Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev

TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy

Created by: Nipun Tuteja

Commerce : Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev

The document Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev is a part of the Commerce Course TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy.
All you need of Commerce at this link: Commerce

Page No 5.85:

Question 1:

X,Y and Z are partners sharing profits and losses in the ratio of 5 : 3 : 2. They admit A into partnership and give him 1/5th share of profits. Find the new profit-sharing ratio.

ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev

A is admitted for 1/5 share of profit

Let the combined share of profit for all partners after A’s admission be = 1

Combined share of X, Y and Z after A’s admission =1 − A’s share
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
New Ratio = Old Ratio × Combined share of X, Y and Z
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev

Page No 5.85:

Question 2: Ravi and Mukesh are sharing profits in the ratio of 7 : 3. They admit Ashok for 3/7th share in the firm which he takes 2/7th from Ravi and 1/7th from Mukesh. Calculate new profit-sharing ratio.

ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev


Page No 5.85:

Question 3: A and B are partners sharing profits and losses in the proportion of 7 : 5. They agree to admit C, their manager, into partnership who is to get 1/6th share in the profits. He acquires this share as 1/24th from A and 1/8th from B. Calculate new profit-sharing ratio. 

ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev


Page No 5.85:

Question 4: A, B and C were partners in a firm sharing profits in the ratio of 3 : 2 : 1. They admitted D as a new partner for 1/8th share in the profits, which he acquired 1/16th from B and 1/16th from C. Calculate the new profit-sharing ratio of A, B, C and D. 

ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev


Page No 5.85:

Question 5: Bharati and Astha were partners sharing profits in the ratio of 3 : 2. They admitted Dinkar as a new partner for 1/5th share in the future profits of the firm which he got equally from Bharati and Astha. Calculate the new profit-sharing ratio of Bharati, Astha and Dinkar.

ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev


Page No 5.85:

Question 6: X and Y are partners in a firm sharing profits and losses in the ratio of 3 : 2. Z is admitted as partner with 1/4 share in profit. Z acquires his share from X and Y in the ratio of 2 : 1. Calculate new profit-sharing ratio.
ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev

Page No 5.86:

Question 7: R and S are partners sharing profits in the ratio of 5 : 3. T joins the firm as a new partner. R gives 1/4th of his share and S gives 1/5th of his share to the new partner. Find out new profit-sharing ratio.

ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev


Page No 5.86:

Question 8: Kabir and Farid are partners in a firm sharing profits and losses in the ratio of 7 : 3. Kabir surrenders 2/10th from his share and Farid surrenders 1/10th from his share in favour of Jyoti; the new partner. Calculate new profit-sharing ratio and sacrificing ratio.

ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev



Page No 5.86:

Question 9: Find New Profit-sharing Ratio:
(i) R and T are partners in a firm sharing profits in the ratio of 3 : 2. S joins the firm. R surrenders 1/4th of his share and T 1/5th of his share in favour of S.
(ii) A and B are partners. They admit C for 1/4th share. In future, the ratio between A and B would be 2 : 1. 
(iii) A and B are partners sharing profits and losses in the ratio of 3 : 2. They admit C for 1/5th share in the profit. C acquires 1/5th of his share from A and 4/5th share from B. 
(iv) X, Y and Z are partners in the ratio of 3 : 2 : 1. W joins the firm as a new partner for 1/6th share in profits. Z would retain his original share.
(v) A and B are equal partners. They admit C and D as partners with 1/5th and 1/6th share respectively.
(vi) A and B are partners sharing profits/losses in the ratio of 3 : 2 . C is admitted for 1/4th share. A and B decide to share equally in future.
ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev

Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev


Page No 5.86:

Question 10: X and Y were partners sharing profits in the ratio of 3 : 2. They admitted P and Q as new partners. X surrendered 1/3rd of his share in favour of P and Y surrendered 1/4th of his share in favour of Q. Calculate new profit-sharing ratio of X, Y, P and Q. 

ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev

Page No 5.86:

Question 11:Rakesh and Suresh are sharing profits in the ratio of 4 : 3. Zaheer joins and the new ratio among Rakesh, Suresh and Zaheer is 7 : 4 : 3. Find out the sacrificing ratio.

ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev

Page No 5.86:

Question 12: A and B are partners sharing profits in the ratio of 3 : 2. C is admitted as a partner. The new profit-sharing ratio among A, B and C is 4 : 3 : 2. Find out the sacrificing ratio.

ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev


Page No 5.86:

Question 13: A, B and C are partners sharing profits in the ratio of 4 : 3 : 2. D is admitted for 1/3rd share in future profits. What is the sacrificing ratio?
ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev


Page No 5.86:

Question 14: A, B, C and D are in partnership sharing profits and losses in the ratio of 36 : 24 : 20 : 20 respectively. E joins the partnership for 20% share and A, B, C and D in future would share profits among themselves as 3/10 : 4/10 : 2/10 : 1/10. Calculate new profit-sharing ratio after E's admission .
ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev


Page No 5.86:

Question 15:X and Y are partners sharing profits and losses in the ratio of 3 : 2. They admit Z into partnership. X gives 1/3rd of his share while Y gives 1/10th from his share to Z. Calculate new profit-sharing ratio and sacrificing ratio.

ANSWER:

Old Ratio of X and Y is 3 : 2.
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev

Page No 5.86:

Question 16: A, B and C are partners sharing profits in the ratio of 2 : 2 : 1. D is admitted as a new partner for 1/6th share. C will retain his original share. Calculate the new profit-sharing ratio and sacrificing ratio. 

ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev


Page No 5.86:

Question 17: A and B are in partnership sharing profits and losses as 3 : 2. C is admitted for 1/4th share. Afterwards D enters for 20 paise in the rupee. Compute profit-sharing ratio of A, B, C and D after D's admission.

ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev


Page No 5.87:

Question 18: P and Q are partners sharing profits in the ratio of 3 : 2. They admit R into partnership who acquires 1/5th of his share from P and 4/25th share from Q. Calculate New Profit-sharing Ratio and Sacrificing Ratio.

ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev


Page No 5.87:

Question 19: A and B are partners sharing profits and losses in the ratio of 2 : 1. They take C as a partner for 1/5th share. Goodwill Account appears in the books at ₹ 15,000. For the purpose of C's admission, goodwill of the firm is valued at ₹ 15,000. C is to pay proportionate amount as premium for goodwill which he pays to A and B privately.
Pass necessary entries.

ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Note- Goodwill brought in by C is not recorded in the books of the firm as the amount for goodwill is privately paid to A and B.
Working Note: Goodwill Written-off
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev


Page No 5.87:

Question 20: A and B are partners sharing profits and losses in the ratio of 2 : 5. They admit C on the condition that he will bring ₹ 14,000 as his share of goodwill to be distributed between A and B. C's share in the future profits or losses will be 1/4th. What will be the new profit-sharing ratio and what amount of goodwill brought in by C will be received by A and B? 

ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev


Page No 5.87:

Question 21: A and B are partners in a firm sharing profits and losses in the ratio of 3 : 2. A new partner C is admitted. A surrenders 1/5th of his share and B surrenders 2/5th of his share and B surrenders 2/5th of his share in favour of C. For the purpose of C's admission, goodwill of the firm is valued at ₹ 75,000 and C brings in his share of goodwill in cash which is retained in the firm's books. Journalise the above transactions.

ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev


Page No 5.87:

Question 22: Give Journal entries to record the following arrangements in the books of the firm:
(a) B and C are partners sharing profits in the ratio of 3 : 2. D is admitted paying a premium (goodwill) of ₹ 2,000 for 1/4th share of the profits, shares shares of B and C remain as before.

(b) B and C are partners sharing profits in the ratio of 3 : 2. D is admitted paying a premium of ₹ 2,100 for 1/4th share of profits which he acquires 1/6th from B and 1/12th from C.
ANSWER:

(a)
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev

Working Note:

Distribution of premium for Goodwill-
(b)
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Working Note:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev


Page No 5.87:

Question 23: B and C are in partnership sharing profits and losses as 3 : 1. They admit D into the firm, D pays premium of ₹ 15,000 for 1/3rd share of the profits. As between themselves, B and C agree to share future profits and losses equally. Draft Journal entries showing appropriations of the premium money.

ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
WN1

Calculation of Sacrificing Ratio:

Let combined share of all partners after D’s admission be = 1
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
WN2
C is gaining in new the firm. Hence, C’s gain in goodwill will be debited to his capital and given to B (sacrificing partner).
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev


Page No 5.87:

Question 24: M and J are partners in a firm sharing profits in the ratio of 3 : 2. They admit R as a new partner. The new profit-sharing ratio between M, J and R will be 5 : 3 : 2. R brought in ₹ 25,000 for his share of premium for goodwill. Pass necessary Journal entries for the treatment of goodwill.
ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev

Working Notes:

WN1
Calculating of Sacrificing Ratio
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
WN2
Distribution of R’s share of Goodwill-
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev

Page No 5.87:

Question 25: A and B are in partnership sharing profits and losses in the ratio of 5 : 3. C is admitted as a partner who pays ₹ 40,000 as capital and the necessary amount of goodwill which is valued at ₹ 60,000 for the firm. His share of profits will be 1/5th which he takes 1/10th from A and 1/10th from B.

Give Journal entries and also calculate future profit-sharing ratio of the partners.

ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev

Working Notes-

WN1
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
WN2
Calculation of new profit sharing Ratio
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
WN3
Distribution of C’s share of Goodwill (in Sacrificing Ratio)
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev

Page No 5.88:

Question 26: A and B are partners sharing profits and losses in the ratio of 7 : 5. They admit C, their Manager, into partnership who is to get 1/6th share in the business. C brings in ₹ 10,000 for his capital and ₹ 3,600 for the 1/6th share of goodwill which he acquires 1/24th from A and 1/8th from B. Profits for the first year of the new partnership was ₹ 24,000. Pass necessary Journal entries for C's admission and apportion the profit between the partners.

ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev

Working Note:

WN1
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
WN2
Distribution of C’s share of Goodwill (in sacrificing ratio)
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
WN3
Calculation of New Profit Sharing Ratio
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
WN4
Distribution of Profit earned after C’s admission (in new ratio)
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev

Page No 5.88:

Question 27:  X and Y are partners sharing profits in the ratio of 3 : 1. Z is admitted as a partner for which he pays ₹ 30,000 for goodwill in cash. X, Y and Z  decide to share the future profits in equal proportion. You are required to pass a single Journal entry to give effect to the above arrangement.

ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev

Working Notes:

WN1

Calculation of Sacrificing Ratio

Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
WN2
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev


Page No 5.88:

Question 28: Anshul and Parul are partners sharing profits in the ratio of 3 : 2. They admit Payal as partner for 1/4th share in profits on 1st April, 2019. Payal brings ₹ 5,00,000 as capital and her share of goodwill by cheque. It was agreed to value goodwill at three years' purchase of average profit of last four years.
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
ANSWER:

Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
 Working Notes:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Average Profits = ₹4,50,000 Goodwill = Average Profits × No. of years of Purchase = ₹ (4,50,000  ×3) = ₹ 13,50,000

Page No 5.88:

Question 29: A and B are partners in a firm sharing profits and losses in the ratio of 3 : 2. They admit C into partnership for 1/5th share. C brings ₹ 30,000 as capital and ₹ 10,000 as goodwill. At the time of admission of C, goodwill appeared in the Balance Sheet of A and B at ₹ 3,000. New profit-sharing ratio of the partners will be 5 : 3 : 2. Pass necessary Journal entries.

ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev


Page No 5.88:

Question 30: Anu and Bhagwan were partners in a firm sharing profits in the ratio of 3 : 1. Goodwill appeared in the books at ₹ 4,40,000. Raja was admitted to the partnership. The new profit-sharing ratio among Anu, Bhagwan and Raja was 2 : 2 : 1.
Raja brought ₹ 1,00,000 for his capital and necessary cash for his goodwill premium. Goodwill of the firm was valued at ₹ 2,50,000.

Record necessary Journal entries in the books of the firm for the above transactions.

ANSWER:
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev
Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev

Complete Syllabus of Commerce

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

ppt

,

Sample Paper

,

pdf

,

Viva Questions

,

study material

,

Important questions

,

Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

Free

,

practice quizzes

,

video lectures

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

Admission of a Partner (Part - 1) Commerce Notes | EduRev

,

Exam

,

Extra Questions

,

Semester Notes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

MCQs

,

past year papers

;