Test: Water - 2


30 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Water - 2


Description
This mock test of Test: Water - 2 for Class 5 helps you for every Class 5 entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for Class 5 Test: Water - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Water - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 5 students definitely take this Test: Water - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Water - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 5 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 "Titanic was one of the largest and luxurious ships that was called THE UNSINKABLE SHIP?. On April 14, 1912, however the ship struck an iceberg and early the next day it sank. Some 1500 people perished." 

A: The ship sank.

B: The ship got pierced from one corner after hitting the iceberg and the water from the ocean started entering the ship.

C: Ship was floating on the ocean.

D: The fast moving ship hit an iceberg. Arrange the events in the order in which they took place.

Solution:

The correct sequence is as follows - 
C : Ship was floating on the ocean.
D : The fast moving ship hit an iceberg.
B : The ship got pierced from one corner after hitting the iceberg and the water from the ocean started entering the ship.
A : The ship sank.

QUESTION: 2

The pie chart below shows the sources of irrigation of a small district Anantapur which is the second largest source? 

Solution:

The second largest source of irrigation in a small district Anantapur is the canals and the lift irrigation technique that lift the water from the underground which is used to irrigate the fields.

QUESTION: 3

I am everybody's need and there can be no life without me. Plants, animals and human beings all need me. I am used in almost everything from cooking to washing In science. I am the universal solvent. Scientists use me to mix in mixture I am precious and I should be conserved. Identify me.

Solution:

The liquid that is being talked about is water which is precious and should be conserved.

QUESTION: 4

The picture below shows a tourist spot in Hampi. This is a traditional well with multiple steps around it. The technique of rope and basket is not much seen here These are also called as: 

Solution:

The picture shown is that of a boil or a step well that is surrounded by stairs from all around.

QUESTION: 5

What does the following picture depict? 

Solution:

The picture depicts the sinking of ball as the gravitational force is more dominant and causing the ball to sit down.

QUESTION: 6

Drainage water is also used for irrigation. It is a ______ .

Solution:

Drainage water is a non-conventional source of irrigation that is treated before use.

QUESTION: 7

The picture below depicts a method of lifting water that is still very prevalent especially in the rural areas. It lifts the water up from the ground and makes it available to the people. The technique used in this is ______ .

Solution:

The picture below depicts a hand pump which is used to lift water from the underground and makes it available to the people. The pump pushes the water up.

QUESTION: 8

Directions : the grid below contains the name of some animals and plants. From the information provided, answer the following questions.  


Q. How many aquatic plants are hidden in the grid?

Solution:

The aquatic plants in the grid are: Watercress, Amazon water lily, Water rice, Duck weed.

QUESTION: 9

Directions : the grid below contains the name of some animals and plants. From the information provided, answer the following questions.  

Q. Which is the largest aquatic plant?

Solution:

Amazon water lily is the largest aquatic plant.

QUESTION: 10

Directions : the grid below contains the name of some animals and plants. From the information provided, answer the following questions.  

Q. Which is the smallest aquatic plant?

Solution:

Duckweed is the smallest aquatic plant.

QUESTION: 11

Directions : the grid below contains the name of some animals and plants. From the information provided, answer the following questions.  

Q. How many aquatic animals are hidden in the grid?

Solution:

The six aquatic animals in the grid are: Ducks, Fish, Coots, Seals, Crabs and Turtles.

QUESTION: 12

 When a mixture of Salt + Sugar + Vinegar + Lemon juice + Soda was added into water, it resulted in the formation of a:

Solution:

When a mixture of Salt + Sugar + Vinegar + Lemon juice + Soda was added into water, it resulted in the formation of a soluble mixture. All these dissolve in water completely without forming any layers.

QUESTION: 13

'A' is a kharif crop and is one of the most important staple foods in the world. Many cuisines and dishes are made using this crop. This crop requires abundant amount of water during irrigation. The fields in which it is grown are called paddy fields. Identify A. 

Solution:
QUESTION: 14

Read the statements and choose the correct option.

Statement A: Oil and water do not mix.
Statement B: When heated, liquids contract.

Solution:

Oil and water do not mix and form two layers when added into a jar. Oil floats above the water. And when heated, the liquids expand and on cooling, contract.

QUESTION: 15

What is depicted in the figure given below?

Solution:

The picture depicts a giant waterwheel that is used for lifting water and for generating power. 

QUESTION: 16

Amit went to play on Saturday when it was raining heavily. He played football in the playground and got dirty. After a week, he started having continuous chills, fever and body aches. After consulting a doctor he was diagnosed with a disease that was transmitted by the bite of an infected mosquito. He was advised bed rest and medication for one week. Amit was diagnosed with which disease?

Solution:

Amit was diagnosed with malaria. This is proved as the doctor said that the disease was transmitted by the bite of an infected mosquito. Also jaundice, viral and funfair are all diseases that are not spread by the bite of a mosquito.

QUESTION: 17

Look at the list and find out how many substances are insoluble in water?

[Sugar, Soap, Powder, Salt, Stones, Rice]

Solution:

The correct option is Option B.

Sugar dissolves in water because energy is given off when the slightly polar sucrose molecules form intermolecular bonds with the polar water molecules.

