Test: Parliamentary Committees


10 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC CSE | Test: Parliamentary Committees


Description
This mock test of Test: Parliamentary Committees for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Parliamentary Committees (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Parliamentary Committees quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Parliamentary Committees exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Parliamentary Committees extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Parliamentary committee means a committee that:

1. Is appointed or elected by the Speaker / Chairman or nominated by the House

2. Works under the direction of the Speaker / Chairman

Which of these statements are correct?

Solution: Parliamentary committee means a committee that: 1 Is appointed or elected by the House or nominated by the Speaker / Chairman 2 Works under the direction of the Speaker / Chairman 3. Presents its report to the House or to the Speaker / Chairman 4. Has a secretariat provided by the Lok Sabha / Rajya Sabha
QUESTION: 2

The functions of the public accounts committee are

1. To examine the appropriation accounts and financial accounts of the union government

2. To examine the accounts of state corporations

Which of these statements are correct?

Solution:

Functions -

1. To examine the appropriation accounts and the finance accounts of the Union government and any other accounts laid before the Lok Sabha.

2. The appropriation accounts compare the actual expenditure with the expenditure sanctioned by the Parliament through the Appropriation Act, while the finance accounts show the annual receipts and disbursements of the Union Government.

3. In scrutinizing the appropriation accounts and the audit report of CAG on it, the committee has to satisfy itself that - (a) the money that has been disbursed was legally available for the applied service or purpose; (b) the expenditure conforms to the authority that governs it; and (c) every re-appropriation has been made in accordance with the related rules.

4. To examine the accounts of state corporations, trading concerns and manufacturing projects and the audit report of CAG on them (except public undertakings).

5. To examine the accounts of autonomous and semi-autonomous bodies, the audit of which is conducted by the CAG.

6. To consider the report of the CAG relating to the audit of any receipt or to examine the accounts of stores and stocks.

7. To examine the money spent on any service during a financial year in excess of the amount granted by the Lok Sabha for that purpose. In the fulfillment of the above functions, the committee is assisted by the CAG.

QUESTION: 3

Consider the following statements about the Committee on Absence of Members.

1. This committee considers all applications from members for leave of absence from the sittings of the House and examines the cases of members who have been absent for a period of 10 days or more without permission.

2. In Lok Sabha it consists of 15 members, while in Rajya Sabha it consists of 10 members

Which of these statements are correct?

Solution: This committee considers all applications from members for leave of absence from the sittings of the House, and examines the cases of members who have been absent for a period of 60 days or more without permission. It is a special committee of the Lok Sabha and consists of 15 members. There is no such committee in the Rajya Sabha and all such matters are dealt by the House itself.
QUESTION: 4

Consider the following statements.

1. Consultative committees are attached to various ministries / departments of the Central Government

2. In Lok Sabha it consists of 15 members, while in Rajya Sabha it consists of 10 members

3. These committees are constituted by the Ministry of of parliamentary affairs

Which of these statements are correct?

Solution:

Consultative Committees Formation: These committees are constituted by the Ministry of Parliamentary Affairs. These are normally constituted after the new Lok Sabha is constituted. This implies that these committees stand dissolved upon dissolution of every Lok Sabha and thus, are reconstituted upon the constitution of each Lok Sabha. Composition The guidelines regarding the composition, functions, and procedures of these committees are formulated by the Ministry of Parliamentary Affairs. The same Ministry also makes arrangements for holding their meetings both during the session and the intersession period of Parliament. These consist of members of both the Houses of Parliament. However, the membership of these committees is voluntary and is left to the choice of the members and the leaders of their parties. The maximum membership of a committee is 30 and the minimum is 10. Functions These committees are attached to various ministries/departments of the Central Government. The Minister/Minister of State in charge of the Ministry concerned acts as the chairman of the consultative committee of that ministry. These provide a forum for informal discussions between the ministers and the members of Parliament on policies and programs of the government and the manner of their implementation. The Consultative Committees are not Parliamentary Committees. A parliamentary committee means a committee that: Is appointed or elected by the House or nominated by the Speaker/Chairman. Works under the direction of the Speaker/Chairman. Presents its report to the House or to the Speaker/Chairman. Has a secretariat provided by the Lok Sabha/Rajya Sabha.

QUESTION: 5

In the Rajya Sabha, the rules committee consists of

Solution: Rules Committee Every house of Parliament has a rules committee which considers the issues related to procedure and conduct of the business in that house and suggest necessary amendments in the rules. The Lok Sabha committee has 15 members and Speaker is its ex-officio chairman. Rajya Sabha committee has 16 members and Vice-President is its ex-officio Chairman.
QUESTION: 6

The Rajya Sabha does not have which committee?

Solution: Rajya Sabha does not have committee on absence of members and committee on private members' bills and resolutions.
QUESTION: 7

The speaker of the Lok Sabha is the ex-officio president of all the forms except the

Solution: The Speaker is the ex-officio President of all the parliamentary forums except the Parliamentary Forum on Population and Public Health where the chairman of Rajya Sabha is the ex-officio President and the Speaker of the Lok Sabha is ex-officio Co-President.
QUESTION: 8

Consider the following statements about committee on public accounts.

1. This Committee consists of 15 members elected by the Lok Sabha and 7 members of the Rajya Sabha are associated with it.

2. The members are elected through the principle of proportional representation by means of the single transferable vote in both the houses.

3. The term of the Committee is one year.

Which of these statements are not correct?

Solution:

Committee on Public Accounts: This Committee consists of 15 members elected by the Lok Sabha and 7 members of the Rajya Sabha are associated with it.

The members are elected through the principle of proportional representation by means of the single transferable vote in both the houses. The term of the Committee is one year. The chairman of the committee is appointed by the Speaker of the Lok Sabha from amongst the members of the committee.

QUESTION: 9

Consider the following statements about Committee on Empowerment of Women.

1. The committee consists of 30 members that include 15 members from the Lok Sabha and 15 members from the Rajya Sabha.

2. The main function of the committee is to review and monitor the measures taken by the union government for securing women equality, status and dignity in all fields

Which of these statements are correct?

Solution: Committee on Empowerment of Women The committee consists of 30 members that include 20 members from the Lok Sabha and 10 members from the Rajya Sabha. The main function of the committee is to review and monitor the measures taken by the union government for securing women equality, status and dignity in all fields.
QUESTION: 10

Which of the following statements are correct about committee on privileges?

1. The function of the committee is to examine case involving breach of privilege of the House or of the members of any committee referred to it by the House or by the Speaker and to make suitable recommendations in its report

2. The Lok Sabha committee and the Rajya Sabha committee consist of 15 and 10 members respectively

Choose from the following options.

Solution: The function of the committee is to examine case involving breach of privilege of the House or of the members of any committee referred to it by the House or by the Speaker and to make suitable recommendations in its report. The Lok Sabha committee and the Rajya Sabha committee consist of 15 and 10 members respectively.

Related tests