Test: Mountains Peaks & Ranges


25 Questions MCQ Test Geography for UPSC CSE | Test: Mountains Peaks & Ranges


Description
This mock test of Test: Mountains Peaks & Ranges for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Mountains Peaks & Ranges (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Mountains Peaks & Ranges quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Mountains Peaks & Ranges exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Mountains Peaks & Ranges extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Match the following

Solution:
  • Guru Shikhar, a peak in the Arbuda Mountains of Rajasthan, is the highest point of the Aravali Range. It rises to an elevation of 1,722 metres.

  • Doddabetta is the highest mountain in the Nilgiri Hills at 2,637 metres. There is a reserved forest area around the peak. It is 9 km from Ooty, on the Ooty-Kotagiri Road in the Nilgiris district of Tamil Nadu, India.

  • Anamudi or AnaiMudi is a mountain located in the Indian state of Kerala. It is the highest peak in the Western Ghats and South India, at an elevation of 2,695 metres, and a topographic prominence of 2,479 metres.

  • Mount Dhupgarh or Dhoopgarh is the highest point in the Satpura Range and Madhya Pradesh, India. Located in Pachmarhi, it has an elevation of 1,350 metres.

QUESTION: 2

Doddabetta Peak is located in the

Solution:
  • Nilgiri Hills are a range of mountains with at least 24 peaks above 2,000 metres (6,600 ft), in the Westernmost part of Tamil Nadu state at the junction of Karnataka and Kerala states in Southern India. They are part of the larger Western Ghats mountain chain making up the southwestern edge of the Deccan Plateau.

QUESTION: 3

The Raman Peak is situated in

Solution:

Raman Peak is the name given to a submarine mountain peak situated in the Arabian Sea.

QUESTION: 4

The highest peak of south India is

Solution:

Anamudi is the highest peak in South India. It is situated at an elevation of 2695 metres and located in Kerala.

QUESTION: 5

Which one of the following peaks is the highest?

Solution:

Godwin Austen (K2) is the highest peak in the given options. It is the world’s second tallest peak It is located in the Karakoram Range of the Himalaya in Northern Kashmir. Its height is 8611m.

QUESTION: 6

Considering the locations of mountains in India, which one among the following is in the right sequence from south to north?

Solution: Doddabetta is the highest mountain in the Nilgiri Hills (Tamil Nadu)at 2,637 metres. The Vindhyas run across most of central India. The Dhaulagiri massif in Nepal extends 120 km from the Kaligandaki River west to the Bheri. Mt. Kailash peak is standing in the remote south-west corner of Tibet in the Himalayan Mountains.

QUESTION: 7

Arrange the following mountain ranges from north to south order

and select the correct answer from the codes:

1. Dhauladhar

2. Ladakh

3. PirPanjal

4. Zaskar

Codes:

Solution: From north to south

Ladakh -> Zaskar ->Pirpanjal ->Dhauladhar

QUESTION: 8

Which one of the following statements is not correct regarding the Himalayas?

Solution:

The Himalayas consist of parallel mountain ranges: the Shivalik Hills on the south; the Lower Himalayan Range; the Great Himalayas, which is the highest and central range; and the Tibetan Himalayas on the north. The Karakoram is generally considered separate from the Himalayas.

QUESTION: 9

Which one of the following mountain ranges is spread over only one state in India?

Solution: Ajanta Mountain range is spread over only one State i.e. Maharashtra in India.

QUESTION: 10

Which one of the following is the oldest mountain range in India?

Solution:

The Aravalli Range is the oldest fold of mountains in India.

QUESTION: 11

Which one of the following statements is correct?

Ans~d

Solution:

The Himalayas have risen from the Tethys Sea when the Sea got compressed.

 

 

 

 

QUESTION: 12

What is the name given to the foothills zone of Himalayas?

Solution:
QUESTION: 13

The Mt. Everest is situated in the region of

Solution:

The Mt. Everest is situated in the region of Nepal Himalayas

QUESTION: 14

Match List-I with List-II and select the correct answer from the

codes given below:

Solution:
  • Shipki La is a mountain pass and border post on the India- China border. It is located in Kinnaur district in the state of Himachal Pradesh, India. Niti pass is in Uttarakhand, Nathula pass is in Sikkim and Bomdi La is in Arunachal Pradesh.