Water and oil are very different in their polarity and are therefore insoluble in each other. Because of the two different parts of the molecule, a soap molecule is soluble in water and at the same time can dissolve fats.

Generally, powders tend to become more soluble in water at higher temperatures. Water is a polar solvent, meaning that its electron density is uneven. Nonpolar powders are insoluble in water. Powders composed of large molecules are insoluble in water due to their larger particle size.

Water can dissolve salt because the positive part of water molecules attracts the negative chloride ions and the negative part of water molecules attracts the positive sodium ions. The amount of a substance that can dissolve in a liquid (at a particular temperature) is called the solubility of the substance.

Rock particles are quite bundled up together. So, it is very difficult to get the water particles smudged in there and let them two mix together. The rocks dissolve in water at a very low rate.

Sucrose being a simple molecule, easily dissolves in water. But rice grains have huge and fibrous carbohydrates called starch. That starch is insoluble in water. You can break down the starch, make it simpler which will make it soluble.

QUESTION: 18

Directions: Read the sentences and choose the suitable option to fill in the blanks.

Water that is not in motion and is still at one place is called __(41)__ water. Stagnant water is the breeding ground for various insects and __(42)__.These mosquitoes, when bite humans, result in the malaria __(43)__. Stagnant water is more prevalent in the rainy seasons.

Solution:
QUESTION: 19

Directions: Read the sentences and choose the suitable option to fill in the blanks.

Water that is not in motion and is still at one place is called __(41)__ water. Stagnant water is the breeding ground for various insects and __(42)__.These mosquitoes, when bite humans, result in the malaria __(43)__. Stagnant water is more prevalent in the rainy seasons.

Solution:
QUESTION: 20

Directions: Read the sentences and choose the suitable option to fill in the blanks.

Water that is not in motion and is still at one place is called __(41)__ water. Stagnant water is the breeding ground for various insects and __(42)__.These mosquitoes, when bite humans, result in the malaria __(43)__. Stagnant water is more prevalent in the rainy seasons.

Solution:
QUESTION: 21

Directions: Read the passage carefully and answer the following questions.

The density of an object determines whether it will float or sink in another substance. An object will float if it is less dense than the liquid it is placed in. An object will sink if it is more dense than the liquid it is placed in. For instance a candle floats and a clay sinks even though the candle is heavier than the piece of clay. It?s not the weight of the object but, its density compared to the density of water that determines whether an object will sink or float in water.

Q. Which of the following determines whether an object will float or sink?

Solution:

The density of an object determines whether it will float or sink.

QUESTION: 22

Directions: Read the passage carefully and answer the following questions.

The density of an object determines whether it will float or sink in another substance. An object will float if it is less dense than the liquid it is placed in. An object will sink if it is more dense than the liquid it is placed in. For instance a candle floats and a clay sinks even though the candle is heavier than the piece of clay. It?s not the weight of the object but, its density compared to the density of water that determines whether an object will sink or float in water. Two objects. Object A and object B are given. Object A is heavier than object B but still floats in water.

Q. Which of the following is the correct reason for it?     

Solution:

Object A (say candle) is heavier than object B (say clay) but still object A floats because object A is less dense compared to the density of water it is placed in.

QUESTION: 23

Directions: Read the passage carefully and answer the following questions.

The density of an object determines whether it will float or sink in another substance. An object will float if it is less dense than the liquid it is placed in. An object will sink if it is more dense than the liquid it is placed in. For instance a candle floats and a clay sinks even though the candle is heavier than the piece of clay. It?s not the weight of the object but, its density compared to the density of water that determines whether an object will sink or float in water. An object will ___ if its density is more than the density of liquid it is placed in.

Solution:
QUESTION: 24

Solubility is the property of a solid, liquid or gaseous substance called ___ to dissolve in a solid, liquid or gaseous ____ to form a homogeneous solution.

Solution:

Solubility is the property of a solid, liquid or gaseous substance called solute to dissolve in a solid, liquid or gaseous solvent to form a homogeneous solution.        

QUESTION: 25

Which of the following are two primary forces which acting on an object when it is placed in water?

Solution:

Gravity and buoyancy are two primary forces acting on an object when it is placed in water.

QUESTION: 26

Amit, Rohan and Shalu decided to make a small pond for their fishes, made up of rubber. To see them floating was fun for them. For this they arranged a bucket half filled with water and made the fishes float in that bucket. If you were in their place what you would have done with the water filled in the bucket after taking the fishes out of it? 

Solution:
QUESTION: 27

Amit had to leave for annual day preparation in his school. He was feeling hungry and wanted to have bread with butter nicely spread on it. But butter was very hard to cut with knife. So he left home hungry. As his elder sister how will you help him have his meal before leaving?  

Solution:

Correct Answer :- a

Explanation:-   When butter is heated it expands and becomes liquid so it can be spread easily.

QUESTION: 28

 Air and water are found on which planet?

Solution:
QUESTION: 29

Rock : ______ :: Boat : Float

Solution:

As boat floats, in the same way a rock sinks.

QUESTION: 30

In earlier times, ______ was not as easily available as it is available today.

Solution:

The correct answer is A asn earlier times, water  was not as easily available as it is available today.

Similar Content

Related tests