Test: World Population


10 Questions MCQ Test Geography for UPSC CSE | Test: World Population


Description
This mock test of Test: World Population for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: World Population (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: World Population quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: World Population exercise for a better result in the exam. You can find other Test: World Population extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below:

Assertion (A): The growth rate of population in developing

countries is higher than that of developed

countries.

Reason (R): Low level of economic development leads to high

total fertility rate.

Codes:

Solution: Growth rate of population in developing countries is higher than that of developed countries because low level of economic developments leads to high total fertility rate. In the developed countries the annual number of births barely exceeds deaths because of low birth rates and much older populations.

QUESTION: 2

The demographic transition model was propounded by

Solution:
  • The demographic transition model was propounded by F.W. Notestion.

  • Frank Wallace Notestein (August 16, 1902 – February 19, 1983) was an American demographer who contributed significantly to the development of science.

  • He was the founding director of the Office of Population Research at Princeton University, and later president of the Population Council. He was also the first director of the Population Division of the United Nations, 1946–1948.

QUESTION: 3

Currently half of the world’s population lives in just six countries. Identify them from the following.

Solution: More than 7.2 billion people exist in the world today with half the global population residing in just six countries. India has 1.3 billion people, China 1.4 billion, U.S. 320 million, Brazil 200 million, Indonesia 250 million and Pakistan 182 million people.

QUESTION: 4

Why South-East Asia has the largest concentration of peasant population at the global scale?

Solution:
  • The term, ‘intensive subsistence agriculture’ is used to describe a type of agriculture characterised by high output per unit of land and relatively low output per worker.

  • Sometimes it is also known as ‘monsoon type of agriculture’. It is found in China, Japan, Korea, India, Pakistan, Sri Lanka, the greater part of continental South- East Asia. This is why the largest population of peasants is found in this area.

QUESTION: 5

The most populated desert in the world is

Solution: Thar in Rajasthan is the most populated desert in the world.

QUESTION: 6

When 0-14 and 15-44 age groups population of a country of a country is almost identical, the growth of population would be called—

Solution: When the 0-14 and 15-44 age group population of a country is almost identical, the growth of population would be called Zero growth, because the fertility rate (age group of 20-40) shall be probably nil.

QUESTION: 7

The continents with the highest and the lowest density of population are respectively

Solution:

QUESTION: 8

Consider the following statements and select the correct answer from the codes given:

Assertion (A): China is the most populous country of the world.

Reason (R): Its density of population is much lower than that of India.

Codes:

Solution: China and India are the two most populated countries in the world. Population density of India is 325 people per square km compared to 153 of China. So, India is 2.58 times denser than China.

QUESTION: 9

Arrange the following countries of South Asia in descending order of their population density and use the codes to select the correct answer:

1. India

2. Bangladesh

3. Pakistan

4. Srilanka

Codes:

Solution: Population density of Bangladesh is 1118 sq. Km, India - 364 sq. Km, Sri Lanka is 308 sq. Km, Pakistan is 245 sq.Km.

QUESTION: 10

Which of the following is/are the stage(s) of demographic transition?

1. High death rate and birth rate, low growth rate.

2. Rapid decline in death rate, continued low birth rate, very low growth rate.

3. Rapid decline in birth rate, continued decline in death rate

4. Low death rate and birth rate, low growth rate.

Select the correct answer using the codes given below

Solution:
  • Demographic transition (DT) refers to the transition from high birth and death rates to lower birth and death rates as a country or region develops from a pre-industrial to an industrialized economic system.

  • The theory was proposed in 1929 by the American demographer Warren Thompson, who observed changes, or transitions, in birth and death rates in industrialized societies over the previous 200 years.

  • Most developed countries have completed the demographic transition and have low birth rates; most developing countries are in the process of this transition.

Related tests