Mathematics  >  Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics  >  Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals

Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics

Document Description: Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals for Mathematics 2022 is part of Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics preparation. The notes and questions for Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals have been prepared according to the Mathematics exam syllabus. Information about Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals covers topics like and Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Example, for Mathematics 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals.

Introduction of Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals in English is available as part of our Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics for Mathematics & Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals in Hindi for Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for Mathematics Exam by signing up for free. Mathematics: Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Question:-1 Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Solution:
  Region bounded  by
x = 0, x = 1 and y = x, y = 1
Now we evaluate the integral by hanging the order of integral
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics

Question:-2 The value of the double integral Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Solution: 
Region of integration is bounded  y=0, y = x and x = 0, x = π
 changing the order of integration
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
= 2

Question:-3 Evaluate Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Solution: 

Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics

Question4:- Change the order of integration in the double integral Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Solution: 
Domain of integration is bounded  by the following curves
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
point of intersection of the curve y =2 - x2 and y = -x we get when
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
So (-1,1 ) and (2,-2 ) are the points of intersection.
Now the given integral modify by changing the order of integration we get
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Something skip follow book

 Question5:- Changing the order of integration of Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Solution: Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics

The region of integration is bounded by y = 0, y = x, x = 1, x = 2 after changing the order the integration changes to
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics

Question6:- Let D the trianle bounded by the y-axis the line 2y = π. Then the value of the integral Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
(a) 1/2 (b) 1 (c) 3/2 (d) 2
Solution: 

Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics

Question7:- Change the order of integration in the integral Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Solution:  The domain of the double integration is bounded  by the curves y = x - 1, Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics

Question8:- Let I = Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics  Then using the transformation x = rcosθ, y = rsinθ, integral is equal to
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Solution: 
Region of integration is bounded  by curves
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
for first integral,

Question9:- Evaluate integral Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
(a) 0 (b) 1/2 (c) 1 (d)2
Solution: 
Region of integration is bounded  by curves
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
 changing the order
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics

Question 10:- The value of Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics equals
(a) π/4 (b) 1/2π (c) 1/4 (d) 1/2
Solution:

Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Question11:- (a) Find in the area of the smaller of the two regions enclose between Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Solution:- 

Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics

Solution (b)
The region of integration is bounded  by x = 0, x = y, y = 1, y = ∞ and shown in figure changing the order
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Question12:- Let f ,Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics be a continuous function with Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Solution:  
Given, Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics be a continuous function with Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
 Now apply change of order of integration
 Domain of integration is given by graph
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics

Question13:- By changing the order of integration, the integral Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics can be expressed as
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics
Solution:  
The domain of integration is bounded  y = 1, Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics  changing the order
Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics

The document Doc - MCQ:- Calculus, Integrals, Multiple, integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics is a part of the Mathematics Course Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics.
All you need of Mathematics at this link: Mathematics
Download as PDF

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

Extra Questions

,

Multiple

,

Doc - MCQ:- Calculus

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics

,

Summary

,

practice quizzes

,

Integrals

,

Multiple

,

shortcuts and tricks

,

Integrals

,

Multiple

,

Exam

,

Important questions

,

study material

,

Sample Paper

,

Objective type Questions

,

Semester Notes

,

Integrals

,

Free

,

video lectures

,

Doc - MCQ:- Calculus

,

MCQs

,

ppt

,

Doc - MCQ:- Calculus

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Viva Questions

,

integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics

,

integrals Notes | Study Topic-wise Tests & Solved Examples for IIT JAM Mathematics - Mathematics

,

pdf

;