Table of contents |
|
Word and Structure Knowledge |
|
Reading |
|
Spoken and Written Expression |
|
Achievers Section |
|
Note: The questions provided in this document are similar to the questions that were asked in the actual Olympiad exam. So, we recommend you study these for your Olympiad preparation.
Choose the Correct Option to Fill in the Blank. (Question 1 to 20)
Q1: When we were kids, we were the __________ of used textbooks from the community.
(a) heirs
(b) recipients
(c) donors
(d) creditors
Ans: (b)
Q2: My uncle would always tell us stories of his hardships from years ago, when he was __________.
(a) as young
(b) young
(c) youngest
(d) in youth
Ans: (b)
Q3: While shopping for my younger sister’s birthday gift, I decided to buy a pair of glasses for myself, which ________ very expensive.
(a) is
(b) were
(c) was
(d) had
Ans: (c)
Q4: While we were gone for a whole week, we were surprised to find that our hen had _______ a good number of eggs.
(a) lay
(b) lays
(c) lain
(d) laid
Ans: (d)
Q5: Choose the Correct Option to Fill in the Blank. As in life, hard work and ____________ always bring forth the success one desires.
(a) powering
(b) determination
(c) empowered
(d) hesitation
Ans: (b)
Q6: The saying, ‘________ little knowledge is _______ dangerous thing’ is an expression often used.
(a) a, a
(b) a, the
(c) the, a
(d) an, the
Ans: (a)
Q7: The conflict between the two countries has resulted in many individuals __________________.
(a) replaced
(b) displaced
(c) misplaced
(d) unplaced
Ans: (b)
Q8: People of the poorer sections had to contend with the ________ income they got from their employers.
(a) few
(b) some
(c) a little
(d) meagre
Ans: (d)
Q9: Recently, there has been an increase in child kidnapping cases and the demand for _____________ by the kidnappers from the parents.
(a) bribe
(b) ransom
(c) compensation
(d) revenue
Ans: (b)
Q10: After the speech, a protester shouted that the speaker ______________ interrupted and stopped for his hate speech.
(a) should have been
(b) would have been
(c) will be
(d) could be
Ans: (a)
Q11: I loved the quilt that you ________________ made for my birthday.
(a) surprisingly
(b) begrudgingly
(c) painstakingly
(d) moderately
Ans: (c)
Q12: __________ to my grandparents, I was their favourite grandchild.
(a) In regards
(b) According
(c) Along
(d) Due
Ans: (b)
Q13: ________ definite article ‘the’ is used for ________ noun that is specific in nature.
(a) A, the
(b) An, the
(c) The, a
(d) No article, no article
Ans: (c)
Q14: She was informed that she needed to solve the problems ___________.
(a) myself
(b) yourself
(c) herself
(d) herselves
Ans: (c)
Q15: I saw my father and my uncle sitting ______ the car as they drove past me.
(a) in
(b) on
(c) at
(d) of
Ans: (a)
Q16: He ______________ everything about the surprise birthday trip that we had planned for our father.
(a) sought out
(b) bought out
(c) belted out
(d) blurted out
Ans: (d)
Q17: ________ Rahul ________ Sahil is to be blamed for the chaos that resulted in the whole school being shut down.
(a) Although, and
(b) Both, and
(c) Neither, or
(d) Either, or
Ans: (d)
Q18: The exhibition to be on display next week ________ highlight the plight of the refugees of the war between Ukraine and Russia.
(a) was
(b) were
(c) have
(d) will
Ans: (d)
Q19: He said, “Fire burns.” He said that _________________.
(a) fire burned
(b) fire is burning
(c) fire burns
(d) fire burnt
Ans: (c)
Q20: By the third week, the little birds were ready to ____________.
(a) break the nest
(b) fly the nest
(c) flight the nest
(d) jump the nest
Ans: (b)
Choose The Appropriate Meaning for the Following Idiom/proverb. (Question 21 to 22)
Q21: Choose the correct interpretation of the idiom/proverb. 'Bad egg' refers to ________________.
(a) someone who does bad things
(b) someone who brings misfortune
(c) someone who believes in misfortune
(d) someone who is concerned about misfortune
Ans: (a)
Q22: Choose the correct interpretation of the idiom/proverb. ‘Beg to differ’ means ________________.
(a) to find the difference
(b) to focus on something
(c) to be strongly opposed
(d) to politely disagree
Ans: (d)
Choose the Part of the Sentence That Has an Error. (Question 23 to 24)
Q23: You have been working very hard, didn’t you?
(a) You have
(b) been working
(c) very hard,
(d) didn’t you?
Ans: (d)
The error is in option D. Since the sentence is in the present perfect tense, the tag question should be "haven’t you?" instead of "didn’t you?". The correct sentence is: "You have been working very hard, haven’t you?"
Q24: The water park have been suspended for the day due to the unavailability of proper staff to man the service.
(a) The water park have been
(b) suspended for the day due to
(c) the unavailability of proper staff
(d) to man the service.
Ans: (a)
The error is in option A. The subject "The water park" is singular, so it should be followed by "has" instead of "have". The correct sentence is: "The water park has been suspended for the day due to the unavailability of proper staff to man the service."
