Test: Development


10 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC CSE | Test: Development


Description
Attempt Test: Development | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Indian Polity for UPSC CSE for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

In India, one of the priorities of the first three plans was

Solution:

Industrial growth one of the priorities of the first three plans in India, which did not sufficiently improve poverty, health and other social indicators.

QUESTION: 2

The melting of Arctic and Antarctica may cause

Solution:

The increased emission of green house gases into the atmosphere has led to the melting of Arctic and Antarctic, which in future may cause floods and submergence of low lying areas.

QUESTION: 3

Development inevitably leads to

Solution:

Development inevitably leads to displacement; thus, injustice to the poor and gross violation of their right to life. Right to life of the economically weaker sections is bartered for the comforts of others. They often move to urban centres and become victims of exploitation.

QUESTION: 4

The New Agrarian Strategy was adopted to enhance

Solution:

The New Agrarian Stratefy (NAS) was adopted to enhance agricultural productivity.

QUESTION: 5

The process of development should be such that it harmonises the economic growth with:

Solution:

The right to development focuses on the development as a process. The process of development must recognise human rights: social, cultural, civil and political.

QUESTION: 6

Key indicators of Human Development Index are

Solution:

Human Development Index is the composite index that measures a country’s average achievement in three basic aspects of development: income, health and education.

QUESTION: 7

The emphasis is placed on '' harmony and happiness'' in the

Solution:

In the broader sense, development is identified with enhancement, progress and aspiration for a better life vision for the society as a whole. In this emphasis is placed on harmony and happiness.

QUESTION: 8

The call for '' Development Decade'' was made by

Solution:

The call for '' Development Decade'' was made by Krishna Menon, who was appointed high commissioner to UK (1947-1952), led a delegation to the UN (1952-1962).

QUESTION: 9

Indigenous people lives in:

Solution:

Indigeneous people are the original inhabitants of an area. These include aboriginal people, native people and tribals. They are forest dwellers and their economic livelihood and cultural practices depend on forest.

QUESTION: 10

The model of development is heavily dependent on the increasing use of the

Solution:

The model of development, which is being used today, is heavily dependent on the increasing use of energy, which is a matter of concern for all of us.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code