Test: Vegetation & Wildlife - 1


20 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Vegetation & Wildlife - 1


Description
This mock test of Test: Vegetation & Wildlife - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Vegetation & Wildlife - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Vegetation & Wildlife - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Vegetation & Wildlife - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Vegetation & Wildlife - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Match the following

Solution:

1. Manas - Assam

2. Pachmarhi - Madhya Pradesh

3. Nokrek - Meghalaya

4. Achanakmar - Amarkantak-Chhattisgarh

QUESTION: 2

Which Indian National Park is famous for its Rhinoceros population?

Solution: Kaziranga National park is famous for Rhinoceros Population and is located in Assam, India.

QUESTION: 3

Which of the following wetlands are designated as Ramsar sites?

Select the Correct answer from the code given below :

Code :

Solution: All the wetlands mentioned here are designated as Ramsar sites of international importance as per International wetland convention (Ramsar convention, Iran 1971)

QUESTION: 4

Match column I with column II and select the correct answer using the code given below the columns:

Column I Column II

(Types of Forests) (Areas Associated)

A. Tropical (i) Sunderbans rainforests

B. Monsoon forests (ii) Andaman and Nicobar islands

C. Thorny bushes (iii) Uttar Pradesh and Bihar

D. Tidal forests (iv) Rajasthan and Gujarat

Codes:

Solution:
  • Tropical rainforests of India are found in the Andaman and Nicobar Islands, the Western Ghats, which fringe the Arabian Sea, the coastline of peninsular India, and the greater Assam region in the north-east. Small remnants of rainforest are found in Odisha state.

  • Monsoon forest – Uttar Pradesh and Bihar Thorny bushes - The Thorn Forests and Scrubs are found in regions where the rainfall is less than 70cm. The vegetation in these forests is thorny trees and bushes. The Thorn Forests are found in the semi-arid areas of Gujarat & Rajasthan. Tidal forest – Sunderbans

QUESTION: 5

Match the two columns and select the correct alternative

Solution:

Tropical Rainforest – Bamboo, Cinchona and Forest Mahogany

Tropical Deciduous – Neem, Teak, Shisham and Sal

Mountain Forest – Pine, Deodar and spruce

Thorn Forest - Kikar, Babul, Date, Palm

QUESTION: 6

Consider the following statements

1. National parks are a special category of protected areas of land and sea coasts where people are an integral part of the system.

2. Sanctuaries are concerned with the conservation of particular species.

3. Biosphere reserves are connected with the habitat of a particular wild animal.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • A national park is a park in use for conservation purposes. Often it is a reserve of natural, semi-natural, or developed land that a sovereign state declares or owns.

  • Although individual nations designate their national parks differently, there is a common idea: the conservation of ‘wild nature’ for posterity and as a symbol of national pride.

  • The biosphere is the global ecological system integrating all living beings and their relationships, including their interaction with the elements of the lithosphere, geosphere, hydrosphere, and atmosphere

QUESTION: 7

Arrange the following tropical forest groups in the correct order of sequence based on area covered in India beginning from the largest covered area:

1. Moist deciduous

2. Dry deciduous

3. Wet evergreen

4. Semi-evergreen

Select the correct answer using the code given below :

Code :

Solution: Moist Deciduous →Dry deciduous →Wet evergreen →Semi-evergreen.

QUESTION: 8

Match list I with list II and select the correct answer using the codes given below the lists:

Codes:

Solution:

Mahogany – Tropical Evergreen forest

Shisham – Tropical deciduous forest

Eucalyptus – Temperate evergreen forest

Citrus fruits – Mediterranean vegetation

QUESTION: 9

Teak and Sal are products of

Solution:
  • Teak and Sal are products of tropical dry deciduous forests. The tropical and subtropical dry broadleaf forest biome, also known as tropical dry forest, is located at tropical and subtropical latitudes.

