Laxmikanth Test: National Commission For SCs & STs


10 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC CSE | Laxmikanth Test: National Commission For SCs & STs


Description
This mock test of Laxmikanth Test: National Commission For SCs & STs for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Laxmikanth Test: National Commission For SCs & STs (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Laxmikanth Test: National Commission For SCs & STs quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Laxmikanth Test: National Commission For SCs & STs exercise for a better result in the exam. You can find other Laxmikanth Test: National Commission For SCs & STs extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Consider the following statements.

1. In order to safeguard the interests of the STs more effectively, it was proposed to set up a separate National Commission for STs by bifurcating the existing combined National Commission for SCs and STs

2. This was done by passing the 89th Constitutional Amendment Act of 2003

Which of these statements is/are correct?

Solution: In order to safeguard the interests of the STs more effectively, it was proposed to set up a separate National Commission for STs by bifurcating the existing combined National Commission for SCs and STs. This was done by passing the 89 Constitutional Amendment Act of 2003.

QUESTION: 2

Consider the following statements.

1. The separate National Commission for STs came into existence in 1999

2. It consists of a chairperson, a vice-chairperson and three other members

Which of these statements is/are correct?

Solution: The separate National Commission for STs came into existence in 2004. It consists of a chairperson, a vice chairperson and three other members. They are appointed by the President by warrant under his hand and seal. Their conditions of service and tenure of office are also determined by the President'.

QUESTION: 3

Consider the following statements.

1. The National Commission for SCs and STs came into being consequent upon passing of the 65th Constitutional Amendment Act of 1990'

2. The Commission was established under Article 338 of the Constitution with the objective of monitoring all the safeguards provided for the SCs and STs under the Constitution or other laws

Which of these statements is/are correct?

Solution: Both the statements are correct.

QUESTION: 4

Consider the following statements regarding the National Commission for STs.

1. The President also forwards any report of the Commission pertaining to a state government to the state governor.

2. The governor places it before the state legislature, along with a memorandum explaining the action taken on the recommendations of the Commission.

3. The memorandum should also contain the reasons for the non-acceptance of any of such recommendations.

Which of these statements is/are correct?

Solution:

QUESTION: 5

Consider the following statements

1. In order to safeguard the interests of the STs more effectively, it was proposed to set up a separate National Commission for STs by bifurcat-ning the existing combined National Commission for SCs and STs

2. This was done by passing the 65th Constitutional Amendment Act of 2003'

3. This Act further amended Article 338 and inserted a new Article 338-A in the Constitution Which of these statements is/are correct?

Solution:  
  • The National Commission for SCs and STs came into being consequent upon passing of the 65th Constitutional Amendment Act of 1990'. 

  • The Commission was established under Article 338 of the Constitution with the objective of monitoring all the safeguards provided for the SCs and STs under the Constitution or other laws. 

  • Geographically and culturally, the STs are different from the SCs and their problems are also different from those of SCs. In 1999, a new Ministry of Tribal Affairs was created to provide a sharp focus to the welfare and development of the STs. 

  • It was felt necessary that the Ministry of Tribal Affairs shouldnco-ordinate all activities relating to the STs as it would not be administratively feasible for the Ministry of Social Justice and Empowerment to perform this role. 

  • Hence, in order to safeguard the interests of the STs more effectively, it was proposed to set up a separate National Commission for STs by bifurcat- ing the existing combined National Commission SCs and STs. 

  • This was done by passing the 89th Constitutional Amendment Act of 2003. This Act amended Article 338 and inserted a new icle 338-A in the Constitution

 

QUESTION: 6

Consider the following statements.

1. The separate National Commission for STs came into existence in 2004.

2. It consists of a chairperson, a vice-chairperson and three other members

3. Their conditions of service and tenure of office are also determined by the Parliament 

Which of these statements is/are correct?

Solution: The separate National Commission for STs came into existence in 2004. It consists of a chairperson, a vice-chairperson and three other members. They are appointed by the President by warrant under his hand and seal. Their conditions of service and tenure of office are also determined by the President.

QUESTION: 7

Which of the following are the functions of the National Commission for STs?

1. Measures to be taken to elicit maximum cooperation and involvement of tribal communities for protecting forests and undertaking social afforestation

2. Measures to be taken to ensure full implementation of the Provisions of Panchayats (Extension to the Scheduled Areas) Act, 1996

3. Measures to be taken to increase the practice of shifting cultivation

Which of these statements is/are correct?

Solution: (i) Measures to be taken over conferring ownership rights in respect of minor forest produce to STs living in forest areas

(ii) Measures to be taken to safeguard rights of the tribal communities over mineral resources,Water resources etc., as per law

(iii) Measures to be taken for the development of tribals and to work for more viable livelihood strategies

(iv) Measures to be taken to improve the efficacy of relief and rehabilitation measures for tribal groups displaced by development projects

(v) Measures to be taken to prevent alienation of tribal people from land and to effectively rehabilitate such people in whose case alienation has already taken place

(vi) Measures to be taken to elicit maximum cooperation and involvement of tribal communities for protecting forests and undertaking social afforestation

(vii) Measures to be taken to ensure full implementation of the Provisions of Panchayats (Extension to the Scheduled Areas) Act, 1996

(vii) Measures to be taken to reduce and ultimately eliminate the practice of shifting cultivation by tribals that lead to their continuous disempowerment and degradation of land and the environment.

QUESTION: 8

Consider the following statements.

1. The National Commission for STs presents an annual report to the president.

2. The President places all such reports before Parliament, along with a memorandum explaining action taken on the recommendations made by the Commission.

3. The memorandum should also contain the reasons for the non-acceptance of any of such recommendations.

Which of these statements is/are correct?

Solution: The President places all such reports before Parliament, along with a memorandum explaining action taken on the recommendations made by the Commission. The memorandum should also contain the reasons for the non-acceptance of any of such recommendations. The President also forwards any report of the Commission pertaining to a state government to the state governor. The governor places it before the state legislature, along with a memorandum explaining the action taken on the recommendations of the Commission. The memorandum should also contain the reasons for the non-acceptance of any of the recommendations.

QUESTION: 9

Members of the National Commission for STs hold office for a term of:  

Solution: 3 years is the correct answer.

QUESTION: 10

Which of the following statements are correct regarding powers of the National Commission for STs?

1. The commission has all the powers of a Civil and Criminal Court when trying a suit

2. It can issue summons for the examination of witness and documents

Choose from the following options.

Solution: The Commission is vested with the power to regulate its own procedure. The commission, while investigating any matter or inquiring into any complaint, has all the power were of a civil court trying a suit and in particular in respect of the following matters: (a) summoning and enforcing the attendance of any person from any part of India and examining him on oath; (b) requiring the discovery and production of any document; (c) receiving evidence on affidavits; (d) requisitioning any public record from any court or office; (e) issuing summons for the examination of witnesses and documents; and (f) any other matter which the President may determine. The Central government and the state governments are required to consult the Commission major policy matters affecting the STs.

Related tests