Test: Biodiversity And Environment


25 Questions MCQ Test Geography for UPSC CSE | Test: Biodiversity And Environment


Description
This mock test of Test: Biodiversity And Environment for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Biodiversity And Environment (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Biodiversity And Environment quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Biodiversity And Environment exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Biodiversity And Environment extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is/are the characteristic(s) of Tropical Deciduous Forests?

(i) Trees shed their leaves in the dry season to conserve water

(ii) The hardwood trees found in these forests are sal, teak and Sheesham

(iii) Tigers, lions, elephants and monkeys are common animals

Solution:
  • Tropical Deciduous Forests thrive where the rainfall is between 70cm And 200 cm.

  • The trees in these forests shed their leaves for about six to eight weeks in summer.

  • They are also called the monsoon forests.

QUESTION: 2

Match column I with column II

Solution:
  • The Pampas are fertile South American lowlands, covering more than 750,000 km2, that include the Argentine provinces of Buenos Aires, La Pampa, Santa Fe, Entre Ríos and Córdoba; most of Uruguay.

  •  

    The Darling Downs is a farming region on the western slopes of the Great Dividing Range in southern Queensland, Australia.

  •  

    Prairies are ecosystems considered part of the temperate grasslands, savannas, and Lands typically referred to as “prairies” tend to be in North America.

  •  

    Veld is the name given to various types of open country in Southern Africa that is used for pasturage and farmland. To most South African farmers today, the “veld” refers to the land they work, much of which has long since ceased to be “natural.”

 

 

 

QUESTION: 3

Match the animal with its habitat and accordingly select the

correct alternative:

Solution:

QUESTION: 4

Which type of soil is found in the coniferous forests?

Solution:
  • Podzol or Podsol type of soil is found in the coniferous forests. In soil science, podzols are the typical soils of coniferous, or boreal forests.

  • They are also typical soils of eucalypt forests and heathlands in southern Australia, while in Western Europe podzols develop on heathland, which is often a construct of human interference through grazing and burning.

QUESTION: 5

Ebony and Mahogany trees are associated with

Solution:
  • Ebony and Mahogany trees are associated with Tropical evergreen forests. Tropical evergreen forests are usually found in areas receiving more than 200 cm of rainfall and having a temperature of 15 °C to 30 °C.

  • They occupy about seven per cent of the Earth’s land surface and harbour more than half of the planet’s terrestrial plants and animals.

  • Tropical evergreen forests are dense, multi-layered, harbour many types of plants & animals.

QUESTION: 6

The percentage of forest cover is the highest in

Solution: The forest cover : Europe>South America>North America>Africa> Asia>Oceania

QUESTION: 7

The wide treeless grassy plains in South America are called

Solution:
  • The wide treeless grassy plains in South America are called Pampas.

  • The Pampas are fertile South American lowlands, covering more than 750,000 km2, that include the Argentine provinces of Buenos Aires, La Pampa, Santa Fe, Entre Ríos and Córdoba, most of Uruguay, and the southernmost Brazilian State, the Rio Grande do Sul.

QUESTION: 8

Sal trees are the typical species of [NDA 2009-II]

Solution: The trees in Monsoon Forests shed their leaves for about six to eight weeks in summer on account of a long dry spell. The rainfall suited for such forests is between75 to 200 cm. Sal is of the dry deciduous variety of tropical monsoon forest.

QUESTION: 9

Which one of the following statements on biosphere reserves is not correct?

Solution: Nanda Devi Biosphere Reserve is located in Uttarakhand. It was inscribed a World Heritage Site by UNESCO in 1988

QUESTION: 10

Match the following

Codes:

Solution:

QUESTION: 11

Over 90% of the world’s biomass is in

Solution: Biomass is the mass of living biological organisms in a given area or ecosystem at a given time. Over 90% of the Biomass is in Oceans.

QUESTION: 12

The vegetation type characterized by

(i) a large expanse of grassland with scattered trees and shrubs,

(ii) lying between the tropical rainforest and tropical steppes and deserts and

(iii) flat-topped trees is called

Solution:
  • A Savanna is a rolling grassland scattered with shrubs and isolated trees, which can be found between a tropical rainforest and desert biome.

  • Savannas are also known as tropical grasslands. These types of grassland are found in a wide band on either side of the equator on the edges of tropical rainforests.

QUESTION: 13

Spruce and Cedar are tree varieties of

Solution: Spruce and Cedar are tree varieties of temperate coniferous forest.

QUESTION: 14

Which one of the following is the correct sequence about various levels of organization of the Biosphere?

Solution: Organism → Population → Ecosystem → Biosphere

QUESTION: 15

Match List-I and List-II and select the correct answer using the code given below the

Codes:

Solution:

QUESTION: 16

Taiga forests are characteristics of—

Solution: Taiga forests are characteristics of the Temperate region.

QUESTION: 17

Which one of the following countries is devoid of Glossopteris flora?

Solution: Glossopteris flora is found in Australia, India and South Africa. They are not found in Norway.

QUESTION: 18

Which of the following is the odd one out of the group?

Solution: Savanna has a transitional type of climate which is bounded between equatorial rain forest and semi-arid and subtropical humid climate. Others are called mid-latitude grasslands.

QUESTION: 19

Which one of the following is not an abiotic resource?

Solution:

Biotic Resources: These are obtained from the biosphere and have life such as human beings, flora, and fauna, fisheries,  livestock, etc.

Abiotic Resources: All those things which are composed of non-living things are called abiotic resources. For example, rocks and metals.

 

QUESTION: 20

The most abundant source of energy is

Solution: A most abundant source of energy is solar power energy. It is the cleanest and most abundant renewable energy source available.

QUESTION: 21

The Yellowstone National Park is located in

Solution:
  • The Yellowstone National Park is located in the USA. Yellowstone National Park is a national park located primarily in the U.S. state of Wyoming, although it also extends into Montana and Idaho.

  • It was established by the U.S. Congress and signed into law by President Ulysses S. Grant on March 1, 1872.

QUESTION: 22

Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below:

Assertion (A): The production of rubber is decreasing in the Amazon.

Reason (R): Equatorial climate is favourable for rubber plantation.

Codes:

Solution:
  • Cultivation of rubber in Brazil, its native habitat, was severely hindered by blight in the early 20th century.

  • At present, most of the world’s natural rubber is produced by Rubber trees descended from rubber seedlings transplanted from South America to the south and south-east Asia.

  • The most severe disease is the South American Leaf Blight (SALB).

  • This Disease is endemic throughout the rubber growing areas in the Americas. It also poses a major global threat.

  • Several fungicides can control the fungus. Some Species are not susceptible to the disease, and some strains of susceptible species are resistant.

  • Crown budding or grafting of resistant plants onto productive trees can be used to control spread.

QUESTION: 23

Which one of the following is a temperate desert?

Solution: Patagonian Desert is a temperature desert. The Patagonian Desert, also known as the Patagonia Desert or the Patagonian Steppe, is the largest desert in Argentina and is the 8th largest desert in the world by area, occupying 673,000 square kilometres.

QUESTION: 24

Which one of the following is not a tropical desert?

Solution: The Gobi is not a tropical desert. It is a temperate desert partly located in northern China and partly in Mongolia.

QUESTION: 25

Consider the following statements and select the correct answer

from codes given below:

Assertion (A): Tropical areas get more insolation than the temperate area.

Reason (R): Tropical areas have a larger length of the day than the temperate areas.

Codes:

Solution: The solar radiation is intense and to a great extent, diffuse due to haze. It, therefore, demands generous shading devices. The haze may cause sky glare which can also be reduced by large shading devices.