Test: World Industry


20 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: World Industry


Description
This mock test of Test: World Industry for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: World Industry (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: World Industry quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: World Industry exercise for a better result in the exam. You can find other Test: World Industry extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The Ruhr basin is the famous industrial region of

Solution: The Ruhr basin is the famous Industrial region of Germany. Formerly Germany’s coal-mining region, the ‘Ruhrgebiet’ forms one of the largest conurbations in Europe with 5

million residents and is now known for its diverse and vibrant cultural scene.

QUESTION: 2

Which one of the following countries is credited with the establishment of uranium city?

Solution:
  • Canada is credited with the establishment of Uranium city. Uranium City is a settlement in northern Saskatchewan, Canada.

  • Located on the northern shores of Lake Athabasca near the border of the Northwest Territories it is 230 m (750 ft) above sea level. The settlement is 760 km (470 mi) northwest of Prince Albert, 760 km (470 mi) northeast of Edmonton and 48 km (30 mi) south of the Northwest Territories-Saskatchewan boundary.

QUESTION: 3

The largest producer of tungsten in the world is

Solution: China is the largest producer of tungsten in the world, equivalent to over 83% of the global production at some 70,000 metric tons., followed by Russia and Canada.

QUESTION: 4

The leading producer of gold in the world is

Solution: China is the leading producer of Gold in the world and mines around 455,000 kgs of Gold. China finally overtook South Africa in 2007 as the world's top gold producer.

QUESTION: 5

Great Lakes region of North America is famous for the mining of

Solution: The Great Lakes region of North America is famous for the mining of Iron ore. The Great Lakes is a collection of freshwater lakes located in northeastern North America, on the Canada–United States border, which connect to the Atlantic Ocean through the Saint Lawrence Seaway and the Great Lakes Waterway.

QUESTION: 6

The largest iron-ore producing region in the U.S.A. is

Solution: US iron ore mining is dominated by the precambrian banded iron formation deposits around lake Superior in Michigan. Most of the iron ore was mined in northern Minnesota's Mesabi Range.

QUESTION: 7

Saar basin is an important industrial region in

Solution: The Territory of the Saar Basin is in Germany.

QUESTION: 8

The leading producer of Titanium in the world is

Solution: China produces the highest amount of titanium in the world, twice as much as Russia and Japan combined.

QUESTION: 9

The Detroit region in US is famous for

Solution: Long recognized as the historic heart of the American

QUESTION: 10

Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below:

Assertion (A): Commercial fishing industry has developed in

temperate zones.

Reason (R): These temperate areas have wide extension of

continental shelf areas and favourable climate.

Codes:

Solution: Commercial fishing industry develops in temperate zones because these temperature areas have a wide extension of continental shelf areas and favourable climate. Some other factors include availability of Plankton, Nature of Continental Shelves, Rate of Carbon Fixation, Temperate Climate, etc.

QUESTION: 11

Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

Codes:

Solution:

QUESTION: 12

Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

Codes:

Solution:

QUESTION: 13

Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :

Codes:

Solution: Shanghai is famous for shipbuilding, Chicago for Cotton textile, Shefield for Engineering and Yokohama for Iron & Steel.

QUESTION: 14

Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

Codes:

Solution: Saar industrial region is located in Germany. New England industrial region is located in the U.S.A. South Transvaal industrial region is

QUESTION: 15

Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

Codes:

Solution: Cutlery industry is in Plymouth, Ship building is in Sheffield,

Iron and Steel in Pittsburg and Automobile in Detroit.

QUESTION: 16

Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

Codes:

Solution: Iron and steel industry belongs to Cleveland. Shipbuilding industry belongs to Yokohama. Automobile industry belongs to Atlanta. Woollen textile industry belongs to Bradford.

QUESTION: 17

Statement I Southern part of France is famous for the winemaking industry.

Statement II Southern part of France produces a variety of fruits due to Mediterranean Climate.

Solution: Numerous grape varieties are cultivated in France including both internationally well-known and obscure local varieties. Hence, Southern part of France is famous for wine making industry.

QUESTION: 18

Which one of the following is not correctly matched?

Solution: Chile is the largest producer of copper in the world.

QUESTION: 19

Which one of the following countries is the largest producer of Bauxite?

Solution: Australia, China and Brazil are top three, bauxite producing countries in world

QUESTION: 20

World’s largest reserve of Uranium found in

Solution: Australia is the country with largest uranium reserve but due to opposition against uranium mining it is the third Uranium producer country behind Kazakhstan and Canada.

Related tests