  • Though these forests occur in climates that are warm year-round and may receive several hundred centimetres of rain per year, they have long dry seasons which last several months and vary with geographic location. These seasonal droughts have a great impact on all living things in the forest.

 

 

 

QUESTION: 10

Match the following:

Solution: Uttarakhand or formerly Uttaranchal is a state in the northern part of India.

QUESTION: 11

Where in India is the Jim Corbett National Park located?         

Solution:

Uttarakhand or formerly Uttaranchal is a state in the northern part of India.

QUESTION: 12

Kaziranga Wildlife Sanctuary is in the state of

Solution: Assam is a northeastern state of India. Its capital is Dispur, located within the municipal area of Guwahati city. It has an area of 78550 km2

QUESTION: 13

The only sanctuary where Kashmir stag is found is

Solution: The only sanctuary where Kashmir stag is found is in Dachigam.

QUESTION: 14

Kaziranga national park is famous for

Solution: Rhinoceros often abbreviated as rhino, is a group of five extant species of odd-toed ungulates in the family Rhinocerotidae. Two of these species are native to Africa and three to Southern Asia.

QUESTION: 15

Tree cover is maximum in

Solution: The Western Ghats or the Sahyadri constitute a mountain range along the western side of India. It is a UNESCO World Heritage Site and is one of the eight “hottest hotspots” of biological diversity in the world.

QUESTION: 16

Which of the following is a biodiesel plant?

Solution: Jatropha is a genus of flowering plants in the spurge family, Euphorbiaceae. The name is derived from the Greek words meaning “physician,” and “nutrition,” hence the common name physic nut.

QUESTION: 17

The Himalayan range is very rich in species diversity. Which one among the following is the most appropriate reason for this phenomenon?

Solution: It is a confluence of different biogeographical zones.

QUESTION: 18

Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

Code:

A B C D

(a) 1 3 4 2

(b) 4 2 1 3

(c) 3 1 2 4

(d) 3 4 1 2

Solution:
  • The Agasthyamalai Biosphere Reserve was established in 2001 and includes 3,500.36 km2 of which 1828 km2 is in Kerala and 1672.36 km2 is in Tamil Nadu. Agasthyamalai Biosphere Reserve became part of the World Network of Biosphere Reserves in 2016. Dibru-Saikhowa National Park is a national wildlife park in Tinsukia, Assam, India.

  • Dibru-Saikhowa National Park is located about 12 km north of Tinsukia town of Assam covering an area of 350 km2. Dihang-Dibang or Dehang-Debang is a biosphere reserve established in 1998. It is in the Indian state of Arunachal Pradesh. The Mouling National Park and the Dibang Wildlife Sanctuary are located fully or partly within this biosphere reserve.

  • The reserve spreads over three districts: Dibang Valley, Upper Siang, and West Siang. Nokrek National Park, or Nokrek Biosphere Reserve, is a national park located approximately 2 km from Tura Peak in West Garo Hills district of Meghalaya, India. UNESCO added this National park to its list of Biosphere Reserves in May 2009.

QUESTION: 19

Which one of the following pairs is not correctly matched?

National Park — State

Solution:

Ranthambore National Park is a vast wildlife reserve near the town of Sawai Madhopur in Rajasthan, northern India. It is a former royal hunting ground and home to tigers, leopards and marsh crocodiles.

QUESTION: 20

Which of the following National Park’s uniqueness lies in its man-made lakes and ancient reservoirs, which have merged into the natural system as vital sources of water? It also has a large population of panthers, the second-largest predators of the forest.

Solution:
  • Ranthambore National Park is one of the biggest and most renowned national parks in Northern India. The park is located in the Sawai Madhopur district of southeastern Rajasthan, which is about 130 km from Jaipur.

  • The park is majorly famous for its panthers and is one of the best locations in India to see the majestic predators in its natural habitat. The panthers can be easily spotted even during the day time busy at their ordinary quest- hunting and taking proper care of their young ones.

Similar Content

Related tests