Ministers is collectively responsible to the house of people.

Related tests