Test: Water Resources


10 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Water Resources


Description
This mock test of Test: Water Resources for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Water Resources (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Water Resources quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Water Resources exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Water Resources extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Largest use of water in India is for

Solution:

Irrigation is needed because of spatio-temporal variability in rainfall in the country.

QUESTION: 2

The type of soil that facilitates easy percolation of water is:

Solution:

Because they are coarse grained.

QUESTION: 3

Which one of the following rivers has the highest replenishable ground water resource in the country?

Solution:

The total replenishable groundwater resources in the country are about 432 cubic km. The Ganga and the Brahmaputra basins have about 46 percent of the total replenishable groundwater resources.

QUESTION: 4

Over withdrawals of groundwater in West Bengal and Bihar has increased the concentration of

Solution:

Over withdrawals in some states like Rajasthan, and Maharashtra has increased fluoride concentration in ground-water, and this practice has led to increase in concentration of arsenic in parts of West Bengal and Bihar.

QUESTION: 5

The total number of Indian states with high proportion of irrigated area is

Solution:

The areas with more than 40 percent of net irrigated area are called areas of high proportion of irrigated area. Punjab with 91% is at top followed by Haryana with 85%.

QUESTION: 6

The river basin with largest run off in India is

Solution:

It is the largest basin in India with area about 861452 sq. km. It originates from the Gangotri glacier in Himalaya and traverses about 2,525 km across the states of Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand and West Bengal before falling into the Bay of Bengal. Its principal tributaries are Yamuna, Chambal, Banas, Kali Sindh, Parbati, Sind, Betwa, Dhasan, Keri, Gomti, Sarda, Ghaghara, Gandak, Son, Damodar, and Hooghly, Ramganga, and Mahananda.

QUESTION: 7

The south Indian state with highest ground water utilisation is

Solution:

Tamilnadu has highest ground water utilisation among south Indian states. Tamil Nadu has historically been an agricultural state and is a leading producer of agricultural products in India. In 2008, Tamil Nadu was India's fifth biggest producer of rice, the largest producer of bananas, flowers, tapioca, the second largest producer of mango, natural rubber, coconut, groundnut and the third largest producer of coffee, sapota, tea and sugarcane.

QUESTION: 8

Of the total surface water available, the northern plains have

Solution:

The north India has highest surface water in the form of rivers etc. because the rivers of north India are perenial in nature. They are snow-fed rivers of Himalayas. Rainfall is also high in the catchment area of these rivers.

QUESTION: 9

The state with the largest proportion of net irrigated area in the country is

Solution:

Uttar Pradesh has a large number of perennial rivers as well as ample ground water supply .

QUESTION: 10

The region that faces water scarcity in North India is

Solution:

It is a very cold area. The water is mostly in the form of snowin higher altitudes. This region is characterized by mild summer and severe winter with mean annual temperature of less than 80C and mean annual rainfall of less than 150 mm.

Related tests