Test: World Agriculture - 1


15 Questions MCQ Test Geography for UPSC CSE | Test: World Agriculture - 1


Description
This mock test of Test: World Agriculture - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for UPSC Test: World Agriculture - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: World Agriculture - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: World Agriculture - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: World Agriculture - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The alfalfa is a

Solution: Alfalfa is cultivated as an important forage crop.

QUESTION: 2

Assertion (A) : USA grows sugarcane in the Gulf coast region.

Reason (R) : The climate of this region is warm and moist.

Solution: The sugarcane plant thrives best in tropical hot sunny areas. The “ideal” climate for production of maximum sugar from sugarcane is characterized as: A long, warm growing season with a high incidence of solar radiation and adequate moisture (rainfall) - the plant uses from 148 to 300g of water to produce 1.0g of dry substance. That is the reason for the growth of sugarcane in the Gulf coast region.

QUESTION: 3

Assertion (A) : China is a leading producer of Rice but does not export rice.

Reason (R) : Chinese rice is of inferior quality and there is no

demand for it in the international market.

Solution: China is the world’s largest producer of rice, but it consumes nearly everything it grows and even imports some rice from Thailand and Vietnam to feed its 1.3 billion people.

QUESTION: 4

Peanuts are the main crop of

Solution: Peanuts are the main crop of Gambia. The Gambia has no important mineral or other natural resources and has a limited agricultural base. About 75% of the population depends on crops and livestock for its livelihood. Small- scale manufacturing activity features the processing of peanuts, fish, and hides.

QUESTION: 5

The leading producer of both rice and wheat in the world is

Solution: Agriculture is a vital Industry in China. China ranks first in worldwide farm output primarily producing rice, wheat, potatoes etc.

QUESTION: 6

The country at the top in terms of percentage of total coffee production in the world is

Solution:
  • The country at the top in terms of percentage of total coffee production in the world is Brazil. Coffee production in Brazil is responsible for about a third of all coffee produced in the world making Brazil the world’s largest producer, a position the country has held for the last 150 years.

  • Coffee plantations, covering some 27,000 km2 (10,000 sq mi), are mainly located in the southeastern states of Minas Gerais, São Paulo and Paraná where the environment and climate provide ideal growing conditions.

QUESTION: 7

The largest producer of copper in the world is

Solution: The largest producer of copper in the world is Chile.Copper exports represented 49 percent of the total value of exports.

QUESTION: 8

Chena cultivation is found in

Solution: Chena cultivation is found in Sri Lanka. Chena Cultivation seconds only to paddy cultivation in the area. It provides fresh vegetables for the people in the area and transport the production to other parts of the country too.

QUESTION: 9

The ‘Wheat Crescent’ lies in

Solution: Argentina’s wheat area is crescent shaped, Argentine wheat is of good quality and is harvested in November, December and January.

QUESTION: 10

The leading producer of natural rubber in the world is

Solution: The leading producer of natural rubber in the world is Thailand.

QUESTION: 11

In which of the following crops the international trade is low in comparison to total produce?

Solution: For Rice the international trade is low as compared to total produce

QUESTION: 12

Which of the following countries is the largest producer of Argan oil?

Solution: Argan oil is native to Morocco and is used in high-end, personal care products and as a heart- healthy gourmet product.

QUESTION: 13

The leading wool producing country in the world is

Solution: Australia is the leading wool producing country in the world with 25% of global wool clip.

QUESTION: 14

The major agricultural regions of the world were first delineated by

Solution:
  • The major agricultural regions of the world were first delineated by D. Whittlesey. One of the most satisfactory classifications of agricultural regions in the world was proposed by D. Whittlesey in 1936.

  • Whittlesey employed five criteria to classify agricultural regions in the world: (a) crop and livestock combination; (b) intensity of land use; (c) processing and marketing of farm produce; (d) degree of mechanisation; and (e) types and associations of buildings and other structures associated with agriculture.

QUESTION: 15

Kanat system of irrigation is developed in

Solution: Kanat is an old system of water supply from a deep well with a series of vertical access shafts. The kanats still create a reliable supply of water for humans, a reliable supply of water from human settlements and irrigation in hot, arid and semi-arid climates.

Related tests