Test: Climate


10 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Climate


Description
This mock test of Test: Climate for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Climate (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Climate quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Climate exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Climate extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Dry winter is experienced in the

Solution:

In winters, the northwestern parts of the subcontinent attracts wind from the Meditteranean region in the form of westerly disturbances. After September, retreating monsoons move out of the Ganga plains towards the low pressure zone of Bay of Bengal. They gather moisture from the bay and are drawn towards another low-pressure zone in the southern peninsula.

QUESTION: 2

Which one of the following states suffers from loo?

Solution:
QUESTION: 3

The dreaded evening thunderstorms in West Bengal are locally known as

Solution:

The dreaded evening thunderstorms in Bengal are known as ‘Kalbaisakhi’, a calamity of the month of Baisakh.

QUESTION: 4

Which place in India receives lowest rainfall?

Solution:

Leh is a cold area. Only snowfall occurs here.

QUESTION: 5

October is hot due to

Solution:

October is hot due to combination of high temperature and high humidity.

QUESTION: 6

Which type of climate is found in Coromandel coast?

Solution:

Coromandel coast of Tamil Nadu is characterised by As type of climate. The Coromonnel Coast falls in the rain shadow of the Western Ghats mountain range, and receives less rainfall during the summer southwest monsoons, which contributes heavy rainfall in some parts of India. The region averages 800 mm/year, most of which falls between October and December.

QUESTION: 7

Deccan plateau comes under area of

Solution:
QUESTION: 8

According to Koppen's scheme of climatic regions the monsoon with short dry season is represented by

Solution:

According to Koppen's scheme of climatic regions the monsoon with short dry season is represented by Amw.

QUESTION: 9

Where do you experience a dry winter?

Solution:

There is no or very little precipitation during winters.

QUESTION: 10

What is the cause of climatic difference in Agra and Darjeeling?

Solution:

Agra and Darjeeling are located on the same latitude, but temperature of January in Agra is 16°C whereas it is only 4°C in Darjeeling. It is due to the altitude difference. Temperature decreases with height. Due to thin air, places in the mountains are cooler than places on the plains.

Similar Content

Related tests