Test: Mineral And Power Resources - 2


20 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Mineral And Power Resources - 2


Description
This mock test of Test: Mineral And Power Resources - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Mineral And Power Resources - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Mineral And Power Resources - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Mineral And Power Resources - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Mineral And Power Resources - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Some examples of minerals are given below, pick out the one that is not a non-metallic mineral

Solution: The metal ores itself can be considered as a mineral. Some common metal minerals include Iron, Copper, Gold, Silver, etc. Non-Metallic Minerals do not contain metal elements in their inorganic chemical formula. Some common examples include; Clay, Diamond, Dolomite, Gypsum, Mica, Amethyst and Quartz, etc.
QUESTION: 2

Give two examples of non- metallic mineral fuels from the options given below:

Solution:
QUESTION: 3

Which of these methods are widely used for extracting minerals 
(i) Mining
(ii) Drilling
(III) Quarrying

Solution:

Correct Answer :- d

Explanation : Mineral extraction sites, which include strip mines, quarries, and underground mines, contribute to surface and groundwater pollution, erosion, and sedimentation. The mining process involves the excavation of large amounts of waste rock to remove the desired mineral ore. The ore is then crushed into finely ground tailings for chemical processing and separation to extract the target minerals. After the minerals are processed, the waste rock and mine tailings are stored in large, above-ground piles and containment areas.

Drilling fluids, which contain many different components, can be oil based, consisting of crude oil or other mixtures of organic substances such as diesel oil and paraffin oils, or water based, consisting of freshwater or seawater with bentonite (clay) and barite (BaSO4).

QUESTION: 4

From the following options given, pick out the correct reason as to why impurities should be removed from mineral ores?

Solution:

The ores contain a lot of impurities that need to be filtered to obtain useful material. The filtration of these impurities from ores is known as concentration.

QUESTION: 5

Apart from the given two methods, name one more method that is used for Extraction of Minerals 

Solution:
QUESTION: 6

Name the process of taking out minerals from rocks buried under the surface of the earth.

Solution: Mining, process of extracting useful minerals from the surface of the Earth, including the seas. A mineral, with a few exceptions, is an inorganic substance occurring in nature that has a definite chemical composition and distinctive physical properties or molecular structure. 
QUESTION: 7

Name this process of extracting minerals. Here minerals that lie at shallow depths are taken out by removing the surface layer from an open pit. 

Solution:
QUESTION: 8

From the image attached identify the method used to extract minerals. Deep bores have to be made to reach mineral deposits that lie at great depths. 

Solution:
QUESTION: 9

Name the method used to extract Petroleum and natural gas wherein deep wells are bored to take them out. 

Solution:
QUESTION: 10

Name the country with the largest reserve of iron ore.

Solution:

Obviously Russia , far East region of Russia has many minerals , natural gas etc .Recently India PM visited the far East region .China also visited the region and Russia also proposed a 4000km natural gas pipe line to eastern China recently.

QUESTION: 11

A few examples of minerals found in different areas are given below. Pick out the one that is not an example of mineral found in igneous and metamorphic rocks

Solution:

In nature, manganese is concentrated in various manganese rocks of sedimentary.

QUESTION: 12

Listed below are a few examples of minerals found in different areas . Pick out the one that is not an example of mineral found in sedimentary strata.

Solution:

Nickel is obtained from two main types of deposits from the mineral garnierite (Ni-silicate) in nickel-rich laterite formed by weathering of ultramafic rocks in tropical climates. It also is mined from Ni-sulfide concentrations, mainly from pentlandite in igneous mafic rocks.

QUESTION: 13

Name the country where there are no known mineral deposits in the world

Solution:
QUESTION: 14

Name the two countries known to have large iron ore deposits in Asia.

Solution:
QUESTION: 15

Which among the following is a leading producer of tin in the world?

Solution:

China tops the list in tin production as the country produces 125,000 metric tons each year, while Indonesia produces 84,000 metric tons, Peru 23,700 metric tons, Bolivia 18,000 metric tons.

QUESTION: 16

Which country leads in production of lead, antimony and tungsten?

Solution:

China is the leading producer of more than  half of the minerals listed in the British Geological Survey.Thanks to cheap labor, high demand and capital, China taps its resources more aggressively than any nation.While total reserves may in the longer term mean more, the country that manages the supply of output controls in the short term.In terms of production as per last survey China's production stood at 1851000 tonnes in lead, 52000 tonnes of Tungsten, and 129831 tonnes of Antimony

QUESTION: 17

Which of the following countries do not have huge reserves of Petroleum and natural gas?

Solution:

5 major countries that have huge reserves in petroleum and natural gas are Venezuela, Saudi arabia, Canada, Iran, Iraq.

QUESTION: 18

Which continent on the world has rich deposits of manganese, bauxite, nickel, zinc and copper?

Solution:

China and India have large iron ore deposits.
The continent produces more than half of the world’s tin.China, Malaysia and Indonesia are among the world’s
leading tin producers. China also leads in production of
lead, antimony and tungsten. Asia also has deposits of
manganese, bauxite, nickel, zinc and copper.

QUESTION: 19

From the given countries, which one does not have large deposits of iron ore in the world?

Solution:

According to the statistics by 2018, India comes at the 8th position below Ukraine , Sweden and Russia owning 1.3% dollar worth of iron ore.

QUESTION: 20

Name the country in Europe where the Ruhr Valley is situated. Rich in coal deposits, this region is today one of the most populated industrial regions.

Solution:

Germany, also referred to as Ruhr area, Ruhr district, Ruhr region, or Ruhr valley, is a polycentric urban area in North Rhine-Westphalia.

Similar Content

Related tests