Q25: Choose the option that has the correct spelling.
(a) Tarpaulin
(b) Trapaulin
(c) Tarpalin
(d) Tarepaulin
Ans: (a)
Q26: Choose the option that has the correct spelling.
(a) Agast
(b) Aghast
(c) Aghust
(d) Ahgast
Ans: (b)
Q27: Choose the Correct Antonym of the Given Word.
Coalition
(a) Fusion
(b) Federation
(c) Alliance
(d) Isolation
Ans: (d)
Q28: Choose the Correct Antonym of the Given Word.
Implore
(a) Command
(b) Beg
(c) Plead
(d) Request
Ans: (a)
Q29: Choose the correct synonym for the word.
Goad".
(a) Refrain
(b) Deter
(c) Incite
(d) Dissuade
Ans: (c)
Q30: Select the appropriate synonym for the word.
Extol
(a) Humiliate
(b) Debase
(c) Castigate
(d) Eulogize
Ans: (d)
Read the Passage and Answer the Questions That Follow. (Question 31 to 35)
If you read the daily newspapers or tune in to the nightly news, you may get a bad taste in your mouth. Worse, if you listen to your child after a long day at school, you may also get an uncomfortable feeling. It seems that the educational system is broken, and perhaps beyond repair.
There are many fractures in the fault line of the educational system. Ask parents, students, and even teachers, and you will find plenty of examples. The disintegration of the educational system is due to a variety of factors. In recent years, school shootings and other violence have irreparably tarnished both public and private schools. Fighting in schools is worsening, and laws designed to protect the rights of problematic students often hurt those who come to learn. Bullying, fighting, stealing, and disrupting the classroom are common, and even when students are suspended, they often return without changing their behavior. In a bid to save money on special needs programs, schools have begun to mainstream students with special education needs into regular classrooms. While this effort is well-intentioned, it does not always produce positive results, sometimes causing more harm than good.
When you think back to your time in school, how many excellent teachers can you recall? Nearly everyone can think of one or two; if you can think of more than that, you should consider yourself lucky. There are many excellent teachers in schools; however, there are even more unqualified teachers. Due to the need for teachers and the poor environment offered by many school districts, teachers who are unqualified are often hired. Many teachers are given second and third chances after they have proven to be inept at previous schools. The pay for teachers is notoriously low in many states, and this does not lend itself to a highly motivated and highly qualified workforce
The education system is indeed broken. Besides a lack of funding leading to the use of outdated books, few computers, and a lack of opportunity for field trips and hands-on learning, it seems that the entire framework of education is coming apart at the seams. The only way the education system can be repaired is through massive funding and a strong commitment by society to make the system work. With the treasury coffers fairly empty, this does not look like it will happen anytime soon.
Q31: Read the statements I and II and select the correct option.
Statement I: Conflicts among students in schools distract those who genuinely attend to learn.
Statement II: Despite having sufficient funding, schools utilize old textbooks and limited computers.
(a) Statement I is correct but Statement II is incorrect.
(b) Statement I is incorrect but Statement II is correct.
(c) Both the Statements I and II are incorrect.
(d) Both the Statements I and II are correct.
Ans: (a)
Q32: Select the incorrect statement regarding the current education system.
(a) Schools have started including students with special education needs with mainstream students to save money.
(b) In the past few years, less qualified teachers were hired to occupy the vacant seats.
(c) The unqualified teachers receive a high salary scale.
(d) The education system can be improved through massive funding and a strong commitment by society.
Ans: (c)
Q33: There are several reasons that led to the __________ of the educational system.
(a) disruption
(b) disintegration
(c) involvement
(d) dedication
Ans: (b)
Q34: Combination of special students with regular children in a classroom ________.
(a) will be advantageous only for the special students
(b) will be helpful only for the regular students
(c) can do more harm than good to the students
(d) can do less harm to the regular students
Ans: (c)
Q35: Select the term that is synonymous with ‘spectacularly’.
(a) Disrupting
(b) Notoriously
(c) Disintegration
(d) Irreparably
Ans: (b)
Read the Passage and Answer the Questions That Follow. (Question 36 to 40)
Simply put, anime is a form of cartoon animation created in Japan, which explains anime’s formerly popular moniker, Japanimation. Anime’s history began at the start of the 20th century. This was when Japanese filmmakers began trying out new animation techniques that were being used in the Western world. Anime did not reach mainstream status until the 1980s, and since then it has blown up not only in Japan but around the globe.
Part of the draw that anime possesses is the fact that it can target a wide range of viewers. This is due to the fact that animes are not confined to one category but run the entire gamut of genres, including action, sci-fi, drama, romance, horror, and yes, even erotica. Many anime do not limit themselves to one particular genre and mix genres together.
Animation itself allows anime creators to convey just about any storyline they desire. It is much easier to make a cartoon about large robots featuring huge action and destruction sequences than it is to produce a live-action film including the same things. With recent advances in CGI, animators have even more power to transfer their wildest imaginations onto a screen. Storylines, characters, and settings are limited only by what creators can conjure up in their minds.
