Test: Vegetation & Wildlife - 2


20 Questions MCQ Test Geography for UPSC CSE | Test: Vegetation & Wildlife - 2


Description
This mock test of Test: Vegetation & Wildlife - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Vegetation & Wildlife - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Vegetation & Wildlife - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Vegetation & Wildlife - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Vegetation & Wildlife - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following sanctuaries of India:

1. Periyar

2. Dachigam

3. Sariska

4. Kanha

Which one among the following is the correct sequence of locations

of the above sanctuaries from south to north?

Solution: Periyar (Kerala), Kanha (M.P.), Sariska (Rajasthan),

Dachigam (J.K.) is the correct sequence from south to north.

QUESTION: 2

Which one of the following is the correct sequence of the given tiger reserves of India from North to South?

Solution:
  • The Dudhwa National Park is a national park in the Terai of Uttar Pradesh, India, and covers an area of 490.3 km2, with a buffer zone of 190 km2. It is part of the Dudhwa Tiger Reserve.

  • Kanha National Park, also known as Kanha Tiger Reserve, is a vast expanse of grassland and forest in the central Indian state of Madhya Pradesh. Tigers, jackals and wild pigs can be spotted in Kanha Meadows.

  • Indravati Tiger Reserves is a Tiger Reserve area in Chhattisgarh. Bandipur National Park, an 874-sq.-km forested reserve in the southern Indian state of Karnataka, is known for its small population of tigers.

QUESTION: 3

Consider the following statements

1. Jim Corbett National Park is the oldest national park of India.

2. It was one of the nine tiger reserves created at the launch of the

Project Tiger in 1973.

3. Initially it was named as ‘Hailey National Park’.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • The Eastern Highlands moist deciduous forests is a tropical moist broadleaf forest of east-central India.

  • It covers an area of 341,100 square kilometres extending across portions of Andhra Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand, Madhya Pradesh, Maharashtra, Orissa, and Telangana states.

QUESTION: 4

Among the following forest types in India, which one occupies the largest area?

Solution:
  • The Eastern Highlands moist deciduous forests is a tropical moist broadleaf forest of east-central India.
  • It covers an area of 341,100 square kilometres extending across portions of Andhra Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand, Madhya Pradesh, Maharashtra, Orissa, and Telangana states.
QUESTION: 5

Which one of the following national parks are located near Chamoli?

Solution: The Nanda Devi National Park is a national park situated around the peak of Nanda Devi(7,816 m) in Uttarakhand.

QUESTION: 6

Which one of the following states has the largest forest area to its total land area?

Solution: According to the 2011 Forest Survey of India. Mizoram has the third-highest total forest cover with 1,594,000 hectares and highest percentage area (90.68%) covered by forests, among the states of India.

QUESTION: 7

In which one of the following states is Ranganathittu Bird Sanctuary located?

Solution: Kanha National Park belongs to tropical moist dry deciduous forest. It is a tiger reserve of India and the largest the national park of Madhya Pradesh.

QUESTION: 8

Kanha National Park belongs to which one among the following biogeographical areas in the world?

Solution:

Kanha National Park belongs to tropical moist dry deciduous forest. It is a tiger reserve of India and the largest the national park of Madhya Pradesh

QUESTION: 9

Which of the following longitudes is known as “standard Meridian” in India?

Solution: 82°30’ E has been taken as the standard meridian in India.

QUESTION: 10

Which one of the following has evergreen forest?

Solution: Western ghats spread over parts of Tamil Nadu, Kerala, Karnataka and Maharashtra are rich in biodiversity due to presence of evergreen forests.

QUESTION: 11

Which one of the following has a protected mangrove region?

Solution: The Marine National Park is located in the Gulf of Kutch.

QUESTION: 12

Which of the following is not correctly matched?

 National Park State

Solution:
QUESTION: 13

The Marine National Park is located in— 

Solution:

The Marine National Park is located in the Gulf of Kutch.

QUESTION: 14

The largest reserves of sal forest is found in—

(a) Nilgiri hills

(b) Dun valley

(c) Aravallies

(d) Assam


Solution: The largest reserves of Sal forest is found in Assam.

QUESTION: 15

The valley of flowers is located in—

Solution: The valley of flowers is located in Garhwal Himalaya.

QUESTION: 16

The ‘Blackbuck National Park’ situated in the Indian State of

Solution: The ‘Black Buck National park’ is situated in the Indian state of GJ

QUESTION: 17

Where is the First Biosphere Reserve of India located?

Solution: Nilgiri is the first Biosphere Reserve formed in 1986.

QUESTION: 18

Consider the following sentences concerning the Keibul Lamjao National Park-

1. The park was initially declared as a Sanctuary in 1966, to

preserve the natural refuge of the endangered Brow--

antlered deer Sangai (Rucervus eldi eldi).

2. The Keibul Lamjao, the only floating national park in the world

and located near Moirang in the Bishnupur district of the

state of Manipur.

3. It was established as a National Park in the year of 1977.

Select the correct option from the codes given below:

Solution: Keibul Lamjao National Park

1. The park was initially declared as a sanctuary in 1966, to preserve the natural refuge of the endangered Brow - antlered Deer Sangai.

2. The Keibul Lamjao, the only floating National Park in the world and located near Moirang in the Bishnupur district of the state of Manipur.

3. It was established as a National Park in the year of 1977.

QUESTION: 19

Bhitarkanika Mangroves are in the state of—

Solution: Bhitarkanika Mangroves are in the state of Odisha.

QUESTION: 20

A Sandy and Saline area is the natural habitat of Indian animal species. The animal is threatened due to the destruction of its habitat. Which one of the following could be that animal?

Solution: Great Indian Bustard is found in Gujarat, Rajasthan and surrounding areas, facing stress due to habitat destruction.

Related tests