Test: Human Resources - 1


10 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Human Resources - 1


Description
This mock test of Test: Human Resources - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Human Resources - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Human Resources - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Human Resources - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Human Resources - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Practice Quiz or MCQ (Multiple Choice Questions) with solutions are available for Practice, which would help you prepare for chapter Human Resources, Class 8, Social Science Studies. You can practice these practice quizzes as per your speed and improvise the topic. 

Q. Name the ultimate resource on the earth.

Solution:

Because human being change the gift of nature into valuable resource as education and health help in making people that valuable resource

QUESTION: 2

A few important statements with respect to the Human Resources are given below. Pick out the one that is not TRUE

Solution:

As human resources are unlimited resources they change in numbers as well as they have different characteristics.

QUESTION: 3

In an organisation initiating career planning, the career path model would essentially form the basis for

Solution:

In an organisation initiating career planning, the career path model would essentially form the basis for Placement, Transfer and Rotation.

QUESTION: 4

A few factors on which the productivity of a nation's human resources depends are given below. Pick out the one that is not a factor.

Solution: A census is the procedure of systematically acquiring and recording information about the members of a given population. The term is used mostly in connection with national population and housing censuses; other common censuses include agriculture, business, and traffic censuses. The United Nations defines the essential features of population and housing censuses as "individual enumeration, universality within a defined territory, simultaneity and defined periodicity", and recommends that population censuses be taken at least every 10 years. United Nations recommendations also cover census topics to be collected, official definitions, classifications and other useful information to co-ordinate international practice.
QUESTION: 5

Which one from the following refers to Census?

Solution:

A census is the procedure of systematically acquiring and recording information about the members of a given population.

QUESTION: 6

In India, in how many years once is Census is taken?

Solution:

The decennial Census of India has been conducted 15 times, As of 2011. While it has been conducted every 10 years, beginning in 1872, the first complete census was taken in the year 1881.

QUESTION: 7

Pick out the apt definition for population distribution .

Solution: Yes,D is correct because people are moving in many places according to their needs.for jobs they are moving from one place to another.geographical and social and economic factors are responsible for uneven distribution on earth.suppose,for example-100 are working in USA and their transfer goes to Russia so it makes the population of USA less and Russia high.So by this example only we can understand that this is major cause of uneven distribution of population on earth.
QUESTION: 8

From the following list , pick out the percent of total population that lives in Asia alone.

Solution:

Asia is the most populous continent, with its 4.54 billion inhabitants accounting for 60% of the world population. The world's two most populated countries, China and India, together constitute about 36% of the world's population.

QUESTION: 9

Areas that usually enjoy an equable climate , where there is adequate rainfall to allow the practice of agriculture and where the land is flat and soil is fertile are referred to as

Solution:

Areas that usually enjoy an equable climate , where there is adequate rainfall to allow the practice of agriculture and where the land is flat and soil is fertile are referred to as Thickly populated regions as it provides the habitants the best living conditions .The climate is apt for the settlements to flourish and offer best living conditions to the residents.

QUESTION: 10

Which of the following statements are FALSE with respect to thinly populated areas?

Solution:

A place is thinly populated if it does not have the right living conditions like availability of resources or perfect living conditions. Equable climate makes is a characteristic of thickly populated areas.

Related tests