Test: Human Settlements


10 Questions MCQ Test Geography for UPSC CSE | Test: Human Settlements


Description
Attempt Test: Human Settlements | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Geography for UPSC CSE for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

In the fertile lands, we found settlements of

Solution:

Compact settlements are those where spacing between houses as well as settlements is very less.

QUESTION: 2

The basic unit of residence is

Solution:

Residence is the place where one resides; a dwelling or habitation; especially, a settled or permanent home or domicile. House is the basic unit of residence.

QUESTION: 3

A Statutory town is that has

Solution:

Statutory town have local bodies like municipal corporations, municipalities, etc., irrespective of their demographic characteristics as reckoned on 31st December 2009. Examples: Vadodara (M Corp.), Shimla (MCorp.) etc.

QUESTION: 4

Scattered settlements are found in

Solution:

As the pressure of population is low; thus, man land ratio is very high, people live in large houses.

QUESTION: 5

The largest slum of Asia is

Solution:

Dharavi, in Mumbai (India) is the largest and highly populated slum area in Asia, with 1 million people.

QUESTION: 6

In India scattered settlements are found in :

Solution:

Hilly topography and uneven terrain is the major reason responsible for scattered settlement in Himachal Pradesh.

QUESTION: 7

The following form of settlement develop along either side of roads, rivers etc, namely,

Solution:

In such settlements, houses are located along a road, railway line, river, canal edge of a valley or along a levee.

QUESTION: 8

Which one of the following types of activities dominate in a rural settlement?

Solution:

People are involved in primary activites.

QUESTION: 9

Rural settlements are dominated by

Solution:

In the rural settlements, most of the people are engaged in primary occupations such as agriculture, fishing, lumbering, mining, animal husbandry, etc.

QUESTION: 10

Compact settlements are found in

Solution:

Compact settlements are found in river valleys and plains because of the availability of water, plain surface and fertile soils.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code