Character Puzzles Introduction, Verbal Reasoning LR Notes | EduRev

General Intelligence and Reasoning for SSC CHSL

Created by: Bakliwal Institute

LR : Character Puzzles Introduction, Verbal Reasoning LR Notes | EduRev

The document Character Puzzles Introduction, Verbal Reasoning LR Notes | EduRev is a part of the LR Course General Intelligence and Reasoning for SSC CHSL.
All you need of LR at this link: LR

In this type of questions, a figure or a matrix is given in which some numbers are filled according to a rule. A place is left blank. You have to find out a character (a number or a letter) from the given possible answers which may be filled in the blank space.

Some examples are given below.

Example 1:

Which number will replace the question mark ?
Character Puzzles Introduction, Verbal Reasoning LR Notes | EduRev
 

Solution :

From fig. a: 6 + 4 + 8 = 18

18 + 2 = 20

From fig. b: 7 + 9 + 8 = 24

24 + 2 = 26

From fig. c: 6 + 5 + 12 = 23

23 + 2 = 25

Hence the number 25 will replace the question mark.


Example 2:

Which number will replace the question mark ?
Character Puzzles Introduction, Verbal Reasoning LR Notes | EduRev
 

Solution :

From fig. a: (3)2 + (2)2 = 13

From fig. b: (4)2 + (8)2 = 80

From fig. c: ? = (1)2 + (5)2

? = 1 + 25

? = 26

Hence the number 26 will replace the question mark.
 

Example 3:

Which number will replace the question mark ?
Character Puzzles Introduction, Verbal Reasoning LR Notes | EduRev
 

Solution :

From fig. a: 7 x 6 + 3 = 45

From fig. b: 5 x 4 + 6 = 26

From fig. c: 7 x 3 + 8 = 29

Hence the number 29 will replace the question mark.
 

Example 4:

Which number will replace the question mark ?
Character Puzzles Introduction, Verbal Reasoning LR Notes | EduRev
 

Solution :

(4 + 3)2 = (7)2 = 49

(8 + 5)2 = (13)2 = 169

(11 + 12)2 = (23)2 = 529

(10 + 9)2 = (19)2361

Hence the number 361 will replace the question mark.
 

Example 5:

Which number will replace the question mark ?
Character Puzzles Introduction, Verbal Reasoning LR Notes | EduRev
 

Solution :

From column I: (9 x 5) % 5 = 9

From column II: (17 x 4) % 4 = 17

From column III: (16 x ?) % 8 = 8

16? = 64

? = 4

Hence the number 4 will replace the question mark.
 

Example 6:

Which number will replace the question mark ?
Character Puzzles Introduction, Verbal Reasoning LR Notes | EduRev
 

Solution :

From fig. a: (8 x 5) - (4 x 3) = 28

From fig. b: (12 x 7) - (8 x 9) = 12

From fig. c: (5 x 3) - (6 x ?) = 21

15 - 6? = 21

6? = -6

? = -1

Hence the number -1 will replace the question mark.
 

Example 7:

Which number will replace the question mark ?
Character Puzzles Introduction, Verbal Reasoning LR Notes | EduRev
 

Solution :

In each row there are 'A', 'B' and 'C'

In second row 'A' and 'C' are already there

Hence in place of ?, there will be 'B'.

From first row : 4A x 6C = 24B

From third row : 9B x 4C = 36A

From second row : 5A x ? = 45C

? = (45C/5A)

? = 9B

Hence the number 9B will replace the question mark.
 

Example 8:

Which number will replace the question mark ?
Character Puzzles Introduction, Verbal Reasoning LR Notes | EduRev
 

Solution :

(5)2 = 25

(6)2 = 36

(4)2 = 16

(7)2 = 49

Hence the number 49 will replace the question mark.

 

 

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Objective type Questions

,

MCQs

,

Previous Year Questions with Solutions

,

practice quizzes

,

mock tests for examination

,

ppt

,

Verbal Reasoning LR Notes | EduRev

,

study material

,

Verbal Reasoning LR Notes | EduRev

,

Exam

,

pdf

,

Verbal Reasoning LR Notes | EduRev

,

Free

,

Character Puzzles Introduction

,

past year papers

,

Extra Questions

,

Character Puzzles Introduction

,

Sample Paper

,

Semester Notes

,

Viva Questions

,

Summary

,

shortcuts and tricks

,

Character Puzzles Introduction

,

Important questions

,

video lectures

;