QUESTION: 15

What are Kingri-Bingri, Neeti-Mana?

Solution: Kingri - Bingri, Neeti - Mana are Passes.

QUESTION: 16

Which of the following passes is in Arunachal Pradesh?

Solution: Bamdila pass is in Arunachal Pradesh.

QUESTION: 17

Among the following which mountain range is the oldest in India?

Solution: Aravali mountain range is the oldest mountain range in India.

QUESTION: 18

Which of the following landforms occupy the North-Western parts of Bihar State?

Solution: Someshwar Hilly Range occupies the North-Western part of Bihar State.

QUESTION: 19

Which of the following statements about Nathu La Pass are correct?

1. It links Sikkim with Tibet

2. It was the main artery of the ancient Silk Route

3. It was reopened in the year 2006

Select the correct answer using the codes given below:

Solution:
  • Nathu La is a mountain pass in the Himalayas. It connects the Indian state of Sikkim with China’s Tibet Autonomous Region. The pass, at 4,310 m (14,140 ft) above mean sea level, forms a part of an offshoot of the ancient Silk Road.

  • Nathumeans“listening ears” and La means“pass” in Tibetan. On the Indian side, the pass is 54 km (34 mi) east of Gangtok, the capital of Sikkim. Only citizens of India can visit the pass, and then only after obtaining a permit in Gangtok.

QUESTION: 20

Match the following

(d)(c)

Solution:
  • Zoji La is a high mountain pass in Jammu and Kashmir, India, located on the Indian National Highway 1D between Srinagar and Leh in the western section of the Himalayan mountain range.

  • Bara-lacha la also known as Bara-lacha Pass, or BārāLācha La, is a high mountain pass in Zanskar range, connecting Lahaul district in Himachal Pradesh to Ladakh in Jammu and Kashmir, situated along the Leh – Manali Highway.

  • Jelep La or Jelep Pass, elevation 4,267 m or 13,999 ft, is a high mountain pass between East Sikkim District, Sikkim, India and

  • Tibet Autonomous Region, China. It is on a route that connects Lhasa to India. The pass is 46 metres in length. Niti is a small village in Niti valley of Joshimath. Niti is the last village and outpost in the Indo – Tibetan border in Chamoli district.

QUESTION: 21

PirPanjal Range in the Himalayas is a part of :

Solution: PirPanjal Range is concerned with the lesser Himalayan region. It includes Himachal Pradesh, Jammu and Kashmir and Kashmir (POK).

QUESTION: 22

The Palghat Gap serves inland communications from

Solution:
QUESTION: 23

Consider the following statements—

1. Zojila Pass in PirPanjal range connects Jammu and Srinagar

2. Banihal Pass connects Srinagar to Drass and Kargil.

Which of the above statement(s) is/are correct?

Solution:

1. Zoji La is a high mountain pass in Jammu and Kashmir, located on the Indian National Highway 10 Between Srinagar and Leh.

2. Banihal Pass is a mountain pass across the PirPanjal Range.

This mountain range connects the Kashmir Valley in the

Indian State Jammu and Kashmir to the outer Himalaya andplains to the South.

QUESTION: 24

What is the other name of the highest range in the Western Ghats?

Solution: The Western Ghats, also the "Sahyadri", is a mountain range that covers an area of 160,000 square kilometres (62,000 sq mi) in a stretch of 1,600 kilometres (990 mi) parallel to the western coast of the Indian peninsula, traversing the states of Tamil Nadu, Kerala, Karnataka, Goa, Maharashtra and Gujarat. It is a UNESCO World Heritage Site and is one of the eight hotspots of biological diversity in the world. It is sometimes called the Great Escarpment of India.

QUESTION: 25

The hill range that separates the State of Manipur from the State of Nagaland is known As

Solution: The Barail range Separates Manipur and Nagaland.

Similar Content

Related tests