Test: Agriculture - 1


10 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Agriculture - 1


Description
This mock test of Test: Agriculture - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Agriculture - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Agriculture - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Agriculture - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Agriculture - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

From the given options, which one is the apt definition for the term Agriculture?

Solution:

Agriculture is the science and art of cultivating plants and livestock. Agriculture was the key development in the rise of sedentary human civilization, whereby farming of domesticated species created food surpluses that enabled people to live in cities.

QUESTION: 2

Name the oldest occupation known to humans

Solution:

The correct option is Option A.

Because Agriculture was started in the early man period , they settled near the banks of rivers and with the help of water they started growing crops. Food plays a major role in human beings . So agriculture is the oldest occupation known to humans .

QUESTION: 3

Name the type of economic activities

Solution: The three-sector model in economics divides economies into three sectors of activity: extraction of raw materials (primary), manufacturing (secondary), and services (tertiary).
QUESTION: 4

Name the type of activity that includes all those connected with extraction and production of natural resources

Solution: Primary activity is connected with the extractions And production of natural resources example such as agriculture and fishing.
QUESTION: 5

Deoni breed of cattle is generally found in which among the following states of India?

Solution:

The Deoni is an Indian breed of draught cattle. It is named after the taluk of Deoni in the Latur district of Maharashtra state.

QUESTION: 6

From the following, which one best describes the Secondary economic activities

Solution:

Secondary economic activities involve the processing of raw materials (primary products). Examples would include turning timber into furniture and turning iron-ore into steel. Any factory can be seen as a system involving inputs (e.g. timber) processes (e.g. cabinet making) and outputs (e.g. tables and chairs).

QUESTION: 7

Pick out the example of secondary economic activity from the given list of options.

Solution:

I. Agriculture and mining comes under primary activities in which we directly extract the raw materials from nature. These raw materials are used for the production of various consumables.
II. Transport is a tertiary activity through which the goods and services are made available for people.
III. Processing of steel comes under secondary activity, after processing it can be used to manufacture several things in industries.

QUESTION: 8

Banking, Insurance sectors etc can be a good example of which of the following type of economic activity

Solution:
Tertiary Sector Refers to Commercial Services
The tertiary sector of the economy is the service industry. Service companies do not provide a physical good like the primary or secondary sectors do, but they still provide value. For example, banks, insurance and the police all are examples of the service industry. Industries included in the primary or secondary sectors will typically have employees that provide tertiary services such as advertising, accountants and warehousing employees. The tertiary sector is usually strongest in advanced market economies.
QUESTION: 9

Pick out the approximate percentage of the world's population engaged in agriculture

Solution:

B is the correct option.Globally, about 1 billion people work in the agricultural sector, approx. 45-50% of the population employed in 2017.

QUESTION: 10

Name the term given to the land on which the crops are grown

Solution:

Arable land is any land capable of being ploughed and used to grow crops.

Similar Content

Related tests