Expected Questions with Answers (Part - 2), Economy Traditional UPSC Notes | EduRev

Economy Traditional for UPSC (Civil Services) Prelims

UPSC : Expected Questions with Answers (Part - 2), Economy Traditional UPSC Notes | EduRev

The document Expected Questions with Answers (Part - 2), Economy Traditional UPSC Notes | EduRev is a part of the UPSC Course Economy Traditional for UPSC (Civil Services) Prelims.
All you need of UPSC at this link: UPSC

Question: 1. Lead Bank Scheme was started in________
 Ans: 
1969

Question: 2. The number of nationalised banks are________
 Ans:
28

Question: 3. Bank rate is a rate at which ________
 Ans:
RBI extends credit to commercial banks

Question: 4. The central cooperative Banks are at________ in the hierarchical structure of Co-operative banks in India.
 Ans: 
Intermediate level

Question: 5. The rationale behind the nationalisation of commercial bank in 1969 was________
 Ans: 
Removal of control by few and Provision of adequate credit to priority sectors.

Question: 6. State Bank has ________subsidiaries.
 Ans:
7

Question: 7. Legal tender in India includes________
 Ans: 
Bank notes and coins

Question: 8. An increase in SLR (statutory liquidity ratio) leads to________
 Ans: 
Decrease in money supply

Question: 9. The Central Banking functions in India are performed by________
 Ans:
Reserve Bank of India

Question: 10. The capital market is in general a group of interrelated markets in which capital in financial form is________
 Ans: 
Lent on varying terms, borrowed on varying terms, raised on varying terms

Question: 11. Debenture is a source of________
 Ans: 
long term finance

Question: 12. Trade credit is a source of________
 Ans:
short term finance

Question: 13. SEBI, as a non-statutory body was set up in________
 Ans: 
1988

Question: 14. SEBI was made a statutory body in________
 Ans: 
1992

Question: 15. The main task of SEBI is________
 Ans: 
regulating capital markets

Question: 16. NSEI stands for________
 Ans:
National Stock Exchange of India

Question: 17. The Long Term Fiscal Policy was announced by the Government in the Year________
 Ans:
1985

Question: 18. Fiscal Policy in India has an objective of________
 Ans:
regressive taxation

Question: 19. The tax which can not be shifted on others is________
 Ans: 
direct tax

Question: 20. ________contributes the minimum amount to the government’s tax revenue.
 Ans: 
income tax

Question: 21. The book written by Dadabhai Naoroji on Indian poverty and economy is________
 Ans: 
Poverty and Un-British Rule in India

Question: 22. “Gresham’s law” in economics relates to________
 Ans: 
Circulation of currency

Question: 23. Nehruvian Planning emphasised________
 Ans: 
Heavy and core industries

Question: 24. Community Development is organised on the basis of________
 Ans:
Rural communities

Question: 25. Which state has the least poverty ratio in the country?________
 Ans: 
Goa

Question: 26. Tenancy reforms found their place properly in________
 Ans:
First Plan

Question: 27. Land Development Banks are a part of the________
 Ans: 
Cooperative Credit Structure

Question: 28. The largest milk producing state in India during 2012-13 was ________
 Ans:
Uttar Pradesh

Question: 29. The main impact of “Green Revolution” has been on________
 Ans: 
Cereals

Question: 30. The latest information about agricultural markets is collected and published by the________
 Ans: 
Directorate of Economics and Statistics

Question: 31. NAFED is connected with________
 Ans: 
Agricultural marketing

Question: 32. The equity of RBI in National Housing Bank is ______
 Ans: 
100 per cent

Question: 33. “AGMARK” is________
 Ans: 
A quality guarantee mark for commodities like eggs, ghee etc.

Question: 34. Dutt Committee (1969) was concerned with________
 Ans:
Industrial Licensing Policy

Question: 35. The Hazari Committee was concerned with________
 Ans:
Industrial credit

Question: 36. The Khadi and Village Industries Commission (KVIC) was set upduring the ________
 Ans: 
Second Plan

Question: 37. SIDO is related to the development of________
 Ans: 
Small industries

Question: 38. Which organisation releases “Doing Business Report” every year?
 Ans:
World Bank

Question: 39. The Raja Mannar Committee (1971) probed into the________
 Ans: 
Centre-State financial rela-tions

Question: 40. Index ‘Residex’ is associated with_____
 Ans: 
Land Prices

Question: 41. The Nehru Rojgar Yojna was launched in October ______
 Ans: 
1989

Question: 42. Jawahar Rozgar Yojna, a rural employment programme, wasformed with the merger of________
 Ans: 
NREP and RLEGP

Question: 43. During which plan did prices show a decline?
 Ans: 
First

Question: 44. Nachiket Mor Committe’s recommendations are related to ____
 Ans: 
Financial inclusion

Question: 45. The Prime Minister’s Rozgar Yojna (PMRY) has been specifically launched for________
 Ans: 
Educated unemployed

Question: 46. In which state, PNB has installed the first Bio-metric ATM?
 Ans: 
UP

Question: 47. R.N. Malhtra Committee gave recommendations on the field of _____
 Ans: 
Insurance sector

Question: 48. The Reserve Bank was nationalised in________
 Ans: 
1949

Question: 49. In which stock exchange, ‘Currency futures’ trading was first started?
 Ans: 
NSE

Question: 50. Bank of Rajasthan is merged with_____
 Ans: 
Western Europe

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of UPSC

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Economy Traditional UPSC Notes | EduRev

,

Expected Questions with Answers (Part - 2)

,

ppt

,

Important questions

,

Summary

,

Free

,

shortcuts and tricks

,

past year papers

,

Semester Notes

,

study material

,

MCQs

,

Objective type Questions

,

Economy Traditional UPSC Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

Viva Questions

,

pdf

,

Extra Questions

,

Economy Traditional UPSC Notes | EduRev

,

Expected Questions with Answers (Part - 2)

,

mock tests for examination

,

Exam

,

Expected Questions with Answers (Part - 2)

,

Sample Paper

,

video lectures

,

Previous Year Questions with Solutions

;