Though anime seems to be simple cartoons on the surface, many of them have deeper storylines and character development. This may be conveyed through the use of character-based flashbacks, which portray part of a character’s past to the viewer, allowing them to understand why they act a certain way or say the things they say. Juvenile humor may be thrown in sporadically in drama-based animes, but do not be surprised if you see poignant and profound character development in humor-based animes as well.
Needless to say, not all anime are just cartoons for kids. In fact, the majority of anime features violence, sexual innuendos, and language that may not be suitable for children. This is likely a major reason why anime’s popularity has exploded in the past few years across the world. With anime, cartoons are no longer just for kids, and even adults can find themes of romance and drama that they might otherwise find only in real-life television shows. The unique blend of animated characters with more mature themes is undoubtedly an enticing combination for adult viewers.
Most anime series find their foundation in manga, or Japanese comics. These mangas are usually a few episodes ahead of the actual television series and have become popular among international audiences as well.
When anime are released in theaters, on television, or on DVDs in countries outside of Japan, distributors must decide whether they want to use subtitles or dubbed voices. There are pros and cons to both sides of the issue, and there are strong proponents of both. Some viewers enjoy watching their anime without having to read words on the bottom of the screen, which they say takes away from the visual pleasures of the anime. Others prefer to hear the original voice acting and enjoy reading the more literal translations. DVDs offer both sides a satisfying medium, as they allow for either subtitles or English voice tracks.
Now that you know the basics of anime and its history, it is time to find the right anime for you. There are countless resources on the Internet that give recommendations and reviews of numerous anime series, many of which are readily available on DVD and even on television stations. Pick a genre, read up on reviews and summaries of shows that you are interested in, and enjoy.
Q36: Read the statements I and II and select the correct option.
Statement I: Animes are basic cartoons with straightforward plots but lack character development.
Statement II: DVDs provide a fulfilling medium, as they support either subtitles or English voice tracks.
(a) Statement I is correct but Statement II is incorrect.
(b) Statement I is incorrect but Statement II is correct.
(c) Both the Statements I and II are incorrect.
(d) Both the Statements I and II are correct.
Ans: (b)
Q37: Select the false statement.
(a) Anime and cartoons are mainly aimed at children.
(b) Anime creators can express any storyline they wish through animation.
(c) Some viewers like to watch anime without reading the subtitles.
(d) The popularity of anime has expanded globally since the 1980s.
Ans: (a)
Q38: In recent years, the global appeal of anime has surged because __________.
(a) it has offered different genres like romance, sci-fi, drama, horror, action, etc. targeting an extensive audience
(b) the storylines were similar to the animated films
(c) the characters used in the films were always different
(d) all of these
Ans: (a)
Q39: A viewer can comprehend specific mannerisms or behaviors of an anime character through_________.
(a) conjured up storyline
(b) character-based flashbacks
(c) sporadic juvenile humour
(d) direct translations
Ans: (b)
Q40: What does the term “gamut of genres” refer to?
(a) A range of similar items and individuals
(b) A collection of types
(c) A range of different categories
(d) A collection of objects
Ans: (c)
Choose the Correct Option to Complete the Conversation. (Question 41 to 45)
Q41: Shruti: I would very much like it if you_____________ bring me a pizza on your way back.
(a) can
(b) will
(c) could
(d) might
Ans: (c)
Q42: Shane: I am really sorry to hear the news about your grandpa’s __________________.
(a) passed out
(b) passing away
(c) passing into
(d) pass down
Ans: (b)
Q43: Patrick: When we went to the show, I was quite impressed by the _____________ of the organisers.
(a) generosity
(b) generous
(c) generality
(d) kindness
Ans: (a)
Q44: Shirley: I had always wanted to be a part of the Indian team representing the country_____ the Olympics.
(a) for
(b) at
(c) of
(d) in
Ans: (b)
Q45: Danny: After the horrific accident, who____________ I’d become the head of the team?
(a) would think
(b) would have thought
(c) would thought
(d) will think
Ans: (b)
Choose the Correct Option to Fill in the Blank. (Question 46 to 47)
Q46: After the plane crash, there’s hardly any chance for the ____________ of the customers’ baggage.
(a) retrieval
(b) alteration
(c) invention
(d) establishment
Ans: (a)
Q47: Andrea is such a/an ________; I just can’t understand the hatred she bears in her heart for men.
(a) androphile
(b) philanderer
(c) misogynist
(d) misandrist
Ans: (d)
Q48: Choose the correct synonym for the word.
Veer
(a) Straighten
(b) Continue
(c) Align
(d) Swerve
Ans: (d)
Q49: Choose the Correct Synonym of the Given Word.
Acerbic
(a) Belligerent
(b) Censorious
(c) Mellifluous
(d) Rancorous
Ans: (b)
Q50: Choose the Correct Option to Complete the Conversation.
Jeffrey: What if I told you I had been charged an _____________ fee just to get access to the building’s facilities?
Terry: I wouldn’t believe it.
(a) exorbitant
(b) exorheic
(c) exhaustive
(d) ebullient
Ans: (a)
15 videos|39 docs|53 